eur:
394.33
usd:
364.89
bux:
65446.78
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Theresa May brit miniszterelnök a Brexit ügyében tartandó rendkívüli kabinetülésre indul a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-ből 2018. november 14-én. Az ülésen a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás szövegtervezetét vitatják meg.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Theresa May szerint megtörténhet a brexit, és jóval az októberi határidő előtt

A brit miniszterelnök azután beszélt, hogy újraindultak a tárgyalások az ellenzéki Munkáspárttal a brit EU-kilépésről. A tét egy olyan alku, amelynek nyomán a Labour átsegíti a parlamenten May válási egyezményét.

Biztató jelek a brexit-szaga lezárásáról? Sokszor hangzott már el ilyesmi, de Theresa May brit miniszterelnök most ismét azt mondta: hazája szerinte jóval az október végére kitolt határidő előtt kiléphet az Európai Unióból.

Szerinte az ad okoz a bizakodásra, hogy közeledtek a vélemények az ellenzéki Munkáspárttal folytatott tárgyalásokon. A tét, hogy a Nagy-Britannia és az EU szorosabb jövőbeli kapcsolatáról szóló ígéretért cserébe a Labour megszavazza May és Brüsszel kilépési egyezményét a parlamentben és ezáltal beinduljon a rendezett kilépési folyamat.

May arról beszélt, hogy a Munkáspárt által kért vámunió ötlete – azaz, hogy a brit és kontinentális áruforgalom továbbra is szabadon folyhasson –

"nagyon hasonlít" a kormány elképzelésére. "Az emberek néha különböző kifejezésekkel írják le ugyanazt"

– fejtegette és arra utalt, hogy közelednek az álláspontok.

May konzervatív kormánypártjának keményvonalas csoportja szerint azonban mindez árulással és a baloldaliak előtti behódolással ér fel. Ha fennmarad a brit-európai vámunió, akkor nem lesz önálló brit kereskedelmi politika, azaz szertefoszlik a lehetőség, hogy London a maga szája íze szerint kössön szabadkereskedelmi egyezményeket a világban.

Sok gazdasági elemző kételkedik abban, hogy miféle erőpozícióból tudna tárgyalni egy 60 milliós és például a migráció elől elzárkózó ország Kínával, Indiával, Japánnal vagy akár a zavaros jelzéseket küldő Egyesült Államokkal.

May korábban vehemensen ellenezte a vámunió ötletét, de mivel a parlament már háromszor is elutasította a szabályozott brit kilépéshez szükséges válási egyezményt, úgy döntött, hogy nyit az ellenzék felé.

A legutóbbi parlamenti kudarc után – kérésére - az Európai Unió október 31-ig tolta ki a brit kilépés határidejét. Ha sikerül hamarabb átbokszolnia a törvényhozáson a kilépési egyezményt, akkor a határidőt törlik és Nagy-Britannia hamarabb távozhat az európai klubból.

Ellenkező esetben a brit kormány újra egy sor alternatív lehetőségről szavaztatja meg a brit képviselőket – ahogy az már korábban is megtörtént.

Közben Theresa Maynek jól jött a soros Huawei-botrány. Nemrég kiszivárgott, hogy

a brit kormány lehetővé teszi, hogy az amerikai titkosszolgálat szerint biztonsági kockázatot jelentő kínai cég is részt vehessen a G5-ös mobilhálózat építésében.

May szerint a szivárogtató nem volt más, mint Gavin Williamson, a bakijairól ismert védelmi miniszter. A tárcavezetőt dörgedelmes hangvételű levélben értesítette döntéséről és bár az gyermekei életére esküdve tagadott, menesztette. A brit média így most részben ezzel a hírrel foglalta el magát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×