eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Berlin, 2018. szeptember 24.Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője sajtótájékoztatót tart a párt elnökségi ülése előtt Berlinben 2018. szeptember 24-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Keményen üzentek a briteknek a brexit-fiaskó után

A brit félnek kell javaslatot tennie az EU-tagság megszűnéséről kötött megállapodás törvényhozási elutasításával kialakult helyzet rendezésére - jelentette ki Angela Merkel német kancellár a brexit-alku keddi elutasítása után.

A kancellár a szövetségi parlament (Bundestag) külügyi bizottságának ülése előtt tett nyilatkozatában kiemelte, nagyon sajnálja, hogy a londoni alsóház elvetette a brit európai uniós tagság rendezett felszámolásáról kötött megállapodást.

"Szerintünk most a brit félnek kell megmondania, hogyan tovább" - fogalmazott Angela Merkel.

"Van még idő a tárgyalásra, várjuk a brit miniszterelnök javaslatait"

- tette hozzá.

Elmondta, hogy a brexit mindenképpen káros folyamat, rendezett és rendezetlen formában is, a német kormány pedig mindent megtesz ennek a kárnak a korlátozásáért és egy "rendezett megoldásért".

Aláhúzta, hogy Németország minden eshetőségre felkészül, így a Bundestag már csütörtökön tárgyal a kormány előterjesztéseiről, amelyek a rendezetlen brexit esetén végrehajtandó intézkedésekről szólnak.

A kormánypártok részéről szintén azt hangsúlyozták, hogy a megállapodáson nyugvó, rendezett kilépésre kell törekedni, és tárgyalni kell a londoni vezetéssel.

Az ellenzék viszont a kormánytól is lépéseket sürget. A Baloldal (Die Linke) szerint a kancellárnak mielőbb személyesen kell ismertetnie, hogy miként akarja elhárítani a "brexit-káosz" Németországot fenyegető veszélyeit. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) szerint a megállapodás londoni alsóházi elutasítása drámai helyzetet idézett elő az egész EU-ban, ezért a kormánynak fel kell lépnie, hogy 48 órán belül összehívjanak egy rendkívüli EU-csúcsot.

Új tárgyalásokat sürgetnek

Nincs már sok idő arra, hogy megoldást megtaláljanak Nagy-Britannia kilépésére az Európai Unióból - jelentette ki Heiko Maas német külügyminiszter, és figyelmeztetését megtoldotta azzal a megjegyzéssel, hogy

"a játszadozások ideje most már lejárt".

Maas a Deutschlandfunk német közszolgálati rádiónak nyilatkozva kiemelte: új tárgyalásokra van szükség Nagy-Britannia és az EU között, és végül megbeszélést kell folytatni az úgynevezett tartalékmegoldásról, amelynek értelmében szükség esetén egységes vámügyi szabályozás léphet életbe az unió és az Egyesült Királyság között az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülésére.

"Minden körülmények között el akarjuk kerülni egy vámhatár bevezetését" - mondta Maas. Kérdésre válaszolva hozzátette, hogy amennyiben London kérni fogja Brüsszeltől a brexit elhalasztását, akkor az EU konstruktívan fog tárgyalnia róla.

Azonban először a brit alsóház képviselőinek el kell dönteniük, hogy mit akarnak. Mostanáig "csupán az vált világossá, hogy mit nem akarnak, és ez nem elég" - mondta a német diplomácia vezetője.

Az alsóházban szerdán napirendre kerülő bizalmatlansági indítványról szólva hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni a londoni vezetés cselekvőképességét. A kormány bukása "nagyon megbonyolítaná" a helyzetet - mondta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa.

A koalíciós társ Kereszténydemokrata Unió (CDU) részéről Peter Altmaier gazdasági miniszter a ZDF országos köztelevízióban azt mondta, lehetőséget kell adni a briteknek arra, hogy "tisztázzák álláspontjukat".

A megállapodást ugyan "alapvetően" nem lehet módosítani, de van még néhány hét a kilépés tervezett időpontjáig - mondta a miniszter.

A megállapodás nélküli, "kemény" brexitet mindenképpen el kell kerülni, mert súlyos következményekkel járna, és nem csak Nagy-Britanniában.

"Mindenki veszítene Európában, és senki sem nyerne" a brit EU-tagság rendezetlen felszámolásával

- mondta Peter Altmaier.

A rendezetlen brexit veszélyeire hívta fel a figyelmet mások mellett Olaf Scholz SPD-s alkancellár, pénzügyminiszter és Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke is, és több gazdasági érdekképviselet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×