eur:
392.96
usd:
365.88
bux:
66584.68
2024. április 26. péntek Ervin
Prága, 2018. március 8.Milos Zeman újraválasztott cseh államfő beszédet mond a beiktatási ünnepségén a prágai vár, a Hradzsin Ulászló-termében 2018. március 8-án. Zeman a parlamenti felsőház elnöke, Milan Stech előtt tette le az alkotmány által előírt fogadalmat a parlament két házának együttes ülésén. (MTI/EPA/Martin Divisek)
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Sokadik fordulat: mégsem segíti ki a miniszterelnököt a cseh államfő, ha kellene

Miloš Zeman szerint amikor legutóbb azt mondta, hogy belenyúlhat a nyomozásba, rosszul fogalmazott, nem azt akarta mondani.

A cseh sajtó szerint immár sokadjára gondolta meg magát Miloš Zeman államfő abban a kérdésben, hogy kisegítené-e Andrej Babiš miniszterelnököt az ellene folyó, Gólyafészek-ügy néven elhíresült, összeférhetetlenség miatt kirobbant perben.

Mint azt az Azonnali.hu az Expats.cz-re hivatkozva írja, ez már a köztársasági elnök harmadik pálfordulása a botrány kitörése óta.

Zeman friss nyilatkozata szerint - élve jogával - nem állítja le a kormányfő elleni nyomozást, viszont a miniszterelnöknek lemondania sem kell, csak akkor kell távoznia, ha elveszíti a választást.

Az államfő a sokadik fordulat kapcsán most azt mondta, legutóbb "rosszul fogalmazott", úgy értette, hogy "nem veti el annak lehetőségét", hogy leállítja a nyomozást a kormányfő ellen.

Ismert, a 2000-es években felhúzott Gólyafészek nevű szabadidőközpontot építtető cég, a ZZN Agro Pelhrimov annak érdekében, hogy kedvezőbb feltételű EU-s pályázatokért indulhasson, ideiglenesen leválasztotta magát a Babiš és családja által tulajdonolt Agrofert nevű holdingról, melynek addig tagja volt. Az EU-s pénzeket a cég meg is kapta, majd a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét csatlakozott az Agrofert holdingjához - írja a portál összefoglalójában.

A botrány miatt számos tüntetés is volt Prágában, miután az illetékes hatóságok idén tavasszal megállapították, hogy valóban pénzügyi csalás történt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×