INFORÁDIÓ 
2020. február 28. péntek
Ákos, Bátor

brexit

pwc

palkovits barbara

vám

áfa

Így készülhetnek fel a vállalkozások a brexitre

Így készülhetnek fel a vállalkozások a brexitre

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid

A vámszabályokat és az áfafizetés gyakorlatának változásait is érinti az Európai Bizottság és az Egyesült Királyság válságterve, amely akkor léphet életbe, ha a brit alsóház ma esti szavazása után rendezetlen körülmények között lépnének ki a britek az unióból – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban a PwC adószakértője. Palkovits Barbara szerint minden érintett cégnek számolnia kell ezzel a lehetőséggel.

Ma este minden szem az Egyesült Királyságra szegeződik, azt figyelik, hogy a törvényhozás alsóháza elfogadja-e Theresa May brexit-megállapodását – mondta Palkovits Barbara, hozzátéve: amennyiben a tervezet elbukik a szavazáson, március 29-én a szigetország megállapodás nélkül léphet ki az Európai Unióból.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság és az Egyesült Királyság kormánya is közzétett egy-egy válságtervet, amiben olyan fontos pontokat érintettek, amelyeket mindenképpen szeretnének tisztázni a brexit előtt.

A bizottság átmeneti intézkedéscsomagja többek között érintette a vámmal és az exporttal kapcsolatos kérdéseket, illetve a brit állampolgárok tartózkodási jogát.

A testület ezzel biztosítaná, hogy a megállapodás nélküli, azaz "kemény brexit" esetén is legyen egy átmeneti időszak, amikor egyszerűbb feltételekkel lehet az uniós termékeket vám alá helyezni a Egyesült Királyságban – mondta Palkovits Barbara.

A britek igyekeznek elkerülni, hogy az áfával kapcsolatos változások fennakadást okozzanak a gazdaságban, így minden gazdálkodónak önadózói engedélyt biztosítanak az importáfa megfizetésére, ami jelentősen csökkenti a finanszírozási terheket – tette hozzá a PwC adószakértője.

A cég azt javasolja a nemzetközi piacon tevékenykedő vállalkozásoknak, hogy készüljenek fel a megállapodás nélküli, kemény brexitre, tekintsék át az ügyleteiket, gondolják át, hogy milyen esetekben lehetne vámeljárási egyszerűsítéseket bevezetni az Egyesült Királyságban.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018