eur:
393.77
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Itt az első értékelés, mekkora veszélyt jelent a kínai madárinfluenzás eset

Még nem tudjuk, hogyan fertőződött meg egy ritka madárinfluenza-fajtával, a H10N3-mal az a 41 éves csöcsiangi férfi, aki még áprilisban került kórházba, de csak múlt héten derült fény arra, mi okozta betegségét. Valószínűleg senkinek nem adta tovább a fertőzést.

Viszonylag keveset tudunk még a megbetegedésről, amely madarakban is ritkán figyelhető meg, és náluk nem okoz súlyos betegséget a FAO szerint. A WHO a 41 éves kínai férfi esetével kapcsolatosan annyit hozott nyilvánosságra, hogy egyelőre még nem tudják, miként kapta el a betegséget, hol lehetett kitéve a H10N3-nak, de a helyi közösségben nem találtak más fertőzötteket, semmi sem utal tehát arra, hogy a kórokozó emberről emberre is terjedne – írja a Reuters.

Tény ugyanakkor, hogy a madárinfluenza-fajták még ha a madarakra nem is jelentenek veszélyt, emberekben sokkal súlyosabb állapot kialakítására is képesek: a H7N9 törzs 2016-17 telén 300 ember halálát okozta Kínában. A WHO tájékoztatása szerint ennél a törzsnél fellépett az egyébként ritka emberről emberre terjedés is.

A most felismert esetet sporadikusnak nevezik, és a hivatalos állásfoglalás szerint

a H10N3 jelentette kockázat alacsony.

Kínában időről időre előfrodulnak hasonló esetek – az országban nagy számban élnek vadon, illetve tenyésztve is madarak. A kevés esetből egyre többre derül fény a madárinfluenza-megfigyelésnek köszönhetően.

Februárban Ororszországból érkezett jelentés arról, hogy a H5N8 törzs embert fertőzött meg: ez a vírus Európa, Oroszország és Kelet-Ázsia baromfifarmjain is nagy károkat okozott. Hét ember is elkapta a fertőzést, tünetmentesen átvészelve. A mostani eset kapcsán a szakértők figyelik, hogy kialakul-e valahol H10N3-góc.

"Amíg a madárinfluenza-vírusok a baromfikban keringenek, a madárinfluenza szórványos megjelenése az emberekben nem meglepő, ami élesen emlékeztet arra, hogy az influenzajárvány veszélye továbbra is fennáll"

– közölte a WHO az eset kapcsán.

Ez a törzs nem számít túl gyakorinak, az elmúlt negyven év alatt mindössze 160 esetben sikerült izolálni. Az influenzavírusok azonban gyorsan mutálódhatnak, és keveredhetnek más, a gazdaságokban vagy a vándormadarak között keringő törzsekkel, ennek során pedig olyan genetikai változások mehetnek bennük végre, amelyek az emberre is veszélyt jelentenek.

Teljes bizonyossággal akkor jelenthető ki, hogy ez a törzs nem veszélyes az emberre, ha a génszekvenálást is nyilvánosságra hozzák.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×