eur:
393.6
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

A védőoltás mellékhatása eltörpül a hiányában elkapható kórhoz képest

Ma van a védőoltások világnapja, amelynek megtartását Magyarország kezdeményezte 2004 júniusában az Egészségügyi Világszervezet európai irodájánál, mivel 2002-ben e napon hirdette ki a szervezet, hogy Európában megszűnt a gyermekbénulás betegsége.

Kacskovics Imre immonológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora elmondta, hogy a kötelező oltások beadatása nemcsak az egyén, hanem a társadalom szempontjából is alapvető fontosságú, mert így alakul ki a közösséget védő, úgynevezett nyájimmunitás, amely megakadályozza a járványok kitörését. Hozzátette, a szervezetlenség és az oltóanyag hiánya az oka annak, hogy Romániában és Ukrajnában kanyarójárvány van.

Elmondta, hogy Magyarországon is egyre nő a védőltásokat elutasítók száma, és ezzel nagyobb az esélye, hogy itthon is megjelenik a járványos betegség.

„Ha valaki megbetegszik kanyaróban, akkor átlagosan 18 másik embert betegít meg, összehasonlításul az ebola 2-t”

– emelte ki. Így nem véletlen, hogy az előbbi kór jelent meg újra.

„Nagyon fontos, hogy az emberek többsége be legyen oltva, mert ha ez a védőoltás hiányzik, és egyre nagyobb számban nem oltják be az embereket, akkor bizony a közösségben a betegség elterjedhet” – figyelmeztetett.

Kacskovics Imre hozzátette, hogy mint minden orvosi beavatkozásnak, így a a védőoltásoknak is lehetnek mellékhatásaik; szerencsére a gyakoriak enyhék, a komolyabbak viszont nagyon ritkák. „Óriási különbség van a kockázat szempontjából, hogyha nem oltatunk – ott egész biztos, hogy ragály lesz, fertőző betegség, súlyos következményekkel – ahhoz képest, hogy oltunk, és több százezer gyerek közül esetleg megbetegszik” – hangsúlyozta. A hatvanas évek előtt voltak olyan évek, amikor a 60 ezer kanyarós kisgyermek közül 50-100 meghalt – emlékeztetett a szakértő.

A Házi Gyermekorvosok Országos Szövetségének elnöke szerint szkeptikusak a szülők a védőoltásokkal, de annak abszolút megtagadása ritkán tapasztalható. Nincs azonban automatikus elfogadás – tette hozzá Póta György.

A szövetség elnöke kiemelte: fontos, hogy a páciensek megkapják a megfelelő információkat az oltásról.

„Nem csak azért adjuk be, mert kötelező, hanem azért, mert meg vagyunk róla győződve, hogy ez a gyerekek számára hasznos és jó dolog”

– fogalmazott.

A Házi Gyermekorvosok Országos Szövetségének elnöke szerint a bárányhimlő elleni oltás mellett, a gennyes agyhártyagyulladás elleni oltást is kötelezővé kellene tenni. Bár sokkal ritkább megbetegedésről van szó, de többségében a csecsemőket és a serdülő korosztályt érinti, akiknél súlyos szövődmények alakulhatnak ki, és bele is halhatnak a betegségbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×