eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Young woman reading nutrition label while buying pasta at supermarket.
Nyitókép: Drazen Zigic/Getty Images

Egyszerre növeli és csökkenti az áfát Szlovákia

Bemutatta konszolidációs csomagját a szlovák kormány. Noha Robert Fico miniszterelnök korábban azt hangoztatta, hogy nem kerül majd sor áfaemelésre, ez most mégis megtörténik. Az eddigi 20 százalékról 23 százalékra emelkedik északi szomszédunknál az alapkulcs. Az alapélelmiszerekre vonatkozó adót viszont 10 százalékról 5-re csökkentik, míg a többi élelmiszerre 19 százalékos áfakulcs vonatkozik majd.

A Ladislav Kamenický pénzügyminiszter által összeállított 17 intézkedést tartalmazó konszolidációs csomag 2,7 milliárd euró értékű megszorításokkal számol, így lesz különadó és emelkedik a cégek nyereségadója is. A megszorítást egyrészt a kiadások csökkentésével, másrészt a bevételek növelésével akarja elérni a kormány. A pénzügyminisztérium szerint a konszolidációnak köszönhetően a költségvetési hiány az idei mintegy 5,6 százalékról 4,7 százalékra csökken.

A legérzékenyebb változást kétségkívül az általános forgalmi adó alapkulcsának 20 százalékról 23 százalékra való emelése jelenti. Néhány kivétel azonban akad. Az alapvető élelmiszerek adóterheit a jelenleg érvényben lévő 10 százalékról 5 százalékra csökkentik. A pénzügyminisztérium egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy mely élelmiszereket sorolják majd az alapélelmiszerek csoportjába. Hasonlóan alacsony adókulcs vonatkozik majd a gyógyszerekre és a tankönyvekre. A többi élelmiszerre, valamint az energiaárak egy részére 19 százalékos áfakulcsot szab ki a kormány. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a legtöbb termék ára az áfa növekedése miatt legalább 3 százalékkal emelkedik.

Bár a tankönyvek áfakulcsa 5 százalékra csökken, minden más könyv esetében a jelenlegi 10 százalékról 23 százalékra emelkedik az áfa, vagyis akár 13 százalékos áremelkedés is várható a könyvpiacon. A pénzügyminiszter úgy érvelt, könyveket a jobb anyagi helyzetben lévők vásárolnak, akik megengedhetik, hogy többet fizessenek. Ladislav Kamenický szavai a lakosság és a könyvkereskedők részéről is ellenérzést váltott ki.

Az áfa után a legtöbb bevételt a tranzakciós adó bevezetésétől várja a kormány.

„A tranzakciós adó alapkulcsa 0,35 százalék lesz, készpénzfelvétel esetén 0,7 százalék, ami alacsonyabb, mint Magyarországon” – hangsúlyozta a pénzügyminiszter. Bár a tranzakciós adó a magánszemélyeket nem érinti, a jogosítvánnyal rendelkező polgárok egy része is többet fizet majd. Az éves autópálya-matrica ára 50 százalékkal, a jelenlegi 60 euróról 90 euróra emelkedik jövőre, de nő a tehergépjárművek útdíjköltsége is.

A pénzügyminiszter az előző kormányokra fogta a megszorítások szükségességét. Szerinte a 2020–2023 közti időszakban Igor Matovič, Eduard Heger, majd Ódor Lajos kormánya több milliárd eurót herdált el. Ladislav Kamenický azt ígérte, hogy a Fico-kormány 2027-re 3 százalék alá csökkenti az államháztartási hiányt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×