eur:
393.02
usd:
366.54
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Súlyos a zsarolóvírus-helyzet: figyelmeztetést adott ki az FBI

Azért, hogy világos legyen, mire kell figyelni, és hogyan ismerhetők fel a hírhedt Hive zsarolóvíruscsoporttól érkező támadás jelei.

A különböző zsarolóvírus-bandák bizonyos iparágakat vesznek célba, és váltságdíjat követelnek a szolgáltatások megszakításának feloldására. A cég elleni támadások gyakran az egyéni felhasználókon keresztül valósulnak meg, egy e-mailben érkező, ártalmatlannak tűnő dokumentum vagy link megnyitásával.

Az egészségügyre specializálódott Hive zsarolóvírus-banda idén már több támadást is végrehajtott, ami az érintett intézmények számára egy valódi rémálom – írja a computerworld.hu. Például augusztus 15-én egy nagy amerikai egészségügyi szolgáltatót, a Memorial Health Systemet támadta meg a zsarolóvírus csoport, aminek következtében egy időre le kellett mondaniuk a műtéteket és el kellett terelniük a betegeket. Azt pedig az Infostart is megírta, hogy hasonló módszerrel a magyar egészségügyben is volt már zsarolóvírusos támadás.

A helyzet súlyosságára való tekintettel az egyesült államokbeli Szövetségi Nyomozó Iroda, tehát az FBI is nyilvános figyelmeztetést adott ki, amelyben technikai információkat közölt a Hive nevű zsarolóvírusról, hogy világos legyen, mire kell figyelni, és hogyan ismerhetők fel a támadás jelei.

  • Egy e-mailben csatolt rosszindulatú fájlra lehet számítani.
  • A fájl ártalmatlannak tűnhet, de ha rajta keresztül a zsarolóprogram bejut a megtámadott szervezet rendszerébe, a hozzáférés után azonnal működni kezd.
  • A Hive ransomware a rendszert a biztonsági mentésekhez, antivírus védelemhez, bármilyen más biztonsághoz és védelemhez kapcsolódó műveleteket szkenneli és a fájlok másolásával kapcsolatos folyamatokat is ellenőrzi.
  • Ha ezzel megvan, akkor megszünteti az összes ilyen folyamatot, hogy megbénítsa a védelmi mechanizmusokat.
  • Miután megfertőzte a rendszert, titkosítja a benne lévő fájlokat, és váltságdíjat követel egy figyelmeztetéssel együtt, hogy kiszivárogtatja a fájlokat a "HiveLeaks" portáljára, amely csak a Tor böngészőn keresztül érhető el, ezért lekövethetetlen a folyamat.

Mindez a felhasználó értesítése nélkül történik, vagyis azt hiheti a mailben érkezett dokumentumot vagy fájlt megnyitó gyanútlan felhasználó, hogy nincs is semmi baj – csak a "lakatolás" végeztével derül ki, mit művelt a vírus a háttérben.

Mi lehet a megoldás?

A computerworld.hu cikkében mások mellett az is olvasható, hogy a Hive ransomware az adathalász e-mailekre támaszkodik a felhasználók megtévesztése érdekben. A „gonosz kód” olyan legitim szoftverek álcája mögé igyekszik bújni, amelyek nélkülözhetetlenek lehetnek egy vállalkozás számára. Például arra ösztönözhetik, hogy töltsön le egy 7zip futtatható fájlt (legális szoftver), és a zsarolóprogram ezzel megfertőzheti a rendszert. A támadók látszólag olyan fájlmegosztó szolgáltatásokat is használnak, mint a MEGA, a SendSpace és hasonlók, miközben a fájllinket ártalmatlannak és megbízhatónak tüntetik fel.

Ezért nyitva tartott szemmel érdemes a gyanús linkekre tekinteni – hangsúlyozzák. A valós veszély miatt van szükség bármilyen futtatható fájl ellenőrizésére és legális forrásának megerősítésére, mielőtt letöltenénk a számítógépünkre. Az FBI tanácsa szerint ne kattintsunk semmire, amiben nem vagyunk 100 százalékig biztosak. Ezen túlmenően pedig, a váltságdíj kifizetésének elkerülése érdekében érdemes felhőt vagy egy különálló (a hálózathoz nem csatlakozó) tárolómeghajtót használni az összes kritikus adat biztonsági mentéséhez.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×