INFORÁDIÓ 
2019. március 22. péntek
Beáta, Izolda

szlovákia

tüntetés

pozsony

Vasárnap délután is megtelt tüntetőkkel a Szlovák Nemzeti Felkelés tere Pozsonyban

Vasárnap délután is megtelt tüntetőkkel a Szlovák Nemzeti Felkelés tere Pozsonyban

Hiába a kormány átalakítása Szlovákiában, vasárnap délután is 30 ezres tömeg tüntetett Pozsonyban a kormány ellen, valamint a rendőrfőkapitány és a speciális ügyész leváltásáért. A demonstrálók azt kifogásolták, hogy közel két hónap telt el Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese brutális meggyilkolása óta, de a politikusok ígéretei ellenére sem történtek rendszerszintű változások a belügyi tárcánál, és személyi változások sem következtek be.

Vasárnap délután is megtelt tüntetőkkel a Szlovák Nemzeti Felkelés tere Pozsonyban. A tüntetők azt skandálták, elegük van a Smer kormánypártból, a kormánytagok visszás ügyeinek említésénél pedig a tömeg hangos pfujolásba kezdett.

A demonstráció Facebook oldalán a szervezők azt írták, nem tartják elegendőnek a kormányban történt változásokat, amennyiben az állam szeretné visszaállítani a polgároknak a rendőrségbe és az igazságszolgáltatásba vetett bizalmát, akkor további változásokra van szükség.

A tüntetést szervezők követelték Tibor Gašpar rendőrfőkapitány leváltását és Dušan Kováčik speciális ügyész menesztését. Épp Kováčiknak kellett volna kivizsgálnia a korrupciógyanús ügyeket, de eddig még egy esetben sem emelt vádat. A tüntetés szervezői szerint ez a feltétele annak, hogy megfelelően kivizsgálják Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyét.

A pozsonyi megmozduláson többek között felszólalt Marián Leško újságíró is, aki kollégái munkájának fontosságát emelte ki a korrupciós ügyek felderítésében.

Pozsony mellett az ország keleti felében, Homonnán is több ezer demonstráló gyűlt össze. A keleti kisvárost azért választották a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom szervezői, mert megvádolták őket, hogy Homonnán a szervezők fizetnek a tüntetőknek a részvételért. „Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni” – mondta beszédében Martin Ruščanský szervező.

Mindkét helyszínen felháborította a tüntetőket Peter Pellegrini néhány órával korábban tett kijelentése, aki a TA3 hírtelevízió déli vitaműsorában védelmébe vette a rendőrfőnököt. A miniszterelnök szerint Tibor Gašpar igazi szakember, vérbeli profi, akinek vezetése alatt a rendőrség iránti bizalom évről évre nő.

Tibor Gašpar sorsa továbbra is kérdéses. Tomáš Drucker belügyminiszter a múlt héten többször is egyeztetett a rendőrfőkapitánnyal, a leváltására vonatkozó döntést várhatóan még a héten bejelenti. Sajtóhírek szerint Gašpar leváltását Robert Fico volt miniszterelnök és Robert Kaliňák a Kuciak-gyilkosság miatt ugyancsak lemondott belügyminiszter akadályozza.

Az sem kizárt, hogy végül Tomáš Drucker belügyminiszter jelenti be lemondását, ha Gašpar a helyén marad. A tüntetők azt is megüzenték, ha ez így lesz, további megmozdulásokat készítenek elő.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018