eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Kecskeméti Edit: "Amíg igény van rá, nem szűnik meg a gyermekprostitúció"

Évente 1,2 millió gyermek lesz érintett a prostitúcióban az UNICEF megállapítása szerint, ami felveti mind a fejlett, mind a fejlődő országok felelősségét - mondta az InfoRádiónak a szervezet Magyar Bizottságának igazgatója. Kecskeméti Edit arról is beszélt: nemcsak az ENSZ - idén húszéves - Gyermekjogi Chartája, hanem a dokumentum egyeztetésének idején létrejött gyermekjogi mozgalmak is segítették az egészen fiatalok helyzetének jobbítását

Alaptétel, hogy amíg igény van, nem lehet megszüntetni a gyermekmunkát, -kereskedelmet és -prostitúciót, és ebben mind a fejlett, mind a fejlődő országoknak megvan a maga felelőssége - mondta az UNICEF Magyar Bizottságának igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

A legnagyobb problémát Kecskeméti Edit szerint a gyerekek prostitúcióra kényszerítése, és ennek érdekében való kereskedelme jelenti; ez évente 1,2 millió fiatalt érint. "Köztudott, hogy Nepálból, Kínából rendszeresen visznek át gyerekeket Indiába prostitúció céljából, de fennáll ez a kereskedelmi kapcsolat a Kelet és a Nyugat között: Ukrajnából gyakran adnak el fiatalokat Nyugat-Európába, de igaz ez Afrikára is" - magyarázta a szakértő.

Máshogy néznek rájuk

Kecskeméti Edit szerint megváltozott az a mód, ahogy a gyerekekre tekintünk: az egészen fiatalok is jogok alanyaivá váltak. A hétköznapokban ez annyit jelent, hogy a szülőnek nem tulajdona a gyerek, akinek a véleményére oda kell figyelni az őt érintő ügyekben. A változás nyomán sok konferencián, nemzetközi tanácskozáson is előkerülnek a gyerekügyek, amire húsz-harminc évvel ezelőtt nem volt példa - mondta az UNICEF Magyar Bizottságának igazgatója.

A szakértő úgy véli: mindebben komoly szerepe van az ENSZ húsz évvel ezelőtt életre hívott Gyermekjogi Chartájának, illetve azoknak a mozgalmaknak, amelyek a dokumentum szövegének 1979 és 1989 között folyó tárgyalása során jöttek létre. Ez idő alatt kovácsolódott össze egy erős nemzetközi gyermekjogvédelmi civil együttműködés is, amely a charta megszületésével olyan eszközt kapott a kezébe, amely a gyermekek ügyét jobban képviselhetővé teszi - fűzte hozzá.

Hanganyag: Ignáth Márk

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×