eur:
389.55
usd:
361.98
bux:
68446.95
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának felvételén Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (j) sorkatonák és önkéntesek harci kiképzését tekinti meg a déli katonai körzet egyik gyakorlóterén, a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu kikötőváros térségében 2023. október október 5-én. Sojgu október 3-án közölte, hogy 2023 első tíz hónapjában több mint 335 ezren jelentkeztek szerződéses katonai szolgálatra és önkéntes alakulatokba, ebből csak szeptemberben több mint 50 ezren írtak alá szerződést. A tárcavezető bejelentette, hogy az október 1-jén megkezdődött őszi sorozáson 130 ezer embert fognak behívni.
Nyitókép: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Újabb katonákkal erősít Oroszország - itt a döntés

Az orosz védelmi miniszter kilenc "tartalékezred" létrehozását jelentette be az ukrajnai háború szükségleteinek támogatására. Szergej Sojgu korábban már megígérte Vlagyimir Putyin elnöknek, hogy "tartalék hadsereget" hoz létre.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök a Déli Katonai körzet egy meg nem nevezett helyszínét látogatták meg csütörtökön és kitüntetéseket osztottak. Ez a két vezető volt a néhai Wagner-főnök, Jegvenyij Prigozsin bírálatainak fő céltáblája. Prigozsin egyrészt azzal vádolta őket, hogy nem mernek az ukrajnai front közelébe menni, másrészt azzal, hogy enyhén szólva nem hozzáértők.

A Déli Katonai körzet, amely Rosztov városból irányítja a háborús műveleteket, már valamennyivel közelebb van az ukrán határhoz. Sojgu itt beszélt a hivatásos katonákból és önkéntesekből álló "tartalék egységek" kiképzéséről és azt mondta, hogy szemlét tartott a körükben.

A Lenta orosz portál tudósítása szerint Sojgu közölte, hogy kilenc tartalék ezredet hoznak létre az ukrajnai háborúban való részvételre. A Kreml által különleges katonai műveletnek (SZVO) titulált háborúban részt vevő

összes orosz hadseregcsoport, a Központi, a Nyugati, a Déli, a Keleti és a Dnyepr is kapott tartalék századokat.

Az orosz hadseregben létező struktúra szerint az ezredek három-hat zászlóaljból állnak, amelyek mindegyike három-négy századból. Így egy ezred katonáinak száma elérheti a két és fél ezer főt.

Sojgu emellett elmondta, hogy az ezredeket "természetes úton" töltik fel. Ezzel valószínűleg arra utalt, hogy az egységeket rendszeresen szerződéses katonákkal látják el.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt állította, hogy "naponta ezrek írnak alá szerződést az Orosz Fegyveres Erőkkel", és hogy az év első hét hónapjában 270 ezren jelentkeztek. Aztán már 300 ezer főt említett – írta a Lenta. Sojgu erre kontrázott rá, és kedden 335 ezer főről beszélt.

Putyin szerint az aláírók tudják, hogy "hamarosan háborús zónába kerülnek és polgári álláspontjuk tiszteletet érdemel". Viszont azt mondta, hogy a sorkatonákat nem küldik Ukrajnába, de jogukban áll szerződést kötni, három hónappal a sorkatonai szolgálat megkezdése után. A parancsnokok még korábban tehetnek ajánlatot nekik, ha például felsőfokú végzettségük van – fejtegette az orosz elnök. Mindez egyesek szerint felveti a lehetőséget, hogy a sorkatonákat akár kényszeríthetik a szerződés aláírására.

Putyin az év elején adott ki egy rendeletet, amely szerint

2 millió 39 ezer főre kell emelni az orosz hadsereg létszámát. Ezekből 1 millió 150 ezer a katona.

A Lenta emlékeztet, hogy az orosz védelmi minisztérium alá tartoznak az olyan egységek, mint az Ország Harci Tartaléka (BARSZ), a kozák- és a régiókban létrehozott önkéntes zászlóaljak és hogy minden önkéntesnek szerződést kell aláírnia a minisztériummal.

Sojgu korábban még azt állította: a hadsereg nem tervez újabb mozgósítást, mert elég katona van a fronton.

Katonai elemzők a közelmúltban úgy vélekedtek, megvan a magyarázat arra, miért vállalnak az oroszok nagy áldozatokkal járó támadásokat Ukrajnában: egy bennfentes szerint Putyin elnök parancsot adott arra, hogy egy hónapon belül állítsák le az ukrán ellentámadást.

(A nyitóképen: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának felvételén Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter - jobbra - sorkatonák és önkéntesek harci kiképzését tekinti meg a déli katonai körzet egyik gyakorlóterén, a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu kikötőváros térségében 2023. október október 5-én. Sojgu október 3-án közölte, hogy 2023 első tíz hónapjában több mint 335 ezren jelentkeztek szerződéses katonai szolgálatra és önkéntes alakulatokba, ebből csak szeptemberben több mint 50 ezren írtak alá szerződést. A tárcavezető bejelentette, hogy az október 1-jén megkezdődött őszi sorozáson 130 ezer embert fognak behívni.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×