eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az ütközés előtti pillanat látható a Dunán Budapestnél május 29-én éjjel történt hajóbalesetről bemutatott felvételen a Rendőrségi Igazgatási Központban, a főváros XIII. kerületében a Teve utcában 2019. május 30-án. Legalább heten meghaltak, amikor 29-én éjszaka egy nagyméretű luxushajó és egy turistahajó összeütközött a Dunán a Margit híd közelében, majd az egyik, a Hableány felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel a fedélzetén. A rendőrség büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a hajóbalesetet.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Bencsik Attila: nem túlzsúfolt a Duna, de a sétahajózás nem a szállodahajóké

A Magyar Hajózási Országos Szövetség alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, a szabályok be nem tartása okozta a Hableány tragédiáját. A szállodahajóknak szerinte meg kellene tiltani, hogy sétajáratként üzemeljenek.

A laikus este a budapesti Duna-partokat járva azt látja, elképesztő sűrűséggel közlekednek a hajók. Ettől függetlenül nem biztos, hogy hajózásszakmailag sok az, ami a laikusoknak sok. Erről Bencsik Attila, a Magyar Hajózási Országos Szövetség alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorának stúdiójában azt mondta, a forgalom sűrűség nem érte el azt a kritikus szintet, hogy korlátozni kelljen a forgalmat.

"Persze, ha kisebb a forgalom, kisebb a baleseti kockázat, de az én véleményem az, ha mindenki betartja azokat a szabályokat, amelyek jó szabályok, akkor nem következnek be ilyen balesetek"

- utalt a Hableány katasztrófájára.

Arra a kérdésre, hogy van-e megfordulási tilalom a Dunán, például szállodahajók esetében, egyértelműen kijelentette, van ilyen tilalom, körülbelül két éve változott a jogszabály, amely épp a forgalom biztonságára tekintettel és azt védve megtiltotta a szállodahajóknak a fordulást.

"Hegymenetben fel kell menniük a folyón az Árpád híd fölé, völgymenetben a Lágymányosi híd alá, és ott fordulhatnak meg, de ennek a szabálynak a megtartásával folytathatnak sétahajózást és folytatnak is."

Elmondása szerint az elmúlt 4-5 évben vált az egyre inkább szokássá a fordulás, hogy az utasok a kabinjukból élvezhessék a budapesti panorámát.

"Ennek a korlátozásával lehetne csökkenteni a veszélyt, de nem ez volt most a kiváltó ok, hanem hogy nem tartották be a szabályokat" - tette hozzá Bencsik Attila, aki szerint

üdvös volna, hogy a sétahajózást kizárólag kishajók végezzék,

a nagy hajók pedig maradjanak a helyükön.

A múlt szerdai hajókatasztrófa összes hírét ITT találják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×