INFORÁDIÓ 
2020. október 30. péntek
Alfonz

brexit

népszavazás

nagy-britannia

munkáspárt

theresa may

Ezekkel a feltételekkel lehet újabb EU-népszavazás Nagy-Britanniában

Ezekkel a feltételekkel lehet újabb EU-népszavazás Nagy-Britanniában

Infostart / MTI

Bizonyos körülmények között támogatná a brit Munkáspárt az újabb EU-tagsági népszavazás kiírását - egyeztették a pártok brexitpolitikájuk vonatkozó részeit.

A legnagyobb brit ellenzéki erő döntéshozó szervezete, az országos végrehajtó bizottság (National Executive Committee, NEC) keddi ülésén alakította ki a párt programját arra az esetre, ha Nagy-Britanniának részt kell vennie a május végén esedékes európai parlamenti választásokon.

A testület kedd este véget ért ülésének legnagyobb horderejű kérdése az volt, hogy a Munkáspárt kampányoljon-e az EP-választások előtt az újabb EU-népszavazás kiírásáért.

A párt helyettes vezetője, Tom Watson azt az álláspontot képviseli, hogy a Munkáspártnak feltételek nélkül fel kell vennie választási programjába a referendum támogatását, a Labour első embere, Jeremy Corbyn azonban ezt ellenzi.

A NEC keddi ülésén végül kompromisszumos döntés született:

a Munkáspárt támogatja az újabb EU-népszavazást abban az esetben, ha a konzervatív párti kormány nem módosít brexitstratégiáján, vagy ha nem sikerül elérni az előrehozott választások kiírását.

A Munkáspárt brexitpolitikájának eddig sem volt központi eleme az újabb EU-referendum, sőt Jeremy Corbyn korábbi nyilatkozataiban rendre azt az álláspontját hangoztatta, hogy a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazás eredményét kell tiszteletben tartani.

Azon a népszavazáson a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre voksolt. Az újabb referendum ügyében azonban a Munkáspárt is megosztott.

Corbyn elsődleges célja nem a népszavazás, hanem az előrehozott választások kiírása, a Labour árnyékkormányának és alsóházi frakciójának számos tagja viszont népszavazást szeretne legalább arról, hogy a választók elfogadják-e a Brexit feltételrendszeréről elért - bár a parlament által többször is elutasított - megállapodást.

A Munkáspárt hivatalosan egyelőre nem tisztázta, hogy pontosan milyen kérdés szerepelne az általa feltételekkel támogatandó új referendum szavazólapján,

így nem ismert, hogy a párt ismét feltenné-e a választóknak a 2016-os népszavazás kérdését, vagyis azt, hogy az Egyesült Királyság tagja maradjon-e az Európai Uniónak, vagy lépjen ki az EU-ból.

Sir Keir Starmer, a munkáspárti árnyékkormány brexitügyi miniszterjelöltje azonban már a Labour tavaly őszi éves kongresszusán egyértelműen kijelentette, hogy ha újabb népszavazás lesz, nem lehet kizárni a választható lehetőségek közül a bennmaradást az Európai Unióban.

A Munkáspárt ragaszkodott a témához

Theresa May konzervatív párti miniszterelnök e hónap elején bejelentette, hogy a brexitfolyamatban kialakult patthelyzet feloldása végett kész Corbynnal közösen kidolgozni egy olyan tervet, amelynek alapján Nagy-Britannia rendezett módon tud kilépni az Európai Unióból.

Starmer már e tárgyalássorozat kezdete előtt is jelezte, hogy a Munkáspárt a megbeszélés napirendjére akarja venni az újabb EU-népszavazás kiírását és az állandó jellegű vámuniós viszonyrendszer kialakítását az EU-val.

A kormány eddig mindkét lehetőséget mereven elvetette, és az eddigi tárgyalások érdemi eredményt nem hoztak.

  • Az Európai Unióval novemberben elért brexitmegállapodást a londoni alsóház eddig háromszor elvetette, és Theresa May emiatt kétszer is kezdeményezte a kilépés elhalasztását.
  • A brit EU-tagság az eredeti menetrend alapján március 29-én szűnt volna meg, de az április 10-én tartott soron kívüli EU-csúcs döntése alapján a jelenlegi haladék október 31-ig terjedhet.
  • Ennek feltétele azonban az, hogy Nagy-Britanniának részt kell vennie a májusi EP-választásokon, ha a brit parlament május 22-ig nem fogadja el a kilépési megállapodást. Ebben az esetben a brit EP-választásokat május 23-án rendeznék.
  • Ha a májusi határnapig nincs elfogadott Brexit-megállapodás, és London az EP-választásokon sem lenne hajlandó részt venni, akkor a brit EU-tagság június 1-jén megállapodás nélkül megszűnik.
Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018