eur:
394.32
usd:
370.16
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A Gozsdu Udvar az erzsébetvárosi vigalmi negyedben a Király utcában 2018. február 18-ra virradó éjjel. Ezen a napon népszavazást tartanak arról, hogy a főváros VII. kerületében, az úgynevezett bulinegyedben található vendéglátóhelyek éjfél és reggel 6 óra között nyitva tarthassanak-e.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Nagy vita: beteraszozhatják a bulinegyed parkolóhelyeit

A már így is kevés parkolóhely megtizedelésétől tartanak erzsébetvárosi civilek, miután kezdeményezés indult, hogy a vendéglátóhelyek a parkoló autók helyén is építhessenek teraszokat. A polgármester szerint a lakók feleslegesen aggódnak.

Egy vegán bisztró miatt forrnak az indulatok a VII. kerületben. A Külső-Erzsébetvárosban található kis étterem még a pandémia alatt - amikor a vendéglátóhelyek csak teraszukon szolgálhatták ki a vendégeiket - azt kérte az önkormányzattól, a szűk járda helyett a parkoló autók helyén létesíthessen teraszt.

Ezt azonban rendelet tiltja a kerületben.

A vendéglátóhely tulajdonosai így aláírásgyűjtésbe kezdtek és népszavazási kezdeményezést is indítottak arról, hogy ahogy más városrészekben, így Erzsébetvárosban is lehessen teraszt létesíteni parkolóhelyen.

A témában június végén fórumot is tartottak a polgármester részvételével.

Helyi civilek egy csoportja viszont attól tart, hogy ha akár csak egy vendéglátóhelynek is engedélyezik a parkolóhelyek terasz célú használatát, az lavinát indít el a kerületben.

"Van a kerületnek egy bulinegyed része, ahol saroktól sarokig 3-4 kocsma meg diszkó van, és

ha ezek mind bejelentik, hogy szeretnének teraszt nyitni a szórakozóhely előtt, akkor bizony innentől kezdve nulla autó fog elférni

Belső-Erzsébetvárosban, kitolódnak Külső-Erzsébetvárosba, onnan a következő kerületre, és dominóeffektus indulna el. Arról nem is beszélve, hogy a belső részen a már meglévő teraszok is folyamatos problémát generálnak" - nyomatékosította az InfoRádióban Garai Dóra, az Erzsébetvárosért Egyesület elnöke.

Az önkormányzat viszont nyitott a teraszok szabályozásával kapcsolatos változtatásra, Niedermüller Péter polgármester szerint ugyanakkor

ha egy étterem engedélyt kap, nem azt jelenti, hogy valamennyi kérvényező fog.

A DK-s politikus kiemelte, a kerület minden kérelem esetén egyedi döntést hoz.

"Egy kocsma, tehát egy olyan vendéglátóhely, amely azért van, hogy az ide érkező turistákat leitassa, semmilyen engedélyt nem fog kapni, nincs szó semmiféle általános megoldásról. Nagyon konkrét, egyedi döntésre van szükség, mert viszont nem minden vendéglátóhely a pokol tornáca" - fogalmazott a városrész vezetője.

Szerinte meghatározott időszakra az ott lakók beleegyezésével lehet teraszokat nyitni; vannak olyan részei a kerületnek, ahol ez fel sem tud vetődni.

A VII. kerületi önkormányzat egyébként januárban jelentette be, hogy kulturális negyeddé formálná át a bulinegyedet, hogy a legénybúcsúra érkező külföldi turistákat új közönség cserélje fel. A polgármester szerint azonban idő kell a változáshoz, a 15 év alatt kialakult bulinegyedet nem lehet egy pillanat alatt átformálni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×