eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Bóják a Kitűző V. hajó fedélzetén a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében a Dunán, a Margit hídnál 2019. június 5-én. A Hableány és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én késő este ütközött össze a Margit híd közelében, a turistahajó felborult és elsüllyedt, fedélzetén 33 dél-koreai állampolgárral - turistákkal és két idegenvezetővel -, valamint kéttagú magyar személyzettel. Hét embert a környező hajókon utazók kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta nyolc holttestet találtak a Dunában; ha bebizonyosodik, hogy a június 5-én délután a Dunából előkerült kettő is a hajóbaleset áldozatáé, akkor még 13 embert kell keresni.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kiemelik a Hableányt, de amint holttest kerül elő, leáll a munka

Sajtótájékoztatót tartott a Duna partján a Terrorelhárítási Központ. Jasenszky Nándor, a Társadalmi Kapcsolatok Osztály vezetője elmondta, víz alatti hegesztésbe kezdtek a búvárok, hevedereket húznak át a Hableány alatt.

A Terrorelhárítási Központ Margit hídi válságkezelő központjában tartott délutáni sajtótájékoztatóján a TEK közölte, amióta a munka folyik, és össze kell fogni ebben a "nagy szakmai kihívásban", egyre inkább "egy nyelvet beszélnek a szakemberek".

Mint Jasenszky Nándor, TEK Társadalmi Kapcsolatok Osztályának vezetője elmondta, szerdán kezdődtek azok a munkák, amelyek már kifejezetten a hajóroncs kiemelésére irányulnak. Szerdán és csütörtökön

olyan füleket és rögzítési pontokat alakítottak ki a búvárok a hajótesten, amelyek segítségével drótkötelekkel egy pontonhoz lehetett rögzíteni a roncsot.

Olyan kötési pontokat is kialakítanak ki a Hableányon, amelyek segítségével a roncsot fogják kiemelni. A munka csak egy pár órára akadt el, amikor egy óriási uszadékfát kellett eltávolítani a hajó közeléből.

A következőkben hevedereket fognak áthúzni a hajó alatt, ezeket fogja majd meg a Clark Ádám úszódaru, és a helyszín melletti két uszályra helyezik el a Hableányt.

Ha a munka közben bármikor újabb holttest kerül elő, a folyamatot megállítják, és a kegyeleti szempontok kerülnek előtérbe.

A sodrás változatlan, a látási viszonyok változatlanok, a Duna pedig nem apad a kívánt mértékben - hangzott el a tájékoztatón.

Továbbra is minden reggel és este eligazítás, illetve értekezlet van a helyszínen az egyes munkacsoportok számára, a napközbeni döntéseket pedig a helyszínen hozzák meg, együttműködve a mentésben részt vevő intézményekkel és búvárokkal.

Kérdésre válaszolva közölte: elvetették azt az ötletet, hogy hálót feszítsenek ki a hajótest köré, mert ez veszélyeztetné a búvárok testi épségét. Ugyanakkor dolgoznak a hajó nyílásainak lezárásán, hogy ne kerüljön ki a hajótestből semmi a kiemelés közben.

A múlt szerdai hajókatasztrófával kapcsolatos híreket ITT találják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×