eur:
393.85
usd:
367.85
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Orbán Viktor: ha nem áll ki az Európa Néppárt Magyarország mellett, akkor új európai mozgalmat kell indítanunk

Az osztrák kancellárral folytatott prágai tárgyalásairól, a gyöngyöspatai romáknak megítélt százmilliós kártérítésről és az elítélteknek a magyar állammal szembeni kártérítési igényeiről is beszélt a Kossuth Rádióban a miniszterelnök.

Ausztriában egy jobbközép párt egy zöld párttal hozott össze kormánykoalíciót, erre még nem volt példa, kíváncsian várjuk, mi sül ki belőle - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádióban, amikor a visegrádi országok és Ausztria vezetőinek prágai csúcstalálkozójáról kérdezték.

Orbán Viktor úgy látja, hogy bevándorlásügyben semmilyen változást nem hoz az új koalíció, az osztrákok bevándorlásellenesek, migránsellenesek és a határvédelem mellett vannak. A miniszterelnök szerint meg fog nőni az osztrák gazdaság súlya, ez látszik a friss növekedési adatokból. Az osztrák kancellár harcosan a versenyképesség növelése mellett áll, Magyarországnak nem mindegy, hogy a szomszédjában milyen gazdasági elképzelések valósulhatnak meg.

Rossz hírnek nevezte azonban Orbán Viktor, hogy míg a négy visegrádi ország közül Csehország, Szlovákia és Magyarország szeretné megerősíteni az atomenergia szerepét az energetikai iparában, velük ellentétben Ausztria azon igyekszik, hogy Európában teljesen kiiktassák az atomerőműveket az energiaiparból.

"A nukleáris kérdésekben úgy maradtunk, ahogy voltunk, az osztrákok nukleáris energia ellenesek, ebben nem sikerült előbbre jutni" - értékelte a csütörtöki megbeszéléseket Orbán Viktor.

Arról, hogy csütörtökön megszavazta az Európai Parlament, hogy folytatódjon a jogállamisági eljárás Magyarország és Lengyelország ellen, és a strasbourgi képviselők kétharmada döntött így, köztük az Európai Néppárt tagjai is, Orbán Viktor úgy reagál, hogy az Európai Parlament bevándorláspárti többsége szavazta meg az eljárás folytatását.

"Gyűlölnek minket, mert bevándorlásellenesek vagyunk, ez nem újdonság, de az, hogy erről az Európai Néppártban is vitát kell folytatni, már kellemetlenebb".

"Egy centiméterre volt a Fidesz attól, hogy kilépjen az Európai Néppártból (EPP) csütörtökön, mert a pártcsalád többsége "elárult bennünket" - fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint csak azért nem léptek ki csütörtökön, mert a franciák, a spanyolok és az olaszok "egyértelműen velünk voltak", és a néppárti vitában úgy foglaltak állást, hogy ki kell állni Magyarország mellett.

Hozzátette, egy kormányzópárt azért tartozik egy pártcsaládhoz Európában, hogy ha a hazájának védelemre van szüksége, legyen ebben támasza.

"Ha nem áll ki az Európa Néppárt Magyarország mellett, akkor nekünk egy új európai mozgalmat kell indítani, lesznek hozzá szövetségeseink"

- tette hozzá a miniszterelnök, aki szerint az egész mögött - túl a bevándorlásról vallott nézetek különbségén - a Soros-hálózat befolyása áll. Megismételte, hogy véleménye szerint Soros György politikai befolyást vásárol, maffiaszerű hálózata révén szerez befolyást Európában, mert egy új, modern érzelmű Európát akar.

A börtönviseltek magyar állammal szembeni kártérítési igényeiről szólva Orbán Viktor abszurdnak nevezte a helyzetet. Mint mondta, előfordulhat, hogy időnként egy egy elítélttel olyasmi történik, amit a törvény tilt. Erre van egy olyan mechanizmus, amely alapján az elítélt megkapja a kompenzációt, ez a szám azonban már tízezer fölé ment, itt szerinte már visszaélésekről van szó, ezért a kifizetéseket azonnal fel kell függeszteni és szigorítani kell a szabályokat.

A gyöngyöspatai cigány családok számára megítélt százmillió forintos kártérítésről szólva a miniszterelnök megerősítette, hogy azt igazságtalannak tartja, a helyzetet szerinte nem oldja meg, sőt, további feszültségeket szít. A miniszerelnök úgy fogalmazott, hogy erős érzelmi hullámokat kiváltó ügyről van szó, amiről higgadtan kell beszélni.

"Az én kiindulópontom az emberek igazságérzete. A magyarok nem rasszisták, nem utasítják el a cigányokat, keresik az együttműködés formáját, de

van egy határ, amit sosem fognak átlépni, az pedig az, hogy pénzt adjanak a semmiért.

Így nem orvosolhatjuk a bajt. Itt egy szerencsétlen bírói ítélet született, ami az együttélés segítsége helyett inkább szétfeszíti azt" - véli a miniszterelnök, aki a terület országgyűlési képviselőjéhez hasonlóan úgy látja, a helyzetet nem pénzzel kell megoldani, inkább szolgáltatást, lehetőséget kell adni, felzárkóztatni.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×