INFORÁDIÓ 
2020. október 31. szombat
Farkas

brexit

szavazás

bizalmatlansági szavazás

theresa may

A brit parlament videokészítő osztálya által közreadott, videofelvételről készített képen Theresa May miniszterelnök (j) felszólal, miután az alsóház hatalmas arányban elutasította a brit európai uniós tagság megszűnésének (brexit) feltételeiről szóló megállapodást a londoni parlamentben 2019. január 15-én.

Brexit: bizalmatlansági szavazás dönt a leszavazott Theresa May sorsáról

Kedd este szavazott a brit képviselőház Theresa May miniszterelnök Brexit-tervezetéről. A kormányfő által az Európai Unióval letárgyalt tervezet 432 - 202 arányban szenvedett vereséget, ami a legnagyobb arányú elutasítás a brit parlamentben az 1920-as évek óta. May nem óhajtja feladni a megfelelő kilépési feltételekért folytatott harcát. Az ellenzék a nagyarányú vereség után bizalmatlansági indítványt terjeszt be a kormány ellen, amit már szerdán szavazásra bocsátanak.

A keddi szavazás előtt, a nyolc órás parlamenti vitát követően, érvekkel indokolt felszólalásban kérte képviselőtársai támogatását brexit-tervezetéhez Theresa May.

Hangsúlyozta, hogy történelmi fontosságú döntésről van szó, amely hosszú évekre meghatározhatja az ország jövőjét. Újabb népszavazásra szerinte nincs szükség, a népszavazás a brexit mellett döntött, és a kormány feladata ennek a végrehajtása a lehető legkedvezőbb feltételek között. Ezért egy megállapodás nélküli brexit sem lenne igazán jó megoldás. Ebben az esetben például a kereskedelmi egyezmények megkötése sokkal nehezebb lenne.

A miniszterelnök asszony úgy fogalmazta meg a szavazás előtti beszédét, hogy minél több képviselőt tervezete támogatására bírjon. Ígéretet tett, hogy az Európai Unióval ezután sorra kerülő tárgyalások részleteivel kapcsolatban mindenkor konzultálni fogja a parlamentet.

Mint láthatjuk, ez sem hatott eléggé a honatyákra, s Theresa May felszólalásának a záró mondata sem, miszerint a tervezet leszavazása bizonytalanságot teremt.

Közben a Parlament előtt téren ezrek tüntettek, ki a brexit ellen, ki pedig mellette. Békésen egymás mellett.

Mint várható volt, az ellenzéket vezető Jeremy Corbyn az eredmény bejelentése után nyomban közölte, hogy a kormány ellen bizalmatlansági indítványt terjeszt be.

Erről szerdán szavaz az alsóház, a BBC tájékoztatása szerint 19 órakor.

Nyitókép: Theresa May miniszterelnök (j) felszólal, miután az alsóház hatalmas arányban elutasította a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételeiről szóló megállapodást január 15-én. MTI/EPA/Brit parlament videokészítő osztálya
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018