INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

hableány

tek

hajóbaleset

Bóják a Kitűző V. hajó fedélzetén a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében a Dunán, a Margit hídnál 2019. június 5-én. A Hableány és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én késő este ütközött össze a Margit híd közelében, a turistahajó felborult és elsüllyedt, fedélzetén 33 dél-koreai állampolgárral - turistákkal és két idegenvezetővel -, valamint kéttagú magyar személyzettel. Hét embert a környező hajókon utazók kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta nyolc holttestet találtak a Dunában; ha bebizonyosodik, hogy a június 5-én délután a Dunából előkerült kettő is a hajóbaleset áldozatáé, akkor még 13 embert kell keresni.

Kiemelik a Hableányt, de amint holttest kerül elő, leáll a munka

Infostart

Sajtótájékoztatót tartott a Duna partján a Terrorelhárítási Központ. Jasenszky Nándor, a Társadalmi Kapcsolatok Osztály vezetője elmondta, víz alatti hegesztésbe kezdtek a búvárok, hevedereket húznak át a Hableány alatt.

A Terrorelhárítási Központ Margit hídi válságkezelő központjában tartott délutáni sajtótájékoztatóján a TEK közölte, amióta a munka folyik, és össze kell fogni ebben a "nagy szakmai kihívásban", egyre inkább "egy nyelvet beszélnek a szakemberek".

Mint Jasenszky Nándor, TEK Társadalmi Kapcsolatok Osztályának vezetője elmondta, szerdán kezdődtek azok a munkák, amelyek már kifejezetten a hajóroncs kiemelésére irányulnak. Szerdán és csütörtökön

olyan füleket és rögzítési pontokat alakítottak ki a búvárok a hajótesten, amelyek segítségével drótkötelekkel egy pontonhoz lehetett rögzíteni a roncsot.

Olyan kötési pontokat is kialakítanak ki a Hableányon, amelyek segítségével a roncsot fogják kiemelni. A munka csak egy pár órára akadt el, amikor egy óriási uszadékfát kellett eltávolítani a hajó közeléből.

A következőkben hevedereket fognak áthúzni a hajó alatt, ezeket fogja majd meg a Clark Ádám úszódaru, és a helyszín melletti két uszályra helyezik el a Hableányt.

Ha a munka közben bármikor újabb holttest kerül elő, a folyamatot megállítják, és a kegyeleti szempontok kerülnek előtérbe.

A sodrás változatlan, a látási viszonyok változatlanok, a Duna pedig nem apad a kívánt mértékben - hangzott el a tájékoztatón.

Továbbra is minden reggel és este eligazítás, illetve értekezlet van a helyszínen az egyes munkacsoportok számára, a napközbeni döntéseket pedig a helyszínen hozzák meg, együttműködve a mentésben részt vevő intézményekkel és búvárokkal.

Kérdésre válaszolva közölte: elvetették azt az ötletet, hogy hálót feszítsenek ki a hajótest köré, mert ez veszélyeztetné a búvárok testi épségét. Ugyanakkor dolgoznak a hajó nyílásainak lezárásán, hogy ne kerüljön ki a hajótestből semmi a kiemelés közben.

A múlt szerdai hajókatasztrófával kapcsolatos híreket ITT találják.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó hang

Jasenszky Nándor, a TEK társadalmi kapcsolatok osztályvezetője - a teljes sajtótájékoztató
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018