eur:
394.46
usd:
370.31
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Folytatódik az ír egészségügyi kiberdráma

Kórházi betegek kórlapjait és egészségügyi adatlapjait kezdték nyilvánosságra hozni az ír egészségügyi szolgálat számítógépes rendszerét megtámadó kiberzsarolók, akik 19,99 millió dollárt követelnek a blokád feloldásáért.

Micháel Martin ír miniszterelnök „förtelmes” és „kegyetlen” támadásnak minősítette a számítógépes bűnözők múlt heti akcióját, Stephen Donnelly ír egészségügyi miniszter pedig „az egész ír nép ellen” irányuló támadásként jellemezte a történteket, aminek következményei szerinte „szívbe markolóak”.

Jelentések szerint orvosi körökből visszatérően figyelmeztetnek, hogy a kórházi adatok – korábbi kezelési eredmények, laborvizsgálati adatlapok és hasonlók – zárolása mellett

gyakran életbevágó egészségügyi beavatkozásokat kénytelenek halasztani, és ennek tragikus következményei lehetnek.

A Financial Times munkatársának alkalma volt néhány képernyőfelvételt megtekinteni, amelyeket a zsarolók tettek közzé néhány kórházi betegről, igazolásául annak, hogy valóban ők a támadás kezdeményezői.

A szakértők szerint a vélhetően oroszországi, vagy legalábbis kelet-európai csoport ’ContiLocker Team’ néven azonosította magát, és mint üzenetükben fogalmaztak, igazából nem áll szándékukban a titkos adatokkal manipulálni, mivel ők úgymond „csak üzletemberek”, és egyetlen törekvésük a zárlat feloldásáért cserébe 19,99 millió dollárnyi váltságdíj megkapása.

Az ír kormány egyelőre határozottan elzárkózik bármilyen fizetéstől. A támadók mindenesetre

azt állítják, hogy összesen 700 gigabyte-nyi adatot „nyeltek le” az ír országos egészségügyi szolgálat adatbázisából,

amiben kórházi kezelési lapok ugyanúgy vannak, mint a betegek privát adatai, fizetési, pénzügyi tranzakciók bizonylatai, valamint kórházi beszerzésekre vonatkozó információk.

Paul Reid, az egészségügyi szolgálat főigazgatója elmondta, a támadás hatása egyaránt érezhető az egészségügyi ellátás országos és helyi szintjein. „Nagyon kifinomult akció volt” – tette hozzá.

Lapjelentések megjegyzik, hogy a koronavírus-járvány alatt nagyságrendekkel megszaporodott a – többnyire Kelet-Európából kezdeményezett - közszolgálati egységek elleni kibertámadás.

Írország egyik vezető cégét (Jones Engineerig) kéthete zsarolták meg hasonló módon egymillió dollárra, az Egyesült Államokban pedig a keleti partvidék és számos déli elágazás benzin, gázolaj és repülőgép-üzemanyag ellátásnak közel felét biztosító 9000 kilométeres Colonial Pipeline számítógépes rendszere vált zsarolóprogram túszává.

Az utóbbinál egyébként a Bloomberg jelentése szerint a cégvezetés végül beadta a derekát, és közel 5 millió dollár váltságdíjat fizetett kriptovalutában az (általános vélekedés szerint oroszországi) zsarolóknak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×