INFORÁDIÓ
2022. december 7. szerda
Ambrus

milos zeman

2022.05.12. 14:36

Engedélyezték a cseh "század" csatlakozását az ukrajnai harcokhoz

Csehországban jelenleg hatályos törvény tiltja a külföldi hadseregekben történő szolgálatot, erre csak az államfő mint a hadsereg főparancsnoka adhat külön és személyre szóló engedélyt. A menekültekkel kapcsolatos szigorítások egyik lépéseként az ukrán-magyar kettős állampolgárságok a továbbiakban nem részesülhetnek szociális ellátásban.
2022.04.09. 08:24

„Az oroszok őrültek, és segíteni kell a menekülteket” - Miloš Zeman cseh köztársasági elnök véleménye

A Kijevbe látogató Eduard Heger szlovák miniszterelnök felajánlotta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy szakértői csoportot küld a Bucsán és más ukrán városokban elkövetett „gaztettek” kivizsgálására és a háború elől menekülők vallomásának dokumentálására. Pozsony segíteni akar abban is, hogy Ukrajna Szlovákián keresztül vonattal exportálhasson gabonát. Miloš Zeman cseh köztársasági elnök pedig a Mladá Fronta Dnes című napilapnak úgy nyilatkozott, „az oroszok őrültek, és segíteni kell a menekülteket.”
2022.03.01. 18:43

Több száz cseh harcolna Ukrajnában az oroszok ellen

Az oroszok által Ukrajna ellen indított háború kirobbanása óta több száz cseh állampolgár jelezte, hogy szeretne Ukrajnába menni és ott az oroszok ellen harcolni. Miloš Zeman cseh államfő pozitívan viszonyul ahhoz a lehetőséghez, hogy cseh állampolgárok törvényes kivételt kaphassanak, és Ukrajnába utazhassanak. A cseh hatóságoknak egyelőre nincs tudomásuk arról, hogy állampolgáraik engedély nélkül bekapcsolódtak volna az Ukrajna területén dúló harcokba.
2022.02.07. 18:19

Cseh államfő: nincs ok NATO-csapatokat küldeni Ukrajnába

Miloš Zeman cseh köztársasági elnök nem tart attól, hogy Oroszország esetleg megtámadná Ukrajnát. Zeman a CNN Prima News prágai hírcsatornának adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi feszültséget a szavak háborújának tartja mindkét fél részéről, és szeretné, ha ez így is maradna. Hétfőn és kedden a cseh, a szlovák és az osztrák külügyminiszter is együtt látogat Ukrajnába és tárgyal a legfőbb közjogi méltóságokkal a kialakult helyzetről.
2021.12.14. 18:32

A cseh államfő csak tesztelte az új ötpárti koalíciót?

Miloš Zeman cseh köztársasági elnök beadta a derekát, és pénteken kinevezi az új cseh kormányt olyan összetételben, ahogyan azt Petr Fiala kinevezett kormányfő javasolta. Az államfő pár napja még úgy nyilatkozott, nem hajlandó kinevezni külügyminiszternek Ján Lipavskýt, a Kalózpárt jelöltjét, de végül meggondolta magát. Az új kormány megalakulásáig még a leköszönő Babiš-kabinet kormányoz, amely úgy döntött, Csehország a korábban jelzettel ellentétben mégsem küld 150 katonát a fehérorosz–lengyel határra.
2021.12.13. 18:27

Miniszter lesz a kalózpárti jelölt

Milos Zeman pénteken kinevezi az új cseh kormányt olyan összetételben, ahogy azt Petr Fiala kinevezett kormányfő javasolta - közölte Petr Fiala Prágában az új kormánykoalíció öt pártja elnökének közös sajtótájékoztatóján.
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018