eur:
393.1
usd:
367
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Kulcsot mutatnak fel tüntetők Pozsonyban 2018. március 16-án.
Nyitókép: MTI

Óriási a nyomás, ez vár Szlovákiára

A következő hetek sorsdöntőek lehetnek a szlovák kormányválság megoldása szempontjából – mondta Szarka László történész az InfoRádióban arra reagálva, hogy hétfőn Tomáš Drucker szlovák belügyminiszter is bejelentette lemondását. 

Az új szlovák kormány, Peter Pellegrini vezetésével március 29-én kapott bizalmat a pozsonyi parlamentben, amelyet a közvélemény többsége a Fico-kabinet folytatásának, egy bábkormánynak tekint. Az egyik kritikus pont a belügyminiszteri pozíció - mondta a történész.

A héttérről Szarka László megismételte, hogy a kormányváltást kiváltó Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya meggyilkolásának ügye továbbra is felderítetlen. Az akkori belügyminiszter Robert Kaliňak és a hozzá szorosan kötődő országos rendőrfőkapitány Tibor Gašpar személyét számos bírálat érte, a tüntetők mindkettőjük lemondását követelték.

Egy hónapon belül két belügyminiszter mondott le. Ez jól jelzi a helyzet súlyosságát.

A történész az InfoRádiónak elmondta, hogy Tomáš Drucker sikeres válságmenedzser volt, korábban a magyarországihoz hasonló, nehéz helyzetben lévő szlovákiai egészségügyben indított el látványos folyamatokat. A belügyminisztersége 3 hetében pedig kezdeményezte a rendőrség civil és politikai igazgatásának megreformálását.

Hétfői lemondása előtt azonban

a kormányfő egyértelműen elkötelezte magát Tibor Gašpar rendőrfőkapitány pozícióban maradása mellett.

Ez azt is jelzi, hogy nem kívánják azokat az ügyeket nyilvánosan felgöngyölíteni, amelyek a hosszan tartó, rendszeres tiltakozásokat kiváltották Szlovákiában.

Közben Tibor Gašpar keddi pozsonyi sajtótájékoztatójáén jelentette be, hogy marad a posztján. Döntését azzal indokolta, hogy ő nem politikus, hanem a rendőri szakma képviselője, és leváltása a belügyi tárca vezetőjének hatásköre és felelőssége.

Ugyanakkor megjegyezte: amennyiben az új belügyminiszter erre felkéri, lemond tisztségéről.

A rendőrfőkapitány közölte azt is, hogy meglepetésként értékelte Tomás Drucker távozását, úgy vélekedve, hogy a miniszter jó, értékes munkát kezdett el a tárca élén.

Az InfoRádiónak nyilatkozó történész hozzátette: nagyon nagy a szembenállás a kormány és a közvélemény között, valamint a bepolitikában is, az ellenzéki pártok is gyengék, de ha tényleg egységesen lépnek fel a következő választásokon és folytatódik a kormányválság, illetve belép a Tisztességes Szlovákiáért Mozgalomból alakulni látszó új párt, akkor

átalakulhatnak a politikai erőviszonyok és a 8 éve hatalmon lévő Fico-féle párt háttérbe szorulhat.

Szarka László szerint a következő hetek sorsdöntőek lehetnek a kormányválság megoldásában, azért is, mert Andrej Kiska államfő jelezte, hogy a legtisztább módszer a helyzet rendezése érdekében egy előre hozott választás megtartása lenne Szlovákiában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×