eur:
392.9
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Eva Gottvaldová, a közegészségügy védelméért felelős cseh miniszterhelyettes, valamint Konstanty Radziwill lengyel és Tomas Drucker szlovák egészségügyi miniszter (b-j), miután nyilatkozatot írtak alá a hosszú távú gyógyszerár-támogatásokról, valamint a védőoltások előállításában és beszerzésében való együttműködésről a V4-es országok egészségügyi minisztereinek konferenciáján a Budapest Marriott Hotelben 2017. november 30-án.
Nyitókép: Soós Lajos

Bejelentette lemondását a szlovák belügyminiszter

Tomás Drucker, aki a szlovák kormány néhány hete lezajlott, széles körű átalakítása során került a belügyi tárca élére, azzal indokolta távozását, hogy nem akar megosztó tényező lenni abban a kérdésben, hogy Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány megmarad-e a posztján.

Távozik a posztjáról Tomáš Drucker szlovák belügyminiszter, aki ahelyett, hogy leváltotta volna a sokat bírált országos rendőrfőkapitányt, Tibor Gašpart, inkább maga nyújtotta be lemondását. Három hétig volt tagja a Pellegrini-kormánynak, de mivel nem látta értelmét továbbra is ellenállni a társadalmi nyomásnak, hogy váltsa le a főrendőrt, és ennek a lépésnek a helyességéről maga sincs meggyőződve, ezért inkább a távozást választotta.

A Ján Kuciak újságíró és jegyese meggyilkolása után elkezdődött szlovákiai tömegtüntetési hullám elsodorta a következő belügyminisztert is. Tomáš Drucker válságmenedzserként került az egészségügyi miniszteri bársonyszékből a belügyi tárca élére. Az lett volna a feladata, hogy visszaállítsa a lakosság jelentős részének a rendőrségbe vetett bizalmát, amelyet jórészt Robert Kaliňák minisztersége idején elvesztett azzal, hogy számos ügy kivizsgálatlan maradt, ráadásul meggyilkolták a visszásságok után kutató oknyomozó újságírót, Ján Kuciakot és jegyesét.

Az előző belügyminiszter lemondása és a szlovák kormány átalakítása sem volt azonban elegendő a közvélemény jelentős része számára, mert Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány továbbra is a helyén maradt, és hiába követelték a lemondását még a vasárnapi tömegtüntéseken is, néhány órával ezt megelőzően maga a kormányfő Peter Pellegrini is védelmébe vette őt, és abszolút profinak nevezte, aki a legmegfelelőbb pozícióban van.

Drucker a betegsége miatt végül csak ma állt a sajtó képviselői elé, és elmondta, hogy nem talált semmilyen indokot Gašpar leváltására, de mivel nem akar engedni semmilyen nyomásnak és ultimátumnak, a politikai felelősség alól viszont nem bújhat ki, nem akarja tovább fokozni a társadalmi megosztottságot, ezért inkább lemond. „Meg akarom őrizni az integritásomat, és azt hiszem, hogy Tibor Gašpar kemény leváltása nem helyes, ezért ha a feszültség enyhítése helyett magam is a megosztottságot fokoznám, azt hiszem ilyen körülmények között nincs jogom tovább betölteni a belügyminiszteri posztot, és át kell engednem a helyet valakinek, aki ezt a helyzetet meg tudja oldani” – jelentette ki Tomáš Drucker.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×