eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Rendőrautó 2019. december 15-én Győr egyik ipar telephelyén, ahol lakossági bejelentés alapján egy lakásban két gyermek, egy 13 éves lány és egy 10 éves fiú, valamint apjuk holttestét találták meg a rendőrök. A rendelkezésre álló adatok alapján a gyermekek halálát apjuk okozta, aki ezután öngyilkos lett.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Darák Péter: a feltételes szabadság nem jár alanyi jogon az elítélteknek

A büntetés-végrehajtási bíráknak tekintettel kell lenniük a társadalom védelmére, amikor a feltételes szabadlábra helyezésről döntenek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Kúria elnöke

Darák Péter emlékeztetett a legfőbb jogi testület egy tavalyi iránymutatására, amelyben arra hívta fel az érintett bírók figyelmét, hogy a feltételes szabadság nem jár alanyi jogon az elítélteknek.

A győri gyermekgyilkos ügyével összefüggésben megjegyezte: bár az illetékes bíró több szakértői véleményt is figyelembe vett,

sokszor nem lehet előrelátni az elkövető kiengedésének következményeit. Senki sem látja, mi lakik egy emberben.

Hozzátette: az illetékes jogi szereplők elfogadták az ítéletet. Darák Péter a nem jogerősen szabadlábra helyezett úgynevezett skálás gyilkos ügyében a folyamatban lévő ügyre tekintettel nem kívánt nyilatkozni.

A Kúria elnöke úgy fogalmazott, a bűncselekmény súlya határozza meg az óvadék alkalmazását egy adott ügyben. Mint mondta, a Kúria egyértelmű iránymutatást adott ebben a témában a legfőbb ügyész indítványára. Hozzátette:

a döntés nem visszamenőleges hatályú, tehát nem vonatkozik a dunai hajóbaleset okozásával gyanúsított hajóskapitány ügyére.

A gyöngyöspatai szegregációs üggyel kapcsolatban közölte: a Kúria még nem döntött a kártérítési ügyben. A bírósági ítéleteket bíráló politikusi megnyilatkozásokkal összefüggésben Darák Péter úgy vélte: az érintetteknek tisztában kell lennie nyilatkozatuk társadalmi súlyával. A Kúria elnöke hangsúlyozta ugyanakkor, hogy

a közéleti szereplők véleményei nem korlátozhatják és nem befolyásolhatják a bírákat.

A fogvatartási körülmények miatti kártérítések ügyében a Kúria elnöke felidézte, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróságon született ítéletek nyomán még Trócsányi László igazságügyi minisztere kezdeményezett hazai jogalkotást. A bíróságok a 2017-ben életbe lépett törvény alapján járnak el, és mostanra született már annyi ítélet, hogy az érintett gyakorlatot esetlegesen megvizsgálják.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×