eur:
389.4
usd:
357.65
bux:
73114.65
2024. július 22. hétfő Magdolna

Angela Merkel Afrikában próbálja megoldani a migránsválságot

A múlt év szeptembere óta több mint 130 ezer afrikai menekült érkezett Olaszországba a Földközi-tengeren át. Az Európai Unió határvédelmi szervezetének tengerészeti egységei csak a héten csaknem 6 ezer afrikait mentettek meg Líbia és Szicília között.

Angela Merkel előbb Malit, majd Nigert, végül pedig Etiópiát keresi fel. Ez a három afrikai ország részben kiindulópontja a migránshullámnak, részben pedig az Egyenlítő térségéből a jobb jövő reményében kivándorló afrikaiak átmeneti gyülekezőhelye.

Nemrég a német és a francia külügyminiszter szóba hozta, hogy az Európai Unió hozzon létre ebben a térségben egy olyan tábort, amelyben emberhez méltó körülmények között várakozhatnának a szülőföldjük elhagyására kényszerülő afrikaiak és akiknek reményük van a bevándorlásra valamelyik uniós országba.

A kancellár most Maliban, Nigerben és Etiópiában részben a három ország gazdasági helyzetének támogatásáról, részben pedig a menekültkérdésről folytat megbeszéléseket.

Indulása előtt a berlini kormány nemzetközi gazdasági együttműködésért és fejlesztésért felelős minisztere egy interjúban úgy vélte, hogy Afrika lakossága az elkövetkező 30 évben megduplázódik, azaz több mint 2 milliárdra emelkedik, ami drámai méretű elvándorlást vonhat maga után. Ennek megelőzésére az eddiginél jóval több nyugati segítségre, a magánvállalatok részéről pedig jelentős befektetésre van szükség, hogy így munkahelyek millió jöhessenek létre az afrikai földrészen.

Gerd Müller szerint nem szabad megfeledkezni arról, hogy Afrika Európa partnerkontinense, következésképpen ami ott történik, az közvetlen hatással van az EU-ra is. A német miniszter utalt arra, hogy Berlin az oktatás gyakorlati támogatása, az élelmezés terén innovációs központok létesítése, továbbá a napenergia hasznosítása révén akar hozzájárulni a földrész talpra állításához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×