INFORÁDIÓ
2021. július 27. kedd
Liliána, Olga

magyar györgy

hajóbaleset

viking

hableány

Rendőrök helyszínelnek a Viking Sigyn szállodahajón a Duna Margit híd és Árpád híd közti szakaszán 2019. május 30-án. Heten meghaltak, amikor a luxushajó összeütközött a Hableány nevű turistahajóval a Parlament közelében 24-én éjszaka, majd a kishajó felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a két fős magyar személyzettel a fedélzetén.

Magyar György: nonszensz, hogy a Viking elhagyhatta a helyszínt

Ügyvédet fogadtak a Hableány magyar áldozatainak hozzátartozói. Magyar György az InfoRádióban elmondta: elfogadhatatlan, hogy a hatóságok nem foglalták le a Vikinget a baleset után.

Hatalmas nyomás alá kerültek, ezért kerestek ügyvédet a múlt szerdán katasztrófa áldozatává vált Hableány magyar áldozatainak családtagjai. Mint Magyar György, az érintettek jogi képviselője az InfoRádióban elmondta, a hozzátartozók teljes körű megbízást adtak neki, és bíznak a rutinjában.

"Arra kértek, hogy biztosítással, munkaviszonnyal összefüggésben járjunk el, büntetőeljárásban legyünk képviselők, kártérítésekben, peren kívüli eljárásokban, média előtti képviseletben, magyarul egy full service-t kell nyújtani ezekben az ügyekben az ügyvédi irodának azért, mert sem egy 81 éves édesanyától, sem egy teljesen megrettent élettárstól, sem egy testvértől nem várható el, hogy objektíve tudja megítélni a helyzetet.

Nagyon nagy teher esett rájuk, óriási a médiaérdeklődés,

szükség van szakértői segítségre" - indokolta a teljes körű fellépést Magyar György ügyvéd.

Arról, hogyan értékeli jogi szempontból a történteket, úgy fogalmazott, nagyon friss még az esemény, adatgyűjtési szakaszban vannak, és

nagyon érdekesnek tartja, hogy a "közvéleményből is mennyi szakmai észrevétel származik".

Külön kitért arra, hogy a baleset után

a magyar eltűntek hozzátartozóit senki nem kereste meg,

sem a munkáltató, sem "a balesetet nagy valószínűség szerint okozó Viking hajó" részéről, elnézést sem kértek tőlük és tájékoztatást, valamint támogatást sem ígértek.

"Ámde ami késik, nem múlik, próbáltam őket nyugtatni, nem rögtön perekben kell gondolkodni, az én ügyvédi rutinom azt diktálja, hogy ha összegyűltek az információk és meglesznek a célszemélyek, akkor peren kívüli egyeztetéseket kell kezdeményezni" - mondta Magyar György.

Büntetőjogászként viszont azt mondja,

"nonszensz az, hogy a Viking egy nappal később elhagyhatta a helyszínt, nyomokat és mindenféle bizonyítékokat hordozva magán, kivonja magát a műszaki vizsgálat alól".

Nem tudja, ki adott erre engedélyt, de a médián keresztül azt kéri, álljon fel, magyarázza el a közvéleménynek, mi indokolta a hajó továbbutazását.

"A büntetőeljárási törvény ugyanis lefoglalást ír elő

akkor, ha a bizonyítási eszközre szükség van" - nyomatékosította.

Magyar György közölte, sértettként fel fognak lépni a Viking Sigyn kapitánya elleni büntetőeljárásban, és az előzetes műszaki szakértői vizsgálati eredményeket ki fogják kérni, mert ezek sokat mondhatnak.

A múlt szerdai hajókatasztrófával kapcsolatos összes hírünket ITT olvashatja.

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Kapcsolódó hang

Magyar György, a magyar hableányosok ügyvédje
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018