eur:
392.59
usd:
365.78
bux:
66850.85
2024. április 26. péntek Ervin
Egészségügyi alkalmazott a Glasgow-i SEC konferenciaközpontból kialakított ideiglenes kórház egyik ágyánál 2020. április 20-án, a megnyitás előtt. A koronavírussal fertőzött betegek kezelésére létrehozott kórház építése 43 millió angol fontba került.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Perry

Elakadt a brit tesztelés, otthon ülnek a kórházi dolgozók

Nagy-Britanniában olyan válságot okozott a koronavírus-tesztek hiánya, hogy egészségügyi dolgozók maradnak távol munkahelyüktől. Ezzel veszélybe került az ellátás, miközben a kormány elismeri, hogy hetekbe telik majd felpörgetni a rendszert.

Nem, vagy csak nagyon lassan tudják elvégezni a brit egészségügyi dolgozók koronavírus-ellenőrzését, mert hiány alakult ki a tesztekből.

Ennek nyomán egyre több orvos, nővér és ápoló marad otthon, ami nyomás alá helyezi a rendszert – erről beszélt az extra kórházi műszakokat vállaló dolgozókat menedzselő NHS Providers. A szervezet szerint Londonban, Bristolban és Leedsben okozott gondokat a hétvégén, hogy hiányzott a személyzet.

A tesztelést nemcsak a kórházi dolgozókon, de családtagjaikon is el kell végezni és amíg nem tudják igazolni, hogy nem Covid-19-betegek, otthon kell maradniuk.

Egészségügyi vezetők elmondták, hogy a kialakult helyzet miatt kénytelenek elhalasztani műtéteket és haza kell küldeniük egyes betegeket.

Miért vannak fennakadások a tesztelésben?

Az egyik gond a laborokban felhalmozódott feldolgozatlan tesztek száma. A brit laboratóriumokat ellenőrző szervezet vezetője hétfőn diákokat és friss diplomás kutatókat kért fel, hogy vállaljanak munkát és segítsenek feldolgozni 185 ezer ember tesztjét.

Boris Johnson miniszterelnök a közelmúltban „világelső” tesztelési és lekövetés rendszert ígért, de a brit média szerint az emberek számára egyre nehezebben hozzáférhető a teszt.

Egy név nélkül nyilatkozó brit férfi azt mondta az InfoRádiónak: a rendszer olyan lassú, hogy csak a hatósági karantén utolsó napjaiban kapta meg negatív teszteredményét.

A helyzet különösen rossz Észak-Nyugat-Angliában, ahol hétfőn sok helyen nem lehetett mintát adni.

Bolton városában különösen akut a helyzet, mert jelenleg itt terjed a leggyorsabban a fertőzés Nagy-Britanniában.

A helyi önkormányzat felhívta a kormányt: sürgősen lépjen fel az online időpont-foglalási rendszer „súlyos hibáinak” kijavításáért. A teszt során használt eszközök hiánya miatt egyes embereket így otthonuktól több száz kilométerre küldenek, hogy mintát szolgáltassanak.

Ki a bűnbak? Akinek nem kéne teszt

A brit kormány szerint naponta 220 ezer tesztet dolgoznak fel, a kapacitás pedig 350 ezer. Ebben azonban nemcsak a jelenlegi fertőzöttséget kimutató PCR-, hanem a korábbi megbetegedést és immunitást bizonyító antitest-tesztek is benne vannak.

Az egészségügyi miniszter közben azokat hibáztatta, akik szerinte alaptalanul kérnek tesztet, mert tünetmentesek.

Nagy-Britanniában hétfőn vezették be a „hatos szabályt” a fertőzések ütemének visszaszorítására. Ennek lényege, hogy a munkahelyen, iskolán és egyes rendezvényeken kívül, szabadidőben csak hat ember lehet egyszerre egy térben vagy csoportban. Ugyanakkor az éttermek és pubok továbbra is nyitva tarthatnak, ha biztonságos távolságra ültetik egymástól az embereket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×