INFORÁDIÓ 
2019. március 24. vasárnap
Gábor, Karina

szlovákia

kvóta

európai unió

peter pellegrini

Pozsony, 2018. március 15. Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök-helyettes kormányalakítási megbízást vesz át Andrej Kiska államfőtől Pozsonyban 2018. március 15-én, miután Robert Fico kormányfő lemondott. (MTI/EPA/Jakub Gavlak)

Nem akármilyen célt tűzött ki a szlovák kormány

Szlovákia változatlanul kvótaellenes, ugyanakkor megoldásokkal kíván szolgálni a bevándorlás okozta probléma kezelésében. Mindezt Peter Pellegrini kormányfő hozta Jean-Claude Juncker tudomására, miután Brüsszelben találkozott az Európai Bizottság elnökével.

Peter Pellegrini csütörtökön Brüsszelben az Európai Unió és a NATO vezetőivel is találkozott, és biztosította őket Szlovákia euroatlanti elkötelezettségéről. A szlovák kormányfő sajtótájékoztatóján kiemelte: Szlovákia nem egyszerűen csak azt az álláspontot akarja képviselni, hogy nem akarja és elutasítja a kötelező kvótákat, hanem azt is, hogyan tud az ország más módon, másfajta szolidaritással és más eszközökkel hozzájárulni ennek a kérdésnek a megoldásához. Ebben nagyon konstruktív és megbízható lesz Pozsony.

A miniszterelnök egyelőre nem mondta meg, Szlovákia milyen javaslatokkal áll elő,

mert egyrészt az európai partnerekkel, másrészt hazai viszonyok között is egyeztetni kell róluk. Ugyanakkor hivatkozott arra, hogy amikor Pozsony elutasította a menekültek kötelező kvóta alapján történő elosztását, az Európai Uniónak felajánlotta, hogy más formában juttatja kifejezésre szolidaritását.

Erre volt példa az Ausztriában menedéket kérők átmeneti befogadása Bősön, vagy a szíriai keresztények letelepítése,

illetve újabban az észak-afrikai helyzet megoldására létrehozott alap anyagi támogatása.

Ez utóbbi kapcsán Jean-Claude Juncker is megjegyezte, hogy Nyugat-Európában kevesen tudják, hogyan járultak hozzá a visegrádi országok a líbiai menekülthelyzet javításához, mert a V4-ek 35 millió eurót fizettek be az Olaszország által kezelt alapba, amit mások nem tettek meg.

A szlovák kormányfő Brüsszelben azt is kijelentette,

személyében az európai együttműködés erős szövetségesére találtak.

Pellegrini hangsúlyozta: Szlovákia jelen akar lenni az Európai Unió hosszú távú céljainak megállapításánál, mert szerinte nehéz úgy beszélni a későbbi időszak költségvetéseiről, hogy közben nem tudják, hol akar tartani az unió 2030-ban, 2040-ben, vagy 2050-ben. A szlovák miniszterelnök úgy véli, ezekhez kellene igazítani az uniós büdzséről és a támogatások elosztásáról szóló tárgyalásokat.

Nyitókép: JAKUB GAVLAK

Kapcsolódó hang

Kiss Balázs tudósítása Pozsonyból
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018