INFORÁDIÓ 
2020. június 2. kedd
Anita, Kármen

szlovákia

eu

ep

jan kuciak

Pozsony, 2018. március 16.Robert Fico szlovák miniszterelnök lemondását ünneplik tüntetők, akik Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová meggyilkolásának alapos kivizsgálását követelik Pozsonyban 2018. március 16-án. A felirat jelentése: mindannyian Janért. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Uniós nyomás Szlovákián: nemzetközi nyomozócsoport vizsgálja a Kuciak-gyilkosságot

Határozatot fogadott el az Európai Parlament a szlovák Ján Kuciak újságíró és jegyese meggyilkolásának kivizsgálásáról és az uniós alapok körüli korrupciós gyanúval . A határozat ajánlásokat tartalmaz Szlovákia számára.

A határozat annak a parlamenti tényfeltáró küldöttségnek a jelentésén alapszik, amely a múlt hónapban látogatott Pozsonyba. A határozatba foglalt ajánlások egyebek mellett arra irányulnak, hogy

alakuljon nemzetközi nyomozócsoport az Europol vezetésével,

amelynek korlátlan hozzáférése lenne a Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová két hónappal ezelőtti meggyilkolásának nyomozati anyagához, továbbá a legfőbb ügyész vizsgálja meg azt a feljelentést, amelyet Ján Kuciak nem sokkal halála előtt tett az ellene irányuló fenyegetés miatt, vagy jöjjön létre állandó pénzalap a független oknyomozó újságírás támogatására.

Sophia in 't Veld, az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság elnöke szerint Szlovákiában még mindig sok olyan dolog van, amiben rendet kell teremteni. Igaz, hogy közben sok minden történt, lemondott a miniszterelnök és a belügyminiszter, sőt, már a rendőrfőnök is, de nincs tudomása arról, hogy jelentősebb előrelépés történt volna a gyilkosság felderítésében - figyelmeztetett a holland európai parlamenti képviselő.

A határozattervezet az újságírók védelmén kívül az uniós alapokkal és a veük összefüggő korrupcióval is foglalkozik. A Költségvetési Bizottság elnöke, a német Ingeborg Gräessle szerint pillanatnyilag keveset lehet tudni erről, és értetlenül áll az előtt, hogy Szlovákiában ezzel vissza lehet élni, holott a brüsszeli kimutatásokban ennek semmi nyoma. Gräessle szerint

a határozat elfogadásával Szlovákia monitorozása nem ér véget.

„Vissza akarok jönni, és ezzel a témával feltétlenül foglalkoznunk kell az illetékes politikusok, valamint a civil szervezetek, illetve az egyszerű polgárok bevonásával” – hangsúlyozta az Európai Parlament Költségvetési Bizottságának elnöke.

Jávor Benedek, aki a Zöldek képviselőjeként maga is tagja volt a márciusban Szlovákiába látogató brüsszeli delegációnak, azt mondta, egyelőre nyitott a kérdés, hogyan folytatja a munkát az Európai Parlament. „Szerettem volna, ha maga az állásfoglalás is tartalmaz olyan részeket, amelyek a bizottság esetleg ismételt látogatását vetítik előre. A végső szövegbe ez nem került be, de egyelőre nyitva van annak a kérdése, hogy milyen formában tudjuk követni a szlovákiai eseményeket” – mondta a magyar EP-képviselő.

Az uniós határozat elfogadása előtt egy nappal a szlovák igazságügyi hatóságok, az Olasz Köztársaság, az Eurojust és az Europol képviselői Hágában jóváhagyták annak a nemzetközi nyomozócsoportnak a létrejöttét, amely az újságíró és párja meggyilkolásának ügyében fog nyomozni.

Nyitókép: CHRISTIAN BRUNA

Kapcsolódó hang

Uniós nyomás Szlovákián: nemzetközi nyomozócsoport vizsgálja a Kuciak-gyilkosságot
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018