eur:
392.57
usd:
365.45
bux:
66589.3
2024. április 26. péntek Ervin
A Gozsdu Udvar az erzsébetvárosi vigalmi negyedben a Király utcában 2018. február 18-ra virradó éjjel. Ezen a napon népszavazást tartanak arról, hogy a főváros VII. kerületében, az úgynevezett bulinegyedben található vendéglátóhelyek éjfél és reggel 6 óra között nyitva tarthassanak-e.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Új nevet kap a budapesti bulinegyed

A VII. kerület az Erzsébetváros Kulturális Koncepció részeként változtatna a kerületrészek elnevezésén.

A 122 oldalas dokumentum részletesen tárgyalja a kerület kulturális lehetőségeit és irányokat határoz meg. A koncepcióterv három fő fejlesztési területet határoz meg: a zsidó kultúra, a hagyományos mesterségek és fiatal designerek kiállítóhelyhez juttatása és a kreatív ipari (képző-, és iparművészek, zeneművészek, színház-, és filmművészek, építészek, szépírók) pályakezdők diplomaszerzés utáni piacra kerülésének támogatása.

A koncepcióterv arra is kitér, hogy "várostörténetileg alátámasztható indokokkal a jelenlegi területi felosztás elnevezéseit (Belső-, Középső-, és Külső-Erzsébetváros) javasolt a következőkre megváltoztatni: Király-negyed, Erzsébet-negyed, István-negyed". A VII. kerület példaként a szomszédos Józsefvárosra hivatkozik, ahol ma tíz negyedet különböztetnek meg és láttak el önálló, utcatáblákon is olvasható elnevezéssel.

A Király-negyed (a belső kerületrész) kapcsán az indoklásban az szerepel, hogy "a Király utca az egyik legrégebbi pesti, budapesti és kerületi utca, neve és a köztudatban lévő beágyazottsága indokolhatja, hogy a negyed ezt a nevet viselje".

Az Erzsébet körút és a Rottenbiller utca közötti kerületrész a koncepcióterv szerint az Erzsébet-negyed nevet kapná, a Rottenbiller utcán túli kerületrész pedig az István-negyed nevet venné fel.

A koncepciótervet a képviselő-testület egyhangúlag szavazta meg, így Erzsébetváros széles társadalmi párbeszédet kezdeményez ennek részleteit illetően – írja a Színes Erzsébetváros.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ezerrel költ a mesterséges intelligenciára a Microsoft, de még ez sem elég

Ezerrel költ a mesterséges intelligenciára a Microsoft, de még ez sem elég

A várakozásokat felülmúló negyedéves számokat közölt első negyedéves gyorsjelentésében a Microsoft, a folyó negyedévre megfogalmazott kilátások azonban vegyesek a menedzsment bevételprognózisa kisebb csalódást okozott. A mesterséges intelligencia beruházások felpörögtek a Microsoftnál, a szektortársakhoz hasonlóan, és a költekezés a következő negyedévekben is fennmarad a menedzsment közlése szerint. A befektetők jól fogadták a negyedéves számokat, a Microsoft árfolyama közel 4 százalékot emelkedett zárás után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×