INFORÁDIÓ 
2019. december 6. péntek
Miklós

brexit

áruforgalom

kereskedelem

falcsik istván

Theresa May brit miniszterelnök a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben tartott sajtóértekezletének végén, 2018 november 15-én. Kormánya az előző nap jóváhagyta a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezetet, ám ez elleni tiltakozásul két miniszter és több államtitkár lemondott.

Brexit: rendkívüli leállás jöhet az áruforgalomban

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Nagy baj lehet március 29-én, ha marad a jelenlegi helyzet és megállapodás nélkül lép ki az Egyesült Királyság az Európai Unióból - mondta az InfoRádiónak az RSM vám-, jövedéki és termékdíj tanácsadás üzletágának vezetője, Falcsik István.

Jelenleg annyi biztos Nagy-Britannia EU-ból való kilépésével kapcsolatban, hogy megvan a dátuma: 2019. március 29. Kedd este óta van egy másik biztos tudás is, amely szerint nincs megállapodás a britek és az unió között a kilépés részleteiről. Ha ez a helyzet fennmarad március végéig, akkor Falcsik István, az RSM vám-, jövedéki és termékdíj tanácsadás üzletágának vezetője szerint a legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülni.

"A vámokkal kapcsolatban is a legrosszabb verzió jön: normál harmadik országgá fog válni a vámunió szempontjából a Brit Nemzetközösség. Ebből adódóan ugyanazok az adminisztrációk lesznek kötelezőek, költségek várhatók, mint egy mai harmadik országgal szemben. Rendkívüli leállást fog ez okozni az áruforgalomban"

- figyelmeztetett Falcsik István. Példaként említette, hogy ha repülőn történik árucsere Nagy-Britanniával, a kilépés után az árutömeg minden egyes termékét vámkezelni kell majd.

Falcsik István szerint innentől kezdve még számos kérdés adódik: mennyire vannak felkészülve erre a kereskedők, a forgalmazók, és mennyire fogják tudni ezt kezelni a felek vámigazgatásai.

Hogy minderre tényleg fel kell-e készülni, az - mint arra a szakember sokakkal egyetemben rámutat - még most sem biztos, hiszen szerdán bizalmatlansági indítvány van asztalon a londoni kormánnyal szemben, tehát még azt sem tudni, ki folytatja a tárgyalásokat brit részről a brexitről.

"Nagyjából azt lehet mondani, hogy vagy nem lesz semmilyen megállapodás és így történik meg a kilépés, vagy kitolják a márciusi dátumot, esetleg

a bizalmatlansági indítvány után átszabja a kormány a kilépés feltételrendszerét úgy, hogy azt a brit alsóház is el tudja fogadni"

- értékelte a helyzetet Falcsik István. A vámszabályokat és az áfafizetés gyakorlatának változásait is érinti az Európai Bizottság és az Egyesült Királyság válságterve, amely akkor léphet életbe, ha rendezetlen körülmények között lépnének ki a britek az unióból. Erről és arról, hogyan készülhetnek fel erre a vállalkozások, itt írtunk.

Nyitókép: MTI/AP/Matt Dunham

Kapcsolódó hang

Brexit - veszélyek az áruforgalomban
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018