eur:
394.72
usd:
363.87
bux:
65508.88
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Meglepően reagáltak az üzemanyag-hálózat zsarolói

Zsarolóvírusos kibertámadás miatt egész üzemanyagvezeték-hálózatát lezárta a Colonial Pipeline, amely az Egyesült Államok keleti partvidékének felét látja vezetékein keresztül üzemanyaggal - közölte a vállalat szombaton. Napokkal később közleményt adott ki a DarkSide csoport.

A Colonial Pipeline csaknem 9000 kilométeres vezetékhálózatán benzint, gázolajat, repülőgép-üzemanyagot és egyéb finomított kőolajszármazékokat szállít naponta mintegy 2,5 millió hordó mennyiségben, és összeköti a Mexikó-öböl partján fekvő finomítókat a déli és a keleti parti államokkal.

A cég pénteken kapcsolta le a hálózatot, miután tudomást szerzett az esetről. (Ilyen zsarolásos támadásnál a számítógépes kártevő zárolja és titkosítja a kiszemelt számítógépes rendszereket és nem enged hozzájuk férni addig, amíg a követelésüket (többnyire kriptovalutában) nem teljesítik.) Emiatt az üzemanyagszállítás a Colonial Pipeline egész hálózatán leállt, és a cég informatikai rendszerét is részben le kellett kapcsolni.

A támadások kapcsán szóba hozott, DarkSide-nak nevezett kiberbűnözői csoport rendszeresen hajt végre zsarolóvírusos támadásokat, és rendre elkerüli az egykori szovjet blokk országait.

Keddig csak részlegesen sikerült helyreállítani a Colonial Pipeline-nál a szolgáltatást. Az Origo azt írta, a DarkSide most kiadott egy közleményt, amelyben is leszögezte, hogy semmiféle állami kapcsolattal sem rendelkezik (Oroszországhoz szokták kötni), a támadás indítéka kizárólag a haszonszerzés volt, társadalmi kárt nem kívánt okozni. A

kellemetlen ügy miatt moderálást vezet be, a leendő áldozatok számítógépein lévő fájlok titkosításának megkezdése előtt ellenőrizni fogja, hogy kik akadtak bele a partnereinek hálóiba.

Ez arra utal, hogy nem közvetlenül a DarkSide felelős az incidensért, szolgáltatásként is nyújtja a zsarolószoftverét más feleknek, valójában az egyik kuncsaftja felel a botrányért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kereskedés külföldi részvényekkel- díjmentes, interaktív online előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel- díjmentes, interaktív online előadás

Ahhoz, hogy belevágj a külföldi részvényekkel való kereskedésbe, először is érdemes tisztázni, hogy miért szeretnél ezen a területen tevékenykedni. Lehet, hogy egy adott iparág vagy cég nemzetközi növekedési lehetőségei érdekelnek, vagy egyszerűen csak diverzifikálni szeretnéd befektetéseidet a hazai piacokon túl. Bármelyik is legyen az indító motivációd, fontos lépések várnak rád az induláshoz, melyeket mind megvitatunk soron következő online előadásunkon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×