eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Facebook/Robert Fico

Az Európai Szocialisták felfüggesztették az új szlovák kormánykoalíció két pártjának tagságát

Az indokolás szerint Robert Fico egyértelműen eltávolodott az európai szocialisták értékeitől. Az európai pártcsaládot aggasztja, hogy a Smer és a Hlas kormánykoalíciót alakít a Szlovák Nemzeti Párttal, amely szerintük egy radikális jobboldali tömörülés.

A három szlovák párt, a Smer, a Hlas és a Szlovák Nemzeti Párt, az SNS elnöke szerdán memorandumot írt alá, amelyben megállapodott a koalíciós szerződés aláírásáról és a kormánypozíciók elosztásáról. Ez volt az a lépés, ami miatt az Európai Szocialisták Pártja úgy döntött, felfüggeszti a két jövőbeli szlovák kormánypárt – a Robert Fico vezette Smer és a Peter Pellegrini által irányított Hlas – tagságát az európai pártcsaládban.

Iratxe García Perez, az Európai Parlament szocialistákat és demokratákat tömörítő képviselőcsoportjának vezetője úgy fogalmazott: „elkerülhetetlen lépés a két párt tagságának felfüggesztése”. Az Európai Parlament második legnagyobb frakciójának vezetője elmondta, a jövő héten felfüggesztik a Smer három európai parlamenti képviselőjének tagságát. Monika Beňová, Robert Hajšel és Katarína Roth Neveďalová tagja az EP szocialistákat és demokratákat tömörítő képviselőcsoport szlovák delegációjának.

A szociáldemokrata frakció hivatalos közleményében az áll,

a lépés reakció arra, hogy a Smer és a Hlas koalícióra lép a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párttal.

A három párt által aláírt megállapodás nincs összhangban a szocialisták és szociáldemokraták európai családjának progresszív értékeivel és elveivel. „A Smer és a Hlas vezetőjének, Robert Ficónak és Peter Pellegrininek a közelmúltban nyilvánosan tett kijelentései és nyilatkozatai az oroszok Ukrajna ellen indított háborújával, a migrációval, a jogállamisággal és az LMBTQ közösséggel kapcsolatban komoly aggodalmakat keltettek, és nincs helyük egy progresszív pártcsaládban” – olvasható a képviselőcsoport hivatalos közleményében.

A jövendőbeli szlovák kormányfő pártja, a Smer jelezte: nem ért egyet a döntéssel, de tiszteletben tartja azt. Robert Fico pártelnök emlékeztetett rá, hogy a Smer már több mint húsz éve tagja az európai szocialisták családjának.

„Most azt mondják, vagy ugyanazt gondoljuk, mint ők, vagy kitaszítottá válunk amiért mi azt valljuk, hogy az Európai Uniónak a békét kell kezdeményeznie Ukrajnában”

– jegyezte meg Fico.

A Hlast meglepte az Európai Szocialisták Pártjának döntése. Állítják, nem tudnak arról, hogy eltértek volna a szociáldemokrata értékektől. Peter Pellegrini pártja reméli, az európai szocialisták felülvizsgálják döntésüket, és folytatódnak a tárgyalások a Hlas csatlakozásáról ehhez a politikai csoportosuláshoz.

A Hlas közölte, koalíciós tagságának alapfeltétele a szociáldemokrata politika, amelynek alapja az emberek életszínvonalának emelése, valamint az EU- és a NATO-tagság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×