eur:
392.14
usd:
366.47
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Andrej Babis cseh miniszterelnök és az új igazságügyi miniszternek jelölt Marie Benesová ellen tüntetnek Prágában 2019. április 29-én. Az ellenzék arra gyanakszik, hogy az igazságügyi tárca élén végbemenő változással az európai uniós pénzek elsikkasztásával gyanúsított Babis el akarja kerülni az ellene irányuló vádemelést.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Minisztercserékkel indítja a májust a cseh kormány

Két miniszter önként távozott a kabinetből, egy harmadik leváltását pedig maga a cseh kormányfő kezdeményezte. Miloš Zeman köztársasági elnök elfogadta a lemondásokat és már ki is nevezte a távozó tárcavezetők utódait.

Jelentős személyi változások történtek az Andrej Babiš vezette cseh kormányban. Dan Ťok közlekedésügyi és Jan Kněžínek igazságügyi miniszter önként állt fel a bársonyszékből, míg az ipari és kereskedelmi tárca eddigi irányítóját, Marta Novákovát Babiš váltotta le. Richard Brabec sem kormányfő-helyettes többé, ő viszont megmaradt a környezetvédelmi tárca élén.

Egyik minisztérium sem maradt vezető nélkül, mert miután Miloš Zeman kedden elfogadta a távozók lemondását, azonnal ki is nevezte az új minisztereket. A közlekedési tárca vezetését Vladimír Kremlíkre bízták, az új ipari és kereskedelmi miniszter Karel Havlíček lett, Marie Benešová pedig Kněžínek munkáját folytathatja az igazságügy élén.

Alena Schillerová pénzügyminiszter és Karel Havlíček új ipari és kereskedelmi miniszter kormányfő-helyettesi megbízást is kapott. Elemzők szerint azért, mert Babiš komolyabb figyelmet akar fordítani a gazdasági kérdésekre. Politológusok véleménye szerint ezt a lassuló cseh gazdasági mutatók indokolják, és az attól való félelem, hogy hamarosan egy újabb gazdasági válságra lehet számítani.

Az váratlan személycserékre a cseh ellenzék is keresi a választ, és azt feltételezi, hogy az igazságügyi tárca élén történt változásnak köze lehet a Babiš ellen indított rendőrségi nyomozáshoz.

Az ún. Gólyafészek-ügyben uniós támogatással való visszaéléssel gyanúsítják a cseh miniszterelnököt. A rendőrség két hete lezárta a nyomozást, és vádemelést javasolt. Ez a lépés Pavel Zeman főügyész jogkörébe tartozik. Az ellenzék szerint a minisztercserével nyomást akarnak gyakorolni a főügyészre, hogy Babiš számára kedvező döntést hozzon.

Ezt nemcsak az ellenzék gondolja így, hanem a választópolgárok egy része is, akik hétfő este az utcára vonultak, hogy Babiš és az új igazságügyi miniszter ellen tiltakozzanak. A cseh miniszterelnök válaszul azt üzente: akkor sem mond le, ha hivatalosan vádat emelnek ellene. A Gólyafészek-ügyet pedig ismételten politikai megrendelésre készült akciónak minősítette.

Babiš erejét egyébként alátámasztani látszik annak a múlt pénteken készült közvélemény-kutatásnak az eredménye, amely az általa vezetett ANO mozgalom sikerét valószínűsíti a májusi európai parlamenti választáson. Az április közepén készült felmérés adatai szerint az ANO-ra akar szavazni a megkérdezettek 28 százaléka.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×