eur:
393.15
usd:
366.94
bux:
66511.18
2024. április 25. csütörtök Márk
Az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcinája Kovács Klára háziorvos bátaszéki rendelőjében 2021. május 20-án.
Nyitókép: MTI/Kiss Dániel

Itt a nagy kérdés: fertőzhetnek-e a beoltottak?

Még nem sikerült teljes bizonyosságot szerezni azzal kapcsolatosan, hogy az oltottak fertőzhetnek-e: az eddigi adatok nagyon biztatók, de nem lehet belőlük konklúziót vonni.

Ahogyan az oltottak aránya egyre nő a világ több országában, ezzel párhuzamosan pedig a maszkviselési szabályok is lazulnak, sokakban merül fel a kérdés azzal kapcsolatosan, vajon mennyire vannak biztonságban akkor, ha oltott személlyel egy légtérben töltenek el időt. Másképp megfogalmazva: elkaphatjuk a koronavírust egy oltott embertől?

A vakcinafejlesztés korai szakaszában a tudósok azt remélték, az oltottak fele nem fogja majd tovább terjeszteni a vírust. A vakcinák túlteljesítették ezt az elvárást: a Pfizer oltása Izraelben a valós életből vett tapasztalatok alapján 95,3 százalékos valószínűséggel képes megelőzni a betegség kialakulását. Két hónap alatt 4,7 millió oltott körében harmincadára esett vissza a megfertőződések aránya, Kaliforniában és Texasban pedig az oltott egészségügyi dolgozóknak mindössze 0,05 százaléka betegedett meg – írja a MedicalXpress.

Az oltás jó edző

Az oltásfejlesztők mindig is reménykedtek a sterilizáló immunitás kialakulásában: ez azt akadályozza meg, hogy a vírus bejusson a szervezetbe. Egyszerűbben azt jelenti, hogy az oltott ember elkapni és terjeszteni sem tudja a fertőzést. Egy oltás ugyanakkor anélkül is hatékony lehet, hogy ilyen tulajdonsága lenne. A Salk-féle elölt vírusos gyermekbénulás elleni oltás például nem akadályozza meg azt, hogy a vírus a bélrendszerben szaporodjon, de nagyon hatékony a betegség kialakulásával szemben, mivel az általa kiváltott immunválasz olyan antitesteket hoz létre, amely megakadályozza a patogén bejutását az agyba és a gerincvelőbe.

Egy jó oltásnak épp ez az ismérve: jól trenírozza immunrendszerünket arra, hogy a megfelelő lépéseket tegye meg egy patogénnal szemben.

A koronavírus elleni oltások értékelése még folyamatban van: a semlegesítő antitestek optimális számban való létrejötte lehet a kulcs a fertőzés elleni védelemben, melynek hosszáról egyelőre csak találgatni tudunk.

A tünetmentesség probléma

Az immunológusok szerint egy vírus elleni oltás esetében valószínűsíthető, hogy a vírus továbbadásának esélye is csökken a vakcina felvételét követően, de azt nem egyszerű feltárni, hogy vajon teljesen ki is zárható-e az, hogy egy oltott fertőzzön. A koronavírus ebből a szempontból kifejezetten trükkös: a tünetmentes és a tünetes állapot előtti betegek egyaránt fertőznek. Az elégtelen kontaktkutatás következményeképp a tünetmentes fertőzöttek sokszor meg sem tudják, hogy elkapták a vírust. Kutatások szerint a megfertőződések mintegy 86 százalékát tünetmentes vagy nagyon enyhe tünetes betegek okozhatják.

Egy amerikai kutatásban ugyanakkor rutinszerűen teszteltek egészségügyi dolgozókat: közülük az oltottaknak 25-ször kiesebb esélyük volt az eredmények szerint elkapni a vírust, mint az oltatlanoknak. Ilyen eredmények mellett

valószínűtlen, hogy az oltottak tudnák terjeszteni a fertőzést.

Erre ugyanakkor nincs bizonyíték, arra viszont van, hogy ha valaki oltás után mégis elkapná a koronavírust, a betegség tünetei enyhék lesznek esetében. Az egy adaggal oltott megfertőzöttek testében is alacsonyabb vírusszámot mutattak ki, mint az oltatlanokéban, ami arra is utal, hogy ők kevésbé fertőzőek. Megnyugtató az a korai eredmény is, miszerint a Moderna oltásával immunizáltak orr- és szájnyálkahártyáján is jelen vannak az antitestek, amelyek így megakadályozhatják a vírus bejutását a szervezetbe. Mindez megnyugtató, de konszenzusra még nem sikerült jutni a témában.

Kell még a maszk

Az ugyanakkor biztos, hogy a vakcinák lassítják a vírus terjedését, viszont valószínűleg önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy megálljt parancsoljanak a járványnak, vagy legalábbis nagyon sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy ez megtörténjen. Mindemellett százszázalékosan hatékony oltás nem is létezik, illetve mindig maradnak olyanok is, akiket valamilyen okból nem lehet beoltani. A már immunizáltak biztonságban vannak a súlyos megbetegedéstől, de az oltatlanoknak továbbra is elővigyázatosnak kell lenniük. Az oltás mellett a maszk is kell ahhoz, hogy a járványt le tudjuk győzni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Kapott egy pofont a forint az amerikai adatra

Kapott egy pofont a forint az amerikai adatra

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×