eur:
392.68
usd:
366.08
bux:
66803.58
2024. április 25. csütörtök Márk
A magyar válogatott játékosai ünneplik győzelmüket a Magyarország - Izland labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzés végén a Puskás Arénában 2020. november 12-én. A csapat 2-1-re győzött, ezzel története során negyedszer kijutott az Európa-bajnokságra. Elöl balról Szalai Ádám, középen a gólszerző Szoboszlai Dominik.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Eb-n a válogatott, BL-ben a Fradi – ilyen volt a futball 2020-ban

Vigaszt hoztak a magyar futballsikereke a koronavírus sújtotta 2020-as évre. Összeszedtük az év legfontosabb mérkőzéseit és eseményeit.

A magyar labdarúgó-válogatott nagy reményekkel készült a márciusi, bolgárok elleni Európa-bajnoki pótselejtezőre, a koronavírus azonban, mint az élet minden területén, itt is közbeszólt. Március 13-án a Magyar Labdarúgó Szövetség közölte, hogy a bolgár hatóságok döntése értelmében későbbre halasztották a selejtezőket.

Az Európai Labdarúgó-szövetség március 17-én közölte, hogy egy évvel elhalasztja a nyári labdarúgó-Európa-bajnokságot, melynek Magyarország az egyik társrendezője, 11 másik országgal közösen. A tornát 2021. június 11. és július 11. között rendezik meg, lényegében hasonló körülmények mellett, mint amilyen az idei rendezvény lett volna. Döntöttek arról is, hogy megszakítják és később folytatják az Európa-liga és a Bajnokok Ligája sorozatát is. A válogatott pótselejtezőket végül októberre és novemberre halasztották.

A pandémia miatt a nemzeti együttes nem is lépett pályára szeptemberig, amikor Törökország vendége volt a Nemzetek Ligája második kiírásában. A csapat 289 nap után lépett ismét pályára, és végül Szoboszlai Dominik szabadrúgásból szerzett góljával 1-0-ra nyert. A válogatott pár nappal később Oroszország ellen lépett pályára, és 3-2-re kikapott.

Októberben már a márciusról elhalasztott pótselejtező várt az együttesre. A válogatott Bulgáriába utazott, ahol végül magabiztosan, 3-1-re győzött, és várhatta az Izland elleni novemberi, budapesti, sorsdöntő selejtezőt. Addig azonban még a csapat a Nemzetek Ligájában is érdekelt volt, október 11-én Szerbiában 1-0-ra nyert a csapat, majd pár nappal később Oroszországban 0-0-s döntetlent ért el. Az Izland elleni pótselejtezőt november 12-én rendezték az új Puskás Arénában, ahol a válogatott egy izgalmas mérkőzésen végül a hajrában fordítva, 2-1-re győzött, és kijutott a 2021-re halasztott Európa-bajnokságra.

A magyar válogatott az Izland elleni siker után pár nappal már újra a Nemzetek Ligájában szerepelt. Marco Rossi szövetségi kapitány együttese Szerbiát fogadta, és 1-1-es döntetlent ért el, pár nappal később pedig szintén a Puskás Arénában a törökökkel mérkőzött, és 2-0-ra győzött,meglepetésre az oroszok, a törökök és a szerbek előtt megnyerve a csoportját.

December elején kisorsolták a 2022-es katari labdarúgó világbajnokság európai selejtezősorozatának csoportbeosztását. A magyar válogatott Angliát, Lengyelországot, Albániát, Andorrát és San Marinót kapta csoportellenfélnek. A jövő márciustól novemberig tartó kvalifikációból automatikusan csak a csoportgyőztesek jutnak ki a vb-re.

BL-szereplő a Ferencváros

Az év másik magyar vonatkozású futballsikere a Ferencváros Bajnokok Ligája-szereplése. 25 év után sikerült ismét a BL-ben főtáblára jutnia a Fradinak, ráadásul egymás után harmadik alkalommal szerepelt magyar klub valamelyik nemzetközi kupasorozat csoportkörében, amire korábban még nem volt példa.

Az FTC a selejtezőben a svéd Djurgarden, a skót Celtic, a horvát Dinamo Zagreb és a norvég Molde együttesét verte ki a selejtezőben. A zöld-fehérek a csoportkörben klasszis csapatokkal, a Barcelona és a Juventus együttesével, valamint az ukrán Dinamo Kijevvel kerültek egy kvartettbe. A Fradi az első fordulóban 5-1-re kikapott Barcelonában, majd hazai pályán 2-2-es döntetlent játszott a Kijevvel, ezután Budapesten 4-1-re kikapott a Juventustól, a folytatásban Torinóban már csak 2-1-re kapott ki, majd hazai pályán a Barcelona ellen maradt alul 3-0-ra, végül az utolsó körben 1-0-ra kikapott Kijevben, így negyedik lett a csoportban.

A végül elhalasztott, a 2019/2020-as évet lezáró Bajnokok Ligája-tornát előzőleg augusztus végén rendezték meg, a sorozat a Bayern München győzelmével ért véget Lisszabonban. A bajorok történetük során hatodik alkalommal hódították el a legrangosabb európai klubtrófeát, ezzel pedig 2013 után újra triplázni tudtak, miután a bajnokságot és a Német Kupát is megnyerték. A Bayern München a francia Kingsley Coman góljával nyert a szélső korábbi csapata, a BL-döntőben újonc Paris Saint-Germain ellen.

A labdarúgó Európa-liga döntőjét a sorozat modern kori specialistája, a Sevilla nyerte, amely 3–2-re megverte a kölni fináléban az Internazionalét. A Sevilla hatodik alkalommal hódította el az UEFA-kupát, illetve utódját, az EL-t.

Júniusban közölte az európai szövetség, hogy szeptember 24-én Budapesten, a Puskás Arénában rendezik a Bajnokok Ligája és az Európa-liga győztesének összecsapását, azaz a labdarúgó Európai Szuperkupáért kiírt mérkőzést. AZ UEFA végrehajtó bizottságának döntése sporttörténelmi volt, mivel Magyarországon korábban még sosem rendeztek egymeccses döntőt egyetlen nemzetközi kupában sem. A döntőt végül a Bayern München nyerte, miután hosszabbítás után 2–1-re megverte az Európa-liga aranyérmesét, a Sevillát.

Magyar foci

A labdarúgó NB I a koronavírus miatt szintén rendhagyó módon ért véget. Júniusban története 31. bajnoki címét szerezte meg a Ferencváros. A Magyar Kupában június elején a Honvéd diadalmaskodott, mivel a fináléban 2-1-re legyőzte a Mezőkövesdet.

Az év egyik legszomorúbb sporthíre volt, hogy november 24-én hatvanéves korában elhunyt Diego Maradona. A világbajnok argentin labdarúgó halálát szívroham okozta. És nem Maradona volt az utolsó klasszis, aki 2020-ban meghalt: december 9-én hatvannégy éves korában elhunyt Paolo Rossi, az 1982-ben világbajnok olasz labdarúgó-válogatott hőse, aki nemcsak a vb legjobb játékosa és gólkirálya címet érdemelte ki, de abban az évben elnyerte az Aranylabdát is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 06:13
×
×
×
×