eur:
394.95
usd:
363.41
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Újabb kiberzsarolás: ezúttal az ír egészségügyi ellátás bénult le

Péntekre virradóan számítógépes zsarolóvírus túsza lett az írországi kórházak nyilvántartási rendszere, úgyhogy a betegfogadás nagy részét felfüggesztették.

Az esetről, ami csak néhány nappal követte az egyesült államokbeli üzemanyag-ellátás egy részét megbénító kibertámadást, a brit Financial Times számolt be.

A lap idézte az ír nemzeti egészségügyi szolgálat főigazgatóját, Paul Reidet, aki „humánvezérlésű zsarolóvírus-támadásként” jellemezte a történteket, és jelezte, hogy a beavatkozás hatása egyaránt érezhető az egészségügyi ellátás országos és helyi szintjein. „Nagyon kifinomult akció volt” – tette hozzá.

A számítógépes rendszer leállásával

a kórházak nem tudtak hozzáférni korábbi vizsgálati eredményekhez, és kénytelenek voltak átmenetileg beszüntetni a betegfogadást.

A támadás nem érintette a klinikai és a koronavírussal kapcsolatos ellátást.

A beavatkozáshoz használt zsarolóvírust azonosították, de váltságdíjat követelő konkrét zsaroló egyelőre nem vette fel a kapcsolatot a hatóságokkal.

Lapjelentések megjegyzik, hogy a koronavírus-járvány alatt nagyságrendekkel megszaporodott a – többnyire Kelet-Európából kezdeményezett – közszolgálati egységek elleni kibertámadás.

Írország egyik vezető cégét (Jones Engineerig) múlt héten zsarolták meg hasonló módon egymillió dollárra, az Egyesült Államokban pedig a keleti partvidék és számos déli elágazás benzin-, gázolaj- és repülőgépüzemanyag-ellátásának közel felét biztosító 9000 kilométeres Colonial Pipeline számítógépes rendszere vált zsarolóprogram túszává.

Az utóbbinál egyébként a Bloomberg pénteki jelentése szerint

a cégvezetés végül közel 5 millió dollár váltságdíjat fizetett kriptovalutában

az (általános vélekedés szerint oroszországi) zsarolóknak.

Elemzők megjegyzik, hogy különböző kibertámadások potenciális – gazdaságot és közintézményeket bénító – kártevő képességeire sokan úgy tekintenek, mint amivel akár egy jövőbeni háború is megvívható: számítógépes támadók a ma már elektronikával vezérelt közüzemi (villany, víz, gáz és olaj) ellátás lebénításával rövid idő alatt működésképtelenné tehetnek teljes országokat.

A riogatásokkal szemben a közvélekedés eddig ugyan azt volt, hogy a kiberbiztonsági rendszerek hathatós védelmet nyújtanak, de a sikeres támadások közelmúltbeli megszaporodása megfigyelők szerint arra emlékeztetnek, egyelőre teljes védettségről és sebezhetetlenségről nincs még szó.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×