eur:
393.66
usd:
368.37
bux:
66256.91
2024. április 24. szerda György
Theresa May brit miniszterelnök a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben tartott sajtóértekezletének végén, 2018 november 15-én. Kormánya az előző nap jóváhagyta a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezetet, ám ez elleni tiltakozásul két miniszter és több államtitkár lemondott.
Nyitókép: MTI/AP/Matt Dunham

Brexit: rendkívüli leállás jöhet az áruforgalomban

Nagy baj lehet március 29-én, ha marad a jelenlegi helyzet és megállapodás nélkül lép ki az Egyesült Királyság az Európai Unióból - mondta az InfoRádiónak az RSM vám-, jövedéki és termékdíj tanácsadás üzletágának vezetője, Falcsik István.

Jelenleg annyi biztos Nagy-Britannia EU-ból való kilépésével kapcsolatban, hogy megvan a dátuma: 2019. március 29. Kedd este óta van egy másik biztos tudás is, amely szerint nincs megállapodás a britek és az unió között a kilépés részleteiről. Ha ez a helyzet fennmarad március végéig, akkor Falcsik István, az RSM vám-, jövedéki és termékdíj tanácsadás üzletágának vezetője szerint a legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülni.

"A vámokkal kapcsolatban is a legrosszabb verzió jön: normál harmadik országgá fog válni a vámunió szempontjából a Brit Nemzetközösség. Ebből adódóan ugyanazok az adminisztrációk lesznek kötelezőek, költségek várhatók, mint egy mai harmadik országgal szemben. Rendkívüli leállást fog ez okozni az áruforgalomban"

- figyelmeztetett Falcsik István. Példaként említette, hogy ha repülőn történik árucsere Nagy-Britanniával, a kilépés után az árutömeg minden egyes termékét vámkezelni kell majd.

Falcsik István szerint innentől kezdve még számos kérdés adódik: mennyire vannak felkészülve erre a kereskedők, a forgalmazók, és mennyire fogják tudni ezt kezelni a felek vámigazgatásai.

Hogy minderre tényleg fel kell-e készülni, az - mint arra a szakember sokakkal egyetemben rámutat - még most sem biztos, hiszen szerdán bizalmatlansági indítvány van asztalon a londoni kormánnyal szemben, tehát még azt sem tudni, ki folytatja a tárgyalásokat brit részről a brexitről.

"Nagyjából azt lehet mondani, hogy vagy nem lesz semmilyen megállapodás és így történik meg a kilépés, vagy kitolják a márciusi dátumot, esetleg

a bizalmatlansági indítvány után átszabja a kormány a kilépés feltételrendszerét úgy, hogy azt a brit alsóház is el tudja fogadni"

- értékelte a helyzetet Falcsik István. A vámszabályokat és az áfafizetés gyakorlatának változásait is érinti az Európai Bizottság és az Egyesült Királyság válságterve, amely akkor léphet életbe, ha rendezetlen körülmények között lépnének ki a britek az unióból. Erről és arról, hogyan készülhetnek fel erre a vállalkozások, itt írtunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Horgonyoztatják a forintot

Horgonyoztatják a forintot

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat, délelőtt is enyhe gyengülés látszott csak az árfolyamokban, ami délután is megmaradt. Nagyon szűk sávban oldalazik a magyar deviza. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×