eur:
393.13
usd:
367.72
bux:
66074.04
2024. április 24. szerda György
Pozsony, 2018. március 16.Robert Fico szlovák miniszterelnök lemondását ünneplik tüntetők, akik Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová meggyilkolásának alapos kivizsgálását követelik Pozsonyban 2018. március 16-án. A felirat jelentése: mindannyian Janért. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Nyitókép: CHRISTIAN BRUNA

Uniós nyomás Szlovákián: nemzetközi nyomozócsoport vizsgálja a Kuciak-gyilkosságot

Határozatot fogadott el az Európai Parlament a szlovák Ján Kuciak újságíró és jegyese meggyilkolásának kivizsgálásáról és az uniós alapok körüli korrupciós gyanúval . A határozat ajánlásokat tartalmaz Szlovákia számára.

A határozat annak a parlamenti tényfeltáró küldöttségnek a jelentésén alapszik, amely a múlt hónapban látogatott Pozsonyba. A határozatba foglalt ajánlások egyebek mellett arra irányulnak, hogy

alakuljon nemzetközi nyomozócsoport az Europol vezetésével,

amelynek korlátlan hozzáférése lenne a Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová két hónappal ezelőtti meggyilkolásának nyomozati anyagához, továbbá a legfőbb ügyész vizsgálja meg azt a feljelentést, amelyet Ján Kuciak nem sokkal halála előtt tett az ellene irányuló fenyegetés miatt, vagy jöjjön létre állandó pénzalap a független oknyomozó újságírás támogatására.

Sophia in 't Veld, az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság elnöke szerint Szlovákiában még mindig sok olyan dolog van, amiben rendet kell teremteni. Igaz, hogy közben sok minden történt, lemondott a miniszterelnök és a belügyminiszter, sőt, már a rendőrfőnök is, de nincs tudomása arról, hogy jelentősebb előrelépés történt volna a gyilkosság felderítésében - figyelmeztetett a holland európai parlamenti képviselő.

A határozattervezet az újságírók védelmén kívül az uniós alapokkal és a veük összefüggő korrupcióval is foglalkozik. A Költségvetési Bizottság elnöke, a német Ingeborg Gräessle szerint pillanatnyilag keveset lehet tudni erről, és értetlenül áll az előtt, hogy Szlovákiában ezzel vissza lehet élni, holott a brüsszeli kimutatásokban ennek semmi nyoma. Gräessle szerint

a határozat elfogadásával Szlovákia monitorozása nem ér véget.

„Vissza akarok jönni, és ezzel a témával feltétlenül foglalkoznunk kell az illetékes politikusok, valamint a civil szervezetek, illetve az egyszerű polgárok bevonásával” – hangsúlyozta az Európai Parlament Költségvetési Bizottságának elnöke.

Jávor Benedek, aki a Zöldek képviselőjeként maga is tagja volt a márciusban Szlovákiába látogató brüsszeli delegációnak, azt mondta, egyelőre nyitott a kérdés, hogyan folytatja a munkát az Európai Parlament. „Szerettem volna, ha maga az állásfoglalás is tartalmaz olyan részeket, amelyek a bizottság esetleg ismételt látogatását vetítik előre. A végső szövegbe ez nem került be, de egyelőre nyitva van annak a kérdése, hogy milyen formában tudjuk követni a szlovákiai eseményeket” – mondta a magyar EP-képviselő.

Az uniós határozat elfogadása előtt egy nappal a szlovák igazságügyi hatóságok, az Olasz Köztársaság, az Eurojust és az Europol képviselői Hágában jóváhagyták annak a nemzetközi nyomozócsoportnak a létrejöttét, amely az újságíró és párja meggyilkolásának ügyében fog nyomozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Egyre nagyobb figyelmet kap az unióban a zöld átállás megvalósítása, amihez különböző támogatási keretösszegek állnak rendelkezésre. A legnagyobb prioritás most ezen a téren az EU-ban a tiszta energia kérdése. Az ebbe történő befektetés segít megvalósítani a célokat. Az Európai Bizottság több fronton küzd a zöld átállás megvalósulásáért, ehhez 93 milliárd euró áll rendelkezésre, amivel ez most a legnagyobb ilyen projekt a világon - hangzott el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján, ahol Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója többek között az EU-s pályázati lehetőségekről beszélt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×