eur:
392.69
usd:
366.01
bux:
66453.28
2024. április 26. péntek Ervin
A Szimpla romkocsma Budapest bulinegyedként ismert részén a Kazinczy utcában 2017. augusztus 29-én. A környéken lakók a hajnal négy óráig nyitva tartó vendéglátóhelyeken hangoskodók miatt panaszkodnak és várnak megoldást az önkormányzattól. A vendéglátósok a megélhetésüket féltik, ha esténként hamarabb kellene bezárniuk a szórakozóhelyeket. Lapértesülés szerint Vattamány Zsolt (Fidesz–KDNP), Erzsébetváros polgármestere hamarosan a VII. kerületi képviselő-testület rendkívüli ülése elé terjeszt egy átfogó rendeletmódosítási és intézkedési tervezetet.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Egy pesti kulturális korzó részeként alakulhat át a bulinegyed

Új arculatot adna a Belső-Erzsébetvárosi területnek a helyi önkormányzat. Niedermüller Péter polgármester beszélt a részletekről az InfoRádiónak. A helyi vállalkozások véleményét még csak most fogják kikérni.

A VII. kerületi önkormányzat az eddigi bulinegyed helyett kulturális központtá tenné a belső-erzsébetvárosi területet, ahol programokkal és rendezvényekkel várnák a fiatalokat és az időseket egyaránt – mondta Niedermüller Péter, a kerület DK-s polgármestere.

"Belső-Erzsébetváros lényegében ezzel az úgynevezett bulinegyeddel azonosult, aminek biztosan van gazdasági haszna, de viszonylag kevés kulturális és társadalmi hozadéka van annak, ha egy negyed semmi másról nem szól, mint a korlátlan italozásról, a részegeskedésről, a drogkereskedelemről vagy a prostitúcióról. Régóta harcol Erzsébetváros azzal, hogy ezt az imázst megváltoztassa. Megpróbáljuk erről a csak az italozásra, kocsmatúrákra épülő életet innen kiszorítani, és helyette minőségi vendéglátást és turizmust, kulturális eseményeket és rendezvényeket kínálunk fel" – részletezte a kerületvezető.

Azt szeretné, ha Erzsébetváros nem a bulinegyedről, hanem a "kulturális innovációról, az iparról, a színházról, a művészetről szólna".

Niedermüller Péter arról is beszélt az InfoRádiónak, hogy mikor válhat teljessé a városrész új arculata.

"Tettünk már egy sor lépést ez ügyben. Megnyíltak kiállítótermek, például a K6 Galéria a Klauzál téren, támogatjuk a Gólem Színházat, az Örkény Színházat, a Teslát, a Csányi utca 5. száma alatt működő Zsidó Történeti Tárat, az elmúlt nyáron is tartottunk szabadtéri rendezvényeket a Róth Miksa ház udvarán és a Klauzál téren; ezt az utat fogjuk folytatni. Igyekszünk összefogni más szomszédos kerületekkel, hogy közös rendezvényeink is legyenek, hogy

a Petőfi hídtól egészen a Nyugati pályaudvarig egy olyan kulturális korzó alakulhasson ki, amely nemcsak az egyes kerületek, hanem az egész főváros számára is egy új színfoltot jelenthet."

A polgármester kitért a vendéglátóhelyek által generált önkormányzati bevételek fontosságára is.

"Ha magas színvonalú eseményeket, vendéglátást és turizmust ajánlunk fel, akkor nem feltétlenül fogunk elveszíteni jelentős bevételeket, az új helyzet, a minőség kompenzálja a menyiséget. Nem sok értelme van annak a gazdasági bevételnek, ami mondjuk rumlival, kosszal, rendetlenséggel, zsivajjal jár együtt, a lényeg sokkal inkább az, hogy

olyan bevételre tegyünk szert, amely mögött minőségi teljesítmény áll,

még akkor is, ha ez összegszerűen valamivel kevesebb lesz."

Az önkormányzat jelezte, hogy a vendéglátósokat eddig nem kérdezték meg a tervekről, de a társadalmi egyeztetésben a lakosság és a terület szakértőinek a véleményét is kikérik, és egyeztetnek az itt működő vállalkozásokkal, így a vendéglátó- és szórakozóhelyekkel is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×