INFORÁDIÓ
2022. május 17. kedd
Paszkál

farkas péter barnabás

jobbik

ózd

karlendítés

Farkas Péter Barnabás

Így ért véget az ózdi karlendítő jobbikos ügye

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Lemondott Ózd jobbikos alpolgármestere, megelőzve, hogy a város közgyűlése megtárgyalja az ellene benyújtott méltatlansági és összeférhetetlenségi indítványt. Farkas Péter Barnabásról korábban olyan fényképek jelentek meg, amelyeken náci karlendítésre emlékeztető mozdulatokat tesz egy holokausztmúzeumban. Az ügy érdekessége, hogy az egyik fotót egy olyan volt jobbikos hozta nyilvánosságra, aki ugyanott és ugyanakkor Hitlert utánozta.

Szeptemberben jelent meg egy fotó az atv.hu-n Ózd jobbikos alpolgármesteréről, amelyen Farkas Péter Barnabás kinyújtott és feltartott karral áll egy katowicei múzeum holokausztkiállításának zsidóellenes felirata előtt.

Az ellenzéki előválasztáson egyéni képviselőjelöltként induló politikus akkor azt állította, hogy nem náci üdvözlést mutatott be, hanem a társainak integetett, hogy álljanak össze egy csoportfotóra. Ezt sokan nem hitték el neki, az MSZP és a Momentum sem, mindkettő visszalépésre szólította fel.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a Jobbikot is erre kapacitálta.

"Ne nézzük egymást hülyének! Én ezt a Jobbiknak is elmondtam. Ha valaki megnézi ezt a képet, ez egy náci karlendítés, ez minden kétséget kizáróan a mi álláspontunk. Úgyhogy nem tudjuk támogatni ezt az embert Ózdon."

Farkas Péter Barnabásról később a Naphíre.hu-n egy másik kép is előkerült, amelyen ugyanott és ugyanúgy, de még kevésbé magyarázható módon pózol. Ezt látva az alpolgármester bocsánatot kért és

arra hivatkozott, hogy nem fajgyűlölő, hanem részeg volt.

Az előválasztáson egyébként közben vereséget szenvedett, ennek ellenére helyi ellenlábasa, Fidrus Péter volt jobbikos alpolgármester, független önkormányzati képviselő méltatlansági és összeférhetetlenségi eljárást kezdeményezett ellene.

"Ez a mozdulat abszolút nem félreérthető, már csak azért sem, mert magam is személyesen jelen voltam ezen a találkozón, tehát Farkas Péter Barnabás nem mondott igazat, amikor azt mondta, hogy tömegnek integetett, semmiféle tömeg nem volt ott."

Időközben azonban Farkas Péter Barnabásnak köszönhetően magáról Fidrus Péterről is előkerült egy hasonló fotó, amelyen a politikus ugyanabban a múzeumban az egyik kezével hitlerbajuszt imitál a szája fölé, a másikkal pedig a náci diktátor jellegzetes karlendítését utánozza.

Fidrus Péter a Facebookon egy rosszkor, rossz helyen elkövetett otromba tréfának minősítette a viselkedésüket, ő sem tartja magát rasszistának, bár hozzáteszi, hogy határozott véleménye van azokról a cigányokról, akik ordibálnak, szemetelnek és bűncselekményeket követnek el.

Lemondani nem akar arra hivatkozva, hogy Farkas Péter Barnabással ellentétben ő nem hazudott a róla készült fényképről.

Ózd képviselő-testülete csütörtökön vitatta volna meg az összeférhetetlenségi indítványt, de ez okafogyottá vált, mert Farkas Péter Barnabás lemondott az alpolgármesteri posztjáról. Ezt Janiczak Dávid ózdi polgármester jelentette be a Facebookon. A városvezető egyébként jogilag megalapozatlannak tartotta az eljárást, és Farkas Péter Barnabás előválasztási vereségére utalva a

földön fekvő ember rugdosásának

nevezte az ügyet.

Nyitókép: MTI/Vajda János

Kapcsolódó hang

Ózdi karlendítő jobbikosok - lemondott az alpolgármester
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018