eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Darák Péter, a Kúria elnöke sajtótájékoztatót tart a Kúria második félévi tevékenységéről Budapesten, Múzeum kávéházban 2015. december 9-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Két fontos területet vizsgál át a Kúria

A Kúria idén megvizsgálja a kártalanítás és a feltételes szabadságra bocsátás feltételeinek bírói gyakorlatát – jelentette be idei munkatervéről a legfelsőbb bírói testület.

A Kúria rövid közleményben jelentette be, a korábbiakhoz hasonlóan idén milyen jogterületek bírósági gyakorlatát vizsgálja meg. Darák Péter már felkérte a csoportok vezetőit hipotéziseik kidolgozására és az elemzői munkában részt vevők megnevezésére. A kutatásba bírák, a társ-hivatásrendek és a kapcsolódó tudományterületek képviselői vonhatók be. A csoportok vezetői a Kúria márciusi Teljes Ülésén ismertetik hipotéziseiket – olvasható a közleményben.

A felsorolt öt jogterület között van

elsőként a kártalanítás és a feltételes szabadságra bocsátás feltételei a büntetés-végrehajtási bírói gyakorlatban témakör,

illetve joggyakorlat-elemző csoport alakul egyebek közt az építésügyi hatósági eljárások és az atipikus foglalkoztatási formák bírói gyakorlata áttekintésére is.

A Kúra döntése, amely szerint áttekintik a kártalanítás és a feltételes szabadságra bocsátás feltételeinek bírói gyakorlatát, nem előzmény nélküli. Utóbbiról Varga Judit igazságügyi miniszter, előbbiről legutóbb múlt pénteken Orbán Viktor miniszterelnök beszélt. A kormányfő péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta, a mérték és a számosság is elfogadhatatlan abban hogy Magyarországon mintegy 12 ezer börtönlakónak van kártérítési igénye az állammal szemben, összesen mintegy 10 milliárd forint értékben.

"Eszes, jól ismert ügyvédcsoportok" rájöttek, a kínzásról szóló európai szabályok olyan lazák és abszurdak, hogy erre hivatkozva "bizniszt lehet csinálni". Ezeknek az ügyvédeknek a személyével is kell majd foglalkozni, mert "mégiscsak kihúztak az állam zsebéből sok milliárd forintot" - tette hozzá Orbán Viktor.

Bár vannak jogszabályok, amelyek fizetésre kényszerítenék a magyar államot, a kormányfő szerint ez egy joggal való visszaélés, ezért fel fogják függeszteni a kifizetéseket, és a kormány azonnal a parlamenthez fordul a szabályok megváltoztatásáért.

A Kúria joggyakorlat-elemző csoportja most áttekinti a bírói gyakorlatot.

Hasonlóan a feltételes szabadságra bocsátás esetében, amiről Varga Judit igazságügyi miniszter már január elején, a győri kettős gyermekgyilkosságról készült jelentés áttekintése után jelezte, a tárca tavasszal a parlamentben kezdeményezi a szabályok szigorítását.

„Aki más életére tört, ne engedjük feltételes szabadságra bocsátani. Az Igazságügyi Minisztérium tavasszal a feltételes szabadságra bocsátás szigorítását célzó törvénymódosítást terjeszt az Országgyűlés elé” - jelentette be a tárcavezető egy videóban.

A Kúria elnöke, Darák Péter az InfoRádió Aréna című műsorában a börtön-kártalanításokról múlt héten azt mondta, már novemberben szóba került a joggyakorlat áttekintése. Több megyei törvényszék javasolta, hogy foglalkozzon a Kúria a kártalanítások kérdésével, mert eltérő gyakorlat mutatkozik – közölte.

Darák Péter az Arénában azt mondta, a kártalanításokkal foglalkozó hazai jogszabályok 2017 után lépet hatályba, az elmúlt három év ítélkezési gyakorlata már lehetővé teszi, hogy tudományos alapossággal tekinték át ezt a viszonylag új jogintézményt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×