eur:
395.9
usd:
364.98
bux:
65547.26
2024. március 19. kedd Bánk, József
Hannover, 2012. március 6.VANG Li (Wang Li) a Huawei kínai vállalat alkalmazottja QR-kódot szkennel a hannoveri CeBIT-en. A világ egyik legnagyobb számítástechnikai és távközlési szakvásárán ebben az évben 70 ország 4251 cége mutatja be termékeit. (MTI/EPA/Friso Gentsch)
Nyitókép: MTI/EPA/Friso Gentsch

Kémkedést tiltó szerződést ajánlott a Huawei

Kémkedést tiltó szerződést ajánlott fel a Huawei Technologies alapító elnöke Németországnak az ötödik generációs mobil hálózati berendezések biztonsági kockázataival szemben felhozott aggályok eloszlatása érdekében.

Jeleztük a német belügyminisztériumnak, hogy a Huawei kész egy "kémkedéstilalmi" szerződést aláírni a német kormánnyal - nyilatkozta Zsen Cseng-fej a német Handelsblatt lapnak adott interjúban. A Huawei eszerint

szerződésben kötelezné el magát amellett, hogy nem épít szoftveres behatolásra lehetőséget adó "hátsó ajtókat" mobil távközlési berendezéseibe.

A cég elnöke hangsúlyozta: ha a Huawei valaha is ilyen "hátsó ajtókat" épített volna be távközlési hálózati berendezéseibe, azzal a világ 170 országában kiépített üzletét és összes alkalmazottjának a munkahelyét kockáztatta volna, ami "még a halálnál is rosszabb gondolat számomra" - fogalmazott.

Kijelentette, hogy kész közbenjárni a kínai kormánynál is annak elősegítése érdekében, hogy Peking és Berlin is kössön kémkedéstilalmi megállapodást egymással. Hozzátette: a szerződésben Peking elkötelezhetné magát az uniós adatvédelmi irányelvek betartása mellett is.

  • Az Egyesült Államok biztonsági szempontokra hivatkozva a Huawei és más kínai hálózatiberendezés-gyártó cégek kizárására akarja rávenni szövetségeseit az ötödik generációs mobil hálózatfejlesztési tenderekből.
  • Németország viszont azon az állásponton van, hogy a hálózati biztonságot leginkább a beszállítók diverzifikálásával lehet fokozni, ezért nem is igazán hajlik egyes cégeket eleve kizárni a versenyből.

Az amerikai álláspontról szólva Ren Zhengfei a német lapnak megjegyezte: "az 5G technológiát az amerikaiak sajnos stratégiai fegyverként kezelik. Egyfajta atombombaként tekintenek rá". Mi ezt másként látjuk - mondta. Hozzátette: a mi felfogásunk szerint a Huawei hálózati berendezései leginkább nagynyomású csővezetékhez hasonlítanak, amelyen nagymennyiségű anyagot lehet gazdasági körforgásba hozni, mindenkihez eljuttatni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×