eur:
393.32
usd:
367.52
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Meglepően reagáltak az üzemanyag-hálózat zsarolói

Zsarolóvírusos kibertámadás miatt egész üzemanyagvezeték-hálózatát lezárta a Colonial Pipeline, amely az Egyesült Államok keleti partvidékének felét látja vezetékein keresztül üzemanyaggal - közölte a vállalat szombaton. Napokkal később közleményt adott ki a DarkSide csoport.

A Colonial Pipeline csaknem 9000 kilométeres vezetékhálózatán benzint, gázolajat, repülőgép-üzemanyagot és egyéb finomított kőolajszármazékokat szállít naponta mintegy 2,5 millió hordó mennyiségben, és összeköti a Mexikó-öböl partján fekvő finomítókat a déli és a keleti parti államokkal.

A cég pénteken kapcsolta le a hálózatot, miután tudomást szerzett az esetről. (Ilyen zsarolásos támadásnál a számítógépes kártevő zárolja és titkosítja a kiszemelt számítógépes rendszereket és nem enged hozzájuk férni addig, amíg a követelésüket (többnyire kriptovalutában) nem teljesítik.) Emiatt az üzemanyagszállítás a Colonial Pipeline egész hálózatán leállt, és a cég informatikai rendszerét is részben le kellett kapcsolni.

A támadások kapcsán szóba hozott, DarkSide-nak nevezett kiberbűnözői csoport rendszeresen hajt végre zsarolóvírusos támadásokat, és rendre elkerüli az egykori szovjet blokk országait.

Keddig csak részlegesen sikerült helyreállítani a Colonial Pipeline-nál a szolgáltatást. Az Origo azt írta, a DarkSide most kiadott egy közleményt, amelyben is leszögezte, hogy semmiféle állami kapcsolattal sem rendelkezik (Oroszországhoz szokták kötni), a támadás indítéka kizárólag a haszonszerzés volt, társadalmi kárt nem kívánt okozni. A

kellemetlen ügy miatt moderálást vezet be, a leendő áldozatok számítógépein lévő fájlok titkosításának megkezdése előtt ellenőrizni fogja, hogy kik akadtak bele a partnereinek hálóiba.

Ez arra utal, hogy nem közvetlenül a DarkSide felelős az incidensért, szolgáltatásként is nyújtja a zsarolószoftverét más feleknek, valójában az egyik kuncsaftja felel a botrányért.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×