eur:
395.95
usd:
369.2
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura

Vasárnap délután is megtelt tüntetőkkel a Szlovák Nemzeti Felkelés tere Pozsonyban

Hiába a kormány átalakítása Szlovákiában, vasárnap délután is 30 ezres tömeg tüntetett Pozsonyban a kormány ellen, valamint a rendőrfőkapitány és a speciális ügyész leváltásáért. A demonstrálók azt kifogásolták, hogy közel két hónap telt el Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese brutális meggyilkolása óta, de a politikusok ígéretei ellenére sem történtek rendszerszintű változások a belügyi tárcánál, és személyi változások sem következtek be.

Vasárnap délután is megtelt tüntetőkkel a Szlovák Nemzeti Felkelés tere Pozsonyban. A tüntetők azt skandálták, elegük van a Smer kormánypártból, a kormánytagok visszás ügyeinek említésénél pedig a tömeg hangos pfujolásba kezdett.

A demonstráció Facebook oldalán a szervezők azt írták, nem tartják elegendőnek a kormányban történt változásokat, amennyiben az állam szeretné visszaállítani a polgároknak a rendőrségbe és az igazságszolgáltatásba vetett bizalmát, akkor további változásokra van szükség.

A tüntetést szervezők követelték Tibor Gašpar rendőrfőkapitány leváltását és Dušan Kováčik speciális ügyész menesztését. Épp Kováčiknak kellett volna kivizsgálnia a korrupciógyanús ügyeket, de eddig még egy esetben sem emelt vádat. A tüntetés szervezői szerint ez a feltétele annak, hogy megfelelően kivizsgálják Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyét.

A pozsonyi megmozduláson többek között felszólalt Marián Leško újságíró is, aki kollégái munkájának fontosságát emelte ki a korrupciós ügyek felderítésében.

Pozsony mellett az ország keleti felében, Homonnán is több ezer demonstráló gyűlt össze. A keleti kisvárost azért választották a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom szervezői, mert megvádolták őket, hogy Homonnán a szervezők fizetnek a tüntetőknek a részvételért. „Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni” – mondta beszédében Martin Ruščanský szervező.

Mindkét helyszínen felháborította a tüntetőket Peter Pellegrini néhány órával korábban tett kijelentése, aki a TA3 hírtelevízió déli vitaműsorában védelmébe vette a rendőrfőnököt. A miniszterelnök szerint Tibor Gašpar igazi szakember, vérbeli profi, akinek vezetése alatt a rendőrség iránti bizalom évről évre nő.

Tibor Gašpar sorsa továbbra is kérdéses. Tomáš Drucker belügyminiszter a múlt héten többször is egyeztetett a rendőrfőkapitánnyal, a leváltására vonatkozó döntést várhatóan még a héten bejelenti. Sajtóhírek szerint Gašpar leváltását Robert Fico volt miniszterelnök és Robert Kaliňák a Kuciak-gyilkosság miatt ugyancsak lemondott belügyminiszter akadályozza.

Az sem kizárt, hogy végül Tomáš Drucker belügyminiszter jelenti be lemondását, ha Gašpar a helyén marad. A tüntetők azt is megüzenték, ha ez így lesz, további megmozdulásokat készítenek elő.

Címlapról ajánljuk
Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

A kínai miniszterelnök canberrai látogatása a két ország közötti diplomáciai viszony helyreállításának betetőzése – mondta az InfoRádióban Salát Gergely sinológus. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa hozzátette: a kínai vezetés pontosan tudta, hogy a korábban kirótt kereskedelmi szankciókkal sokat árthat az ausztrál gazdaságnak, mostanra azonban mindkét fél belátta, jobb a békesség.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Vegyes mozgásokkal indult a hét a tőzsdéken, az ázsiai piacokon nem alakult ki határozott irány, miután a befektetők egy sor friss gazdasági adatot értékeltek, beleérve az vártnál jobban alakuló kiskereskedelmi számokat, és a vártnál rosszabb ipari statisztikákat. A kedvezőtlen ázsiai hétindítás ellenére az európai piacokon pozitív felütéssel indult a nap a múlt heti lejtmenet után, bár a nyitástól távolodva elkezdett fogyni a lendület és délutánra vegyes mozgások alakultak ki. Az amerikai indexek óvatosan emelkednek, de ez is elég ahhoz, hogy új történelmi csúcsok szülessenek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×