eur:
395.73
usd:
369.16
bux:
70395.49
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: Wikipédia/Joseph Karl Stieler

Nincs kétség, hogyan süketült meg Beethoven

Azt is tudni, hogyan került annyi ólom, arzén és higany a szervezetébe.

Már egy hajszál sem választja el a magyar embert annak tudásától, hogy miért süketült meg Ludwig van Beethoven, az utolsó (harmadik) bécsi klasszikus zeneszerző. Mint a Telex Clinical Chemistry szaklapra hivatkozó írásából kiderül, a zeneszerző két hajtincsét vizsgálták át tudományos alapossággal, így derült ki, hogy rengeteg ólom lehetett a szervezetében, de arzén és higany is.

Beethoven egyik hajtincsében 380, a másikban 258 mikrogramm per gramm ólmot mutattak ki, a "normál érték" 4 lenne. Az arzén a mai normál értékek tizenháromszorosát, a higany a négyszeresét mutatta.

"Ezek a legmagasabb értékek a hajban, amelyeket valaha láttam. A világ minden tájáról kapunk mintákat, és ezek az értékek egy nagyságrenddel magasabbak" - közölte a kutatásról a The New York Timesszal Paul Jannetto, a tanulmány társszerzője, a Mayo Klinika patológusa.

A hallását a húszas éveiben kezdte el elveszíteni, és bő két évtized alatt teljesen megsüketült. Emellett emésztőrendszeri problémái voltak, kétszer sárgaságot kapott, ami a májbetegség egyik tünete.

A vizsgálat arra is eljutott, hogy halála előtt hepatitisz B eredetű májbetegsége volt a zeneszerzőnek, aminek nem tesz jót az alkohol. Márpedig a bor tartósítására és édesítésére használt szerekben is volt ólom, s még az üvegből is kioldódhatott ólom annak idején.

Az arzén és a higany feltételezések szerint a Dunából kifogott halakból kerülhetett Beethoven szervezetébe; Bécsben ekkor javában zakatolt az ipari forradalom, és a különböző gyárak a Dunába eresztették a mérgező melléktermékeiket.

Címlapról ajánljuk
Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

A stuttgarti kórházban kezelik a magyar válogatott csatárát, aki a Skócia elleni Eb-csoportmérkőzésen szenvedett súlyos sérülést. Botka Endre azonnal tudta, hogy nagy a baj, Szoboszlai Dominik szerint változtatni kell a mentők protokollján. Az eset nagy visszhangot váltott ki a nemzetközi futballéletben is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 24. 10:17
2024. június 23. 11:57
×
×
×
×