INFORÁDIÓ
2021. július 26. hétfő
Anikó, Anna

kibertámadás

zsarolóvírus

írország

egészségügyi ellátás

digitális

Folytatódik az ír egészségügyi kiberdráma

Folytatódik az ír egészségügyi kiberdráma

Infostart / Fóris György

Kórházi betegek kórlapjait és egészségügyi adatlapjait kezdték nyilvánosságra hozni az ír egészségügyi szolgálat számítógépes rendszerét megtámadó kiberzsarolók, akik 19,99 millió dollárt követelnek a blokád feloldásáért.

Micháel Martin ír miniszterelnök „förtelmes” és „kegyetlen” támadásnak minősítette a számítógépes bűnözők múlt heti akcióját, Stephen Donnelly ír egészségügyi miniszter pedig „az egész ír nép ellen” irányuló támadásként jellemezte a történteket, aminek következményei szerinte „szívbe markolóak”.

Jelentések szerint orvosi körökből visszatérően figyelmeztetnek, hogy a kórházi adatok – korábbi kezelési eredmények, laborvizsgálati adatlapok és hasonlók – zárolása mellett

gyakran életbevágó egészségügyi beavatkozásokat kénytelenek halasztani, és ennek tragikus következményei lehetnek.

A Financial Times munkatársának alkalma volt néhány képernyőfelvételt megtekinteni, amelyeket a zsarolók tettek közzé néhány kórházi betegről, igazolásául annak, hogy valóban ők a támadás kezdeményezői.

A szakértők szerint a vélhetően oroszországi, vagy legalábbis kelet-európai csoport ’ContiLocker Team’ néven azonosította magát, és mint üzenetükben fogalmaztak, igazából nem áll szándékukban a titkos adatokkal manipulálni, mivel ők úgymond „csak üzletemberek”, és egyetlen törekvésük a zárlat feloldásáért cserébe 19,99 millió dollárnyi váltságdíj megkapása.

Az ír kormány egyelőre határozottan elzárkózik bármilyen fizetéstől. A támadók mindenesetre

azt állítják, hogy összesen 700 gigabyte-nyi adatot „nyeltek le” az ír országos egészségügyi szolgálat adatbázisából,

amiben kórházi kezelési lapok ugyanúgy vannak, mint a betegek privát adatai, fizetési, pénzügyi tranzakciók bizonylatai, valamint kórházi beszerzésekre vonatkozó információk.

Paul Reid, az egészségügyi szolgálat főigazgatója elmondta, a támadás hatása egyaránt érezhető az egészségügyi ellátás országos és helyi szintjein. „Nagyon kifinomult akció volt” – tette hozzá.

Lapjelentések megjegyzik, hogy a koronavírus-járvány alatt nagyságrendekkel megszaporodott a – többnyire Kelet-Európából kezdeményezett - közszolgálati egységek elleni kibertámadás.

Írország egyik vezető cégét (Jones Engineerig) kéthete zsarolták meg hasonló módon egymillió dollárra, az Egyesült Államokban pedig a keleti partvidék és számos déli elágazás benzin, gázolaj és repülőgép-üzemanyag ellátásnak közel felét biztosító 9000 kilométeres Colonial Pipeline számítógépes rendszere vált zsarolóprogram túszává.

Az utóbbinál egyébként a Bloomberg jelentése szerint a cégvezetés végül beadta a derekát, és közel 5 millió dollár váltságdíjat fizetett kriptovalutában az (általános vélekedés szerint oroszországi) zsarolóknak.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018