eur:
389.94
usd:
363.83
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A brit parlament videokészítő osztálya által közreadott, videofelvételről készített képen Theresa May miniszterelnök (j) felszólal, miután az alsóház hatalmas arányban elutasította a brit európai uniós tagság megszűnésének (brexit) feltételeiről szóló megállapodást a londoni parlamentben 2019. január 15-én.
Nyitókép: Theresa May miniszterelnök (j) felszólal, miután az alsóház hatalmas arányban elutasította a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételeiről szóló megállapodást január 15-én. MTI/EPA/Brit parlament videokészítő osztálya

Brexit: bizalmatlansági szavazás dönt a leszavazott Theresa May sorsáról

Kedd este szavazott a brit képviselőház Theresa May miniszterelnök Brexit-tervezetéről. A kormányfő által az Európai Unióval letárgyalt tervezet 432 - 202 arányban szenvedett vereséget, ami a legnagyobb arányú elutasítás a brit parlamentben az 1920-as évek óta. May nem óhajtja feladni a megfelelő kilépési feltételekért folytatott harcát. Az ellenzék a nagyarányú vereség után bizalmatlansági indítványt terjeszt be a kormány ellen, amit már szerdán szavazásra bocsátanak.

A keddi szavazás előtt, a nyolc órás parlamenti vitát követően, érvekkel indokolt felszólalásban kérte képviselőtársai támogatását brexit-tervezetéhez Theresa May.

Hangsúlyozta, hogy történelmi fontosságú döntésről van szó, amely hosszú évekre meghatározhatja az ország jövőjét. Újabb népszavazásra szerinte nincs szükség, a népszavazás a brexit mellett döntött, és a kormány feladata ennek a végrehajtása a lehető legkedvezőbb feltételek között. Ezért egy megállapodás nélküli brexit sem lenne igazán jó megoldás. Ebben az esetben például a kereskedelmi egyezmények megkötése sokkal nehezebb lenne.

A miniszterelnök asszony úgy fogalmazta meg a szavazás előtti beszédét, hogy minél több képviselőt tervezete támogatására bírjon. Ígéretet tett, hogy az Európai Unióval ezután sorra kerülő tárgyalások részleteivel kapcsolatban mindenkor konzultálni fogja a parlamentet.

Mint láthatjuk, ez sem hatott eléggé a honatyákra, s Theresa May felszólalásának a záró mondata sem, miszerint a tervezet leszavazása bizonytalanságot teremt.

Közben a Parlament előtt téren ezrek tüntettek, ki a brexit ellen, ki pedig mellette. Békésen egymás mellett.

Mint várható volt, az ellenzéket vezető Jeremy Corbyn az eredmény bejelentése után nyomban közölte, hogy a kormány ellen bizalmatlansági indítványt terjeszt be.

Erről szerdán szavaz az alsóház, a BBC tájékoztatása szerint 19 órakor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×