eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Pozsony, 2018. március 16.Robert Fico szlovák miniszterelnök lemondását ünneplik tüntetők, akik Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová meggyilkolásának alapos kivizsgálását követelik Pozsonyban 2018. március 16-án. A felirat jelentése: mindannyian Janért. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Nyitókép: CHRISTIAN BRUNA

Történelmi gyilkosság történt Szlovákiában

Egy év telt el Ján Kuciak szlovák újságíró és jegyese, Martina Kušnírová bestiális kivégzése óta.

2018. február 26-án megdöbbent egész Szlovákia. Ekkor jött a sokkoló hír: Ján Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát meggyilkolták nagymácsédi otthonukban. A gyilkosságra öt nappal az elkövetés után derült fény.

Már a nyomozás első pillanatában felmerült a gyanú, hogy a két fiatalt Kuciak tényfeltáró cikkei miatt ölték meg.

Ezek egyike az az írás volt, amelyben Kuciak az olasz maffia kelet-szlovákiai érdekeltégeiről próbálta meg lerántani a leplet. Az újságíró viszont a jelenleg vizsgálati fogságba helyezett Marián Kočner nagyvállalkozó kétes üzleteivel is sokat foglalkozott, rajta kívül még három embert tartanak fogva.

A dátum kitörölhetetlen betűkkel íródott bele az ország történelmébe.

A gyilkosság és Ján Kuciak munkásságának a híre emberek tízezreit vonzotta az utcára, akik a fennálló politikai rendszer reformját, illetve Robert Fico miniszterelnök, Robert Kaliňák belügyminiszter és Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány azonnali távozását követelték.

Említettek néhány hetes ellenállás után végül lemondtak, Fico helyett pedig Peter Pellegrini lett a kormányfő.

A gyilkosság után fél évvel tartóztatott le a rendőrség négy személyt azzal a gyanúval, hogy ők voltak a gyilkosság elkövetői. Köztes megrendelőnek a Komáromban élő Alena Zsuzsovát nevezték meg. Jaromír Čižnár főügyész néhány nappal ezelőtt jelezte, hogy a gyilkosság felgöngyölítése továbbra is tart, a nyomozóhatóság pedig közel áll a bűntett fő megrendelőjének megnevezéséhez. A nyomokat egy speciális rendőri csoport vizsgálja, melynek feladata, hogy

Kuciak 140 cikkén is átrágja magát, nyom után kutatva.

Az első vádemelési javaslatokat korábban február végére ígérték, most úgy fest, hogy mindez nyár elejére várható.

Ján Kuciak és Martina Kušnírová emlékére a napokban nemcsak Szlovákiában, hanem a világ több nagyvárosában is tartanak megemlékezéseket, melyek a Nem felejtünk, folytatjuk! nevet viselik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×