eur:
388.96
usd:
363.46
bux:
68125.38
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt izraeli túszok elengedését követelik tüntetők az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az izraeli-palesztin konfliktus miatt összehívott ülése idején a világszervezet New York-i székházánál 2023. október 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Eduardo Munoz

Német külügyminiszter: ismét van zsidógyűlölet Németországban

A ZDF televíziónak adott exkluzív interjúban igyekezett magyarázni Annalena Baerbock, hogy országa nem ellenezte annak az ENSZ-határozatnak az elfogadását, amely haladéktalan és tartós humanitárius fegyverszünetet szorgalmazott a Gázai övezetben.

A világszervezet közgyűlése a múlt héten fogadta el a határozatot, amely elítélt minden erőszakot az izraeli és a palesztin polgári lakossággal szemben, követelte a túszul ejtett civilek haladéktalan és feltételek nélküli szabadon engedését, valamint a humanitárius segélyszállítmányok akadálytalan bejutását a palesztin térségbe. A közgyűlés határozatában elítélte a palesztin civil lakosság kényszerű áttelepítésére irányuló próbálkozásokat" és felszólította Izraelt, hogy vonja vissza a Gázai övezet északi részének kiürítésére vonatkozó utasítását. Az arab országok által kidolgozott és Jordánia által benyújtott előterjesztést 120 állam támogatta, 45 tartózkodás ellenében. Tizennégy ország – köztük Izrael és az Egyesült Államok, valamint Magyarország is – a határozat ellen szavazott.

A német külügyminiszter tartózkodott a szavazáskor, amit a német ellenzéki pártok többsége mellett bírált az izraeli külügyminiszter, valamint Izrael németországi nagykövete is, aki erkölcsileg helytelennek minősítette a német tartózkodást. A nagykövet hangsúlyozta, hogy Németországnak a tartózkodás helyett nemmel kellett volna szavaznia.

A miniszter a ZDF közszolgálati rádió- és televíziónak adott exkluzív interjújában igyekezett megmagyarázni az álláspontját. "Felemeltük szavunkat Izrael mellett" – jelentette ki Baerbock. A tartózkodást indokolva a többi között azzal érvelt, hogy

országa nyitva kívánta hagyni a kommunikációs csatornákat a térség többi szereplője, egyebek között Egyiptom vagy Jordánia felé.

Annalena Baerbock szerint Jordániával együtt sikerült elérni azt, hogy az ENSZ-határozat ne ítélje el egyoldalúan Izraelt. Azt ugyan elismerte, hogy "más nyelvezetet" szeretett volna, de hozzátette: a szövegnek több olyan verziója volt, amit az izraeli kormány képviselőivel is egyeztetve megakadályoztak.

A német külügyminiszter úgy értékelte, hogy az iszlamista palesztin terrorszervezet, a Hamász október 7-i Izrael elleni támadása fordulópontot jelentett az egész világ számára.

"Ismét van zsidógyűlölet Németországban"

– fogalmazott. "Úgy tűnik, a német társadalom még nem tart ott, ahol tartania kellene" – jelentette ki. "Németországban nincs helye az antiszemitizmusnak. Bárhol is megnyilvánul, azzal szembe kell szállnunk" – fűzte hozzá

Baerbock kiállt Izrael állam létezési joga mellett. "Aki nem így gondolja, annak nincs helye Németországban" – jelentette ki. Izrael állam léte német államérdek – hangsúlyozta a külügyminiszter, aki a ZDF szerint ugyanakkor nem foglalt állást az ellenzéki konzervatív CDU/CSU azon követesével kapcsolatban, hogy ennek elismerését a német állampolgárság elnyerésének feltételévé tegyék,

Az interjúban a külügyminiszter úgy értékelte, hogy a közel-keleti válság a "lehető legnagyobb ajándék" Vlagyimir Putyin számára. Baerbock szerint meg kell akadályozni, hogy az orosz elnök ezt kihasználja. Németország továbbra is támogatja Ukrajnát – szögezte le a miniszter.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×