eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Brit és európai uniós zászlók a brit parlamentnél Londonban 2019. október 19-én. Az alsóház rendkívüli ülésén 322-306 arányban elfogadta azt a módosító indítványt, amelynek célja a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás formális jóváhagyásának halasztása a megállapodás jogi szövegének törvénybe iktatásáig.
Nyitókép: Kirsty Wigglesworth

Váratlan engedményt tettek a britek brexitügyben

A korábbi merev álláspont után a halászati jogok terén két olyan javaslatot is megfogalmazott a brit kormány múlt héten az EU felé, amely megnyithatja az utat az átfogó uniós kereskedelmi megállapodás megkötése felé – tudta meg a Reuters két uniós diplomáciai forrástól.

A nyilvánosság előtt zajló hangos összetűzés mellett van még esély a megegyezésre, mert a brit kormány is csak „a fegyverét rakta ki az asztalra”, valójában törekszik a megállapodásra, a brit kormány inkább csak a figyelmet akarja elterelni a rossz járványügyi védekezéséről a belső piaci törvényjavaslat által keltett zajjal. Legalábbis ezt a személyes meglátását osztotta meg egy háttéregyeztetésen diplomatákkal az EU főtárgyalója, Michel Barnier – írja a Portfolio.

A Reuters információi szerint a brit kormány illetékesei a múlt heti londoni tárgyaláson két előremutató, a megegyezést elősegítő javaslatot is vázoltak a halászati jogok terén. Ez az egyik olyan fő téma, ami eddig akadályt képezett az átfogó kereskedelmi megállapodások megkötése előtt.

Az egyik brit javaslat szerint fokozatosan kapna egyre erősebb ellenőrzési jogokat az Egyesült Királyság a területéhez tartozó tengerek felett, a másik szerint a Franciaország nyugati partjainál található két apró tengeri sziget (Jersey és Guernsey) mentességet kapna a brit felségvizeken jövő év januárjától érvénybe lépő brit szabályozási rendszer alól, így a szigetek körüli vizekhez hozzáférhetnének továbbra is az uniós hajók.

Ez a két javaslat azért érdekes a brit kormánytól, mert a megelőző tárgyalási fordulókon mindig nagyon merev volt a halászati jogok, kvóták elosztási kérdésében, de most rugalmasságot, a megegyezésre való hajlandóságot mutatnak ezek. Ez tehát növeli az átfogó kereskedelmi megállapodás megkötésének esélyét, igaz közben fontos, hogy több más területen továbbra is távoliak még az álláspontok, így az állami támogatási, környezetvédelmi, munkajogi szabályozás kérdésében.

Az ezen és a jövő héten is folytatódó EU–brit kereskedelmi tárgyalások nyomán legkésőbb október végéig, de praktikusan október 15-i EU-csúcsig kellene megállapodni. A képet jelentősen bonyolítja, hogy hétfő este a brit alsóházon átment az a belső piaci törvényjavaslat, amely nyíltan arra törekszik, hogy egyoldalúan felülírja az EU-val kötött kilépési megállapodást.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke évértékelő beszédében visszaidézte Margaret Thatcher volt brit kormányfő régi szavait, miszerint a brit kormány nem sérthet törvényt, és figyelmeztette a jelenlegi brit kormányt, hogy ne tegye azt meg, mert azzal a kereskedelmi megállapodás nélkül fog kizuhanni az Egyesült Királyság az EU-ból jövő január elsején.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×