INFORÁDIÓ
2022. január 21. péntek
Ágnes

joe biden

afganisztán

egyesült államok

csapatkivonás

tálibok

Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart az afganisztáni helyzetről a washingtoni Fehér Házban 2021. augusztus 16-án. Az elnök elmondta, hogy határozottan kiáll az amerikai csapatok kivonásáról szóló döntése mellett. Közlése szerint azzal a választással kellett szembenéznie, hogy tartja magát az előző adminisztráció által megkötött megállapodáshoz, vagy további több ezer katonát küld Afganisztánba a háború harmadik évtizedét megkezdve.

Joe Biden: az afgán misszió soha nem a nemzetépítésről szólt

Miközben sokasodnak a bírálatok az afganisztáni kivonulás miatt, az amerikai elnök beszédet mondott. Ebben „határozottan kiállt” a csapatkivonásról szóló döntése mellett, és megpróbált másokat okolni a helyzetért.

Elnökségének eddig legnagyobb válságát éli át Joe Biden, annak nyomán, hogy az afganisztáni katonai misszió leállításával – a fundamentalista tálibok sokkolóan gyors hatalomátvétele közepette – néhány hét alatt eltűnnek a nyugati jelenlét eredményei.

Miközben a külvilág a megrázó humanitárius katasztrófát szemléli, Washingtonban bírálatok özöne zúdult Bidenre, aki ezért gyorsan visszatért a fővárosba vidéki rezidenciájáról, hogy beszédet mondjon. „Határozottan kiállok a döntésem mellett” – fejtegette. Majd azt állította a 20 éves afganisztáni misszióról, hogy

„az soha nem a nemzetépítésről, hanem a terror elleni harcról szólt”.

Aztán részben elődjére, Donald Trumpra kente a helyzetet, mert nem maradt más választása, mint eleget tenni Trump és a tálibok békemegállapodásának.

Ki még a hibás?

Biden szerint az afgán politikai vezetés és a hadsereg. „Az igazság az, hogy gyorsabban bontakoztak ki az események, mint vártuk. Az afgán politikai vezetők feladták és elmenekültek az országból. A hadsereg összeomlott és néha még csak meg sem próbált harcolni” – mondta.

Charles Lister, az amerikai Közel-Keleti Intézet vezető kutatója szerint: „Könnyű azt mondani, hogy Trump lendítette mozgásba a folyamatot, de valójában bármely felelős vezető, aki hallgat a tanácsokra, sokkal körültekintőbb lett volna”.

Érdekes módon Washingtonban sok republikánus dühös volt Trump eredeti csapatkivonási terve miatt, a demokraták közül jó páran pedig azért, mert Biden ezt megvalósította.

„Ez egy szégyenteljes, Saigonra emlékeztető távozás volt”

– fogalmazott Ben Sasse nebraskai republikánus szenátor a vietnámi háború végére utalva.

Esti beszédében az elnök megígérte, hogy Amerika azon dolgozik majd, hogy evakuálja azt a több ezer afgán tolmácsot és alkalmazottakat és családjaikat, akik az amerikai erőknek dolgoztak és akiket a tálibok bosszúja fenyeget.

Megfigyelők megjegyzik: nem sok konkrétumot tudott ajánlani a biztonságuk és a jövőbeli oktatási lehetőségek miatt aggódó afgán lányoknak és nőknek.

Mint mondta, mélységesen sajnálja a tényeket, de nem sajnálja, hogy úgy döntött: leállítja Amerika afganisztáni háborúját. Joe Biden beszéde végén anélkül távozott és utazott vissza Camp David-i rezidenciájára, hogy válaszolt volna a sajtó kérdéseire.

Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Kapcsolódó hang

Joe Biden: az afgán misszió soha nem a nemzetépítésről szólt
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018