INFORÁDIÓ 
2020. október 30. péntek
Alfonz

szlovákia

belügyminiszter

lemondás

tomás drucker

tibor gaspar

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Eva Gottvaldová, a közegészségügy védelméért felelős cseh miniszterhelyettes, valamint Konstanty Radziwill lengyel és Tomas Drucker szlovák egészségügyi miniszter (b-j), miután nyilatkozatot írtak alá a hosszú távú gyógyszerár-támogatásokról, valamint a védőoltások előállításában és beszerzésében való együttműködésről a V4-es országok egészségügyi minisztereinek konferenciáján a Budapest Marriott Hotelben 2017. november 30-án.

Bejelentette lemondását a szlovák belügyminiszter

Tomás Drucker, aki a szlovák kormány néhány hete lezajlott, széles körű átalakítása során került a belügyi tárca élére, azzal indokolta távozását, hogy nem akar megosztó tényező lenni abban a kérdésben, hogy Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány megmarad-e a posztján.

Távozik a posztjáról Tomáš Drucker szlovák belügyminiszter, aki ahelyett, hogy leváltotta volna a sokat bírált országos rendőrfőkapitányt, Tibor Gašpart, inkább maga nyújtotta be lemondását. Három hétig volt tagja a Pellegrini-kormánynak, de mivel nem látta értelmét továbbra is ellenállni a társadalmi nyomásnak, hogy váltsa le a főrendőrt, és ennek a lépésnek a helyességéről maga sincs meggyőződve, ezért inkább a távozást választotta.

A Ján Kuciak újságíró és jegyese meggyilkolása után elkezdődött szlovákiai tömegtüntetési hullám elsodorta a következő belügyminisztert is. Tomáš Drucker válságmenedzserként került az egészségügyi miniszteri bársonyszékből a belügyi tárca élére. Az lett volna a feladata, hogy visszaállítsa a lakosság jelentős részének a rendőrségbe vetett bizalmát, amelyet jórészt Robert Kaliňák minisztersége idején elvesztett azzal, hogy számos ügy kivizsgálatlan maradt, ráadásul meggyilkolták a visszásságok után kutató oknyomozó újságírót, Ján Kuciakot és jegyesét.

Az előző belügyminiszter lemondása és a szlovák kormány átalakítása sem volt azonban elegendő a közvélemény jelentős része számára, mert Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány továbbra is a helyén maradt, és hiába követelték a lemondását még a vasárnapi tömegtüntéseken is, néhány órával ezt megelőzően maga a kormányfő Peter Pellegrini is védelmébe vette őt, és abszolút profinak nevezte, aki a legmegfelelőbb pozícióban van.

Drucker a betegsége miatt végül csak ma állt a sajtó képviselői elé, és elmondta, hogy nem talált semmilyen indokot Gašpar leváltására, de mivel nem akar engedni semmilyen nyomásnak és ultimátumnak, a politikai felelősség alól viszont nem bújhat ki, nem akarja tovább fokozni a társadalmi megosztottságot, ezért inkább lemond. „Meg akarom őrizni az integritásomat, és azt hiszem, hogy Tibor Gašpar kemény leváltása nem helyes, ezért ha a feszültség enyhítése helyett magam is a megosztottságot fokoznám, azt hiszem ilyen körülmények között nincs jogom tovább betölteni a belügyminiszteri posztot, és át kell engednem a helyet valakinek, aki ezt a helyzetet meg tudja oldani” – jelentette ki Tomáš Drucker.

Nyitókép: Soós Lajos

Kapcsolódó hang

Lemondott a szlovák belügyminiszter
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018