eur:
391.03
usd:
366.08
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A győztes magyar válogatott játékosai ünnepelnek, elöl Szalai Ádám a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziója 3. csoportjában, a Németország-Magyarország mérkőzés után a lipcsei Red Bull Arenában 2022. szeptember 23-án. A magyar csapat 1-0-ra nyert.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Szalai Ádám: legenda zárta le a pályafutását

Mint ahogyan arról már beszámolt korábban az Infostart.hu, Szalai Ádám, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya bejelentette a visszavonulását. A középcsatár tavaly szeptemberben a válogatottól már elköszönt, most azt erősítette meg, hogy klubpályafutását is lezárta.

Csupán 17 éves koráig játszott hazai klubokban. (Bp. Honvéd, 1994–2003), Újpest 2003–2004)- Németországba költözve két évet a VfB Stuttgart korosztályos csapatában, majd egyet annak második csapatában töltött. 2007 és 2010 között a Real Madrid fiókcsapatában, az RM Castillában szerepelt. 2010 legelején klubja kölcsönadta a Mainznak, amely aztán meg is vette.

2013-ban váltott újra klubot, egy évet a Schalke 04 együttesében játszott. 2014-től a Hoffenheimben szerepelt, 2016-ban egyesülete rövid időre kölcsönadta a Hannovernek. 2019 augusztusában visszatért a Mainzhoz. A Bundesligában a 2017–2018-as idényben érte el a legjobb helyezését, amikor harmadik lett a Hoffenheimmel.

A német szövetségi ligában 276 mérkőzést játszott, 54 gólt ért el, amellyel rekorder a magyar játékosok között. 2022 elején a svájci élvonalba igazolt, az FC Basel futballistája lett. Azon a tavaszon még 12 bajnoki találkozón játszott, a 2022–2023-as idényben már csak ötön. Ugyanakkor érdekes, hogy a néhány hete lezárt idényben hat találkozón szerepelt svájci klubjával a Konferencia-ligában. A Basel, a tavaszi szakaszban már Szalai Ádám nélkül, bejutott az elődöntőbe, így a magyar csatár a 36. évében járva érte el legjobb nemzetközi kluberedményét.

2009 februárjában, Izrael ellen, az RM Castilla tagjaként mutatkozott be a nemzeti tizenegyben – s mivel a Castilla a nagy Real Madrid fiókcsapata, így ő volt az első, aki abból a klubból a válogatottunkba került –, Erwin Koeman volt a kapitány, a gólt Joszi Benajun lőtte, aki a napokban az izraeli válogatott sportigazgatójaként járt Budapesten. Fülöp – Szélesi, Juhász, Vanczák, Bodor – Vadócz, Gera, Hajnal – Dzsudzsák, Huszti – Torghelle, így kezdett a magyar csapat, a bő hat percet kapó Szalai Ádámon kívül Tímár, Tóth Balázs, Halmosi és Rudolf szállt még be.

Az első gólt a negyedik meccsén, San Marino ellen szerezte, rögtön hármat is. A teljes mérkőzést 2010. október 12-én, Helsinkiben, a finnek ellen játszhatta végig, Dzsudzsák Balázs az utolsó pillanatokban lőtt góljával nyert az akkor már Egervári Sándor által irányított nemzeti tizenegy. Erre nagyon sokan emlékeznek. Arra talán kevesebben, hogy az első gólt Szalai Ádám szerezte.

A középcsatár válogatottbeli karrierje éppen Egervári Sándor kapitánysága végén tört meg, emlékezetes beszéde után. Bár nem játszott a hollandok elleni 1-8-on, saját kérésére ő képviselte a csapatot Telkiben, a találkozó utáni első sajtótájékoztatón, ahol elmondta: „Megdöbbentő, hogy ilyenkor minden szakember egymás háta mögött mutogat egymásra, egyetlen olyan ember nem volt még, aki kiállt volna a kamera elé, és kijelentette volna, hogy mondjatok nekünk egy vagy két olyan játékost, aki topcsapatban hétről hétre teljesít". A minőségi edzőket is hiányolta, azt emlegette, hogy az előző húsz évben nem volt olyan magyar edző, aki nemzetközi szinten bármit elért volna.

Andorra ellen még játszott, utána majdnem egy éven át, csak egy korábbi Bundesliga-profi, Dárdai Pál hívására tért vissza, Bukarestben. Attól kezdve új szakasz kezdődött válogatottbeli karrierjében, attól kezdve lett a válogatott egyik vezéregyénisége. A szurkolók szívét leginkább Franciaországban, Bordeaux-ban nyerte vissza, amikor belőtte a magyar futball első Eb-akciógólját 58 esztendő után… Más megközelítésből: ő lett az első magyar játékos Kű Lajos tizenegyesből elért találata (1972) óta, aki eredményes volt a kontinensbajnokságon.

2017-ben csak két mérkőzésen tudott játszani a címeres mezben, de ettől nagy időszaka volt akkoriban: 2016. október 7. és 2018. március 23. között hat mérkőzéséből ötön gólt szerzett, hat meccsen hat gól volt a mérlege, csak a portugálok kapuját nem vette be.

2022. szeptember 26-án, az olaszok elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen búcsúzott, 86 válogatott mérkőzésén 26 gólt szerzett. A kétezres években debütáló játékosok közül senki sem szerzett nála több gólt a válogatottban, utolsó góljával beérte csak Gera Zoltánt. A magyar válogatott történetének egyetlen, több mint ötven válogatottsággal büszkélkedő játékosa, aki soha nem játszott a magyar élvonalban.

A válogatottban a legtöbb gólt San Marinónak (4), valamint Andorrának és Észtországnak (3-3) rúgta vagy fejelte, a leglátványosabbat pedig a németek ellen, Lipcsében, tavaly szeptember 23-án. Másképpen: a legszebb lett a legutolsó.

A játékostársak közül Dzsudzsák Balázzsal játszott a legtöbbször (59 mérkőzésen), a listán a második Nagy Ádám (50), majd következik Fiola Attila (42), Kádár Tamás (41) és Gulácsi Péter (40).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 18:49
×
×
×
×