eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Pozsony, 2018. február 26.Tibor Gaspar szlovák országos rendőrfőkapitány sajtóértekezlete Pozsonyban 2018. február 26-án, miután az előző éjjel megtalálták a meggyilkolt Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa holttestét nagymácsédi otthonukban. A kettős gyilkosságot feltehetőleg Kuciak tevékenységével összefüggésben követték el. (MTI/TASR/Pavol Zachar)
Nyitókép: Pavol Zachar

Mégis lemond a szlovák országos rendőrfőkapitány

Mégis távozik a posztjáról a szlovák rendőrparancsnok. A sokat bírált Tibor Gašpar már csak május 31-ig marad az országos rendőr-főkapitányság élén. Peter Pellegrini miniszterelnök ideiglenesen kinevezett belügyminiszterként tartott sajtótájékoztatón közölte a döntést.

Hihetetlen turbulenciával változik a helyzet Szlovákiában. Délelőtt Tibor Gašpar országos rendőr-főkapitány kamerák előtt jelentette be, hogy a társadalmi nyomás ellenére sem távozik posztjáról, délután fél négykor viszont már Peter Pellegrini kormányfővel állt a sajtó képviselői elé, s közölte, hogy május 31-ig marad a pozíciójában.

Peter Pellegrini miniszterelnök elmondta, bízik benne, hogy néhány napon belül sikerül kinevezni az új belügyminisztert a Tomás Drucker lemondása után megüresedett posztra. Pellegrini a tegnap lemondott Tomáš Drucker belügyminiszter utódjának megtalálásáig irányítja a belügyet, s korábban kijelentette, hogy miniszterelnökként nem véleményezi a rendőrség munkáját, frissen kinevezett belügyminiszterként azonban nagyra értékelte Tibor Gašpar tevékenységét.

„Azt is látjuk, hogy a személye és a neve által óriási politikai nyomás alakult ki. Sőt, akár támadásról is beszélhetnék az ország összes rendőre ellen” – fogalmazott a miniszterelnök, majd bejelentette, hogy a rendőrfőkapitánnyal folytatott beszélgetések alapján közös megegyezéssel, a helyzet stabilizálása érdekében Tibor Gašpar május 31-én befejezi a tevékenységét.

A rendőrség vezetőjét nem lepte meg a döntés.

„Ez teljesen logikus forgatókönyv és számítottam rá”

– mondta Tibor Gašpar, hozzátéve, hogy nemcsak a rendőrség vezetését, hanem a rendőri szolgálatot is befejezi.

Egyelőre az új belügyminiszter és a rendőrkapitány személye is kérdéses. A rendőrség két országos alelnöki posztja közül az egyik jelenleg betöltetlen, a másik alelnök betegszabadságon van. A rendőrség új vezetőjéről majd az új belügyminiszter dönt. Pellegrini azt is elmondta, hogy a nyáron a parlament elé kerülhet a rendőrség új vezetőjének kiválasztásáról szóló törvény, az év végén már az új törvény szerint választhatják meg az országos rendőrség parancsnokát.

A kormánypárti Híd konstruktív és szükséges döntésnek minősítette Pellegrini és Gašpar megegyezését.

„Olyan lépésről van szó, amely szükséges a rendőrség renoméjának helyreállításához”

– áll a párt által kiadott nyilatkozatban. Igor Matovič, az ellenzéki az OĽaNO vezetője a rendőrparancsnok lemondását követelő emberek győzelmének nevezte a döntést.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×