eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Perth, 2014. szeptember 13.John McCutcheon, a skót királyi ezred volt katonája az igen szavazatok mellett kampányol a skóciai Perthben 2014. szeptember 13-án a szeptember 18-i népszavazásra, amelyet Skócia Nagy-Britanniától való elszakadásáról rendeznek. (MTI/EPA/Robert Perry)
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Perry

Óriási kampány indul Skócia függetlenné válásáról

Skóciának függetlenné kell válnia – mondta a brit országrész autonómiáját követelő Skót Nemzeti Párt vezére. A nemzeti beállítottságú politikai erő most a függetlenség gazdasági előnyeiről akarja meggyőzni a szavazókat, közel két és félmillió otthonba eljuttatva üzenetét.

Ha a Skót Nemzeti Párton múlik, akkor az Angliával 300 éve unióra lépett nemzet kiválik Nagy-Britanniából. Ezért kampányol a skót részleges autónómia területén kormányzó és a brit parlamentben is helyet foglaló erő vezetője, Nicola Sturgeon.

Skócia úgynevezett Első Minisztere pártja tavaszi kongresszusán elmondta: új gazdasági programot dolgoznak ki, amellyel meggyőzhetik a választókat, hogy jobb lenne számukra a Nagy-Britanniától való függetlenség.

„Pártunk történetének eddigi legnagyobb kampányát indítjuk el a függetlenség gazdasági hatásairól”

– mondta. Ennek a politikának lenne a része az az ötlet is, hogy Skócia megváljon a brit fonttól és önálló valutát vezessen be. Bár az országrész saját bankókat nyomat már most is, a skót font legális brit fizetőeszköznek számít és egyenértékűek a Bank of England vagy az északír bankok által kiadott pénzzel.

Sturgeon beszédében azt állította, hogy egyre több skót szavazó támogatja a pártját és reméli: ezzel sikerül arra kényszeríteni a brit kormányt, hogy engedélyezze egy újabb függetlenségi népszavazás kiírását.

2015-ben a skótok 55-45 százalékos aránnyal egyszer már elvetették a kiválást, de azóta jött a brexit, amit viszont nem akarnak és amiről úgy érzik: rájuk kényszerítette az angol többség. A brit kormány viszont elveti egy újabb függetlenségi referendum ötletét.

A skót kormányfő a fiatalabb szavazók megnyerésére olyan állami programot készül indítani, amely segít összehozni a lakáshitelhez szükséges önrészt. Ha a vevő elő tudja teremteni a vételár 5 százalékát, akkor a beugró fennmaradó akár 20 százalékát a skót kormányzat adja, kedvezményes hitelként.

Sturgeon további érve a függetlenség mellett az volt, hogy

a brit parlamentet „lebénította a brexit körüli belháború”

és ezért „nem kínál válaszokat azokra a gondokra, amelyekkel az Egyesült Királyság szembesül”. Ezzel szemben a skót kormányzat „épp azokkal a kérdésekkel foglalkozik, amelyeket a brit kormány figyelmen kívül hagy” – mondta.

Ide sorolta az éghajlatváltozást is, amelynek kapcsán az elmúlt hetekben látványos tiltakozóakciókat tartottak Nagy-Britanniában és az EU-ban. A kormányaiktól még radikálisabb fellépést követelő aktivisták vonatokhoz ragasztózták magukat, fontos utakat zártak el és blokkolták a bejutást a Londoni City üzleti negyed egyes épületeibe.

A mozgalom mellett kiállva Sturgeon azt mondta a kongresszuson: vészhelyzet alakult ki a világ az éghajlatváltozás miatt és ha brit kormányszakértők azt javasolják,

még sürgősebb lépésekre van szükség a széndioxid-emisszió visszafogására, akkor kormánya bevezeti a szükséges intézkedéseket.

Márciusban ugyanakkor Sturgeon pártja is leszavazta a Skót Zöld Párt ötletét, hogy hirdessenek klímavédelmi szükségállapotot.

Két felmérés szerint a közelgő európai parlamenti választások egyfajta lakmuszpapírként szolgálnak majd a Skót Nemzeti Párt programjára és úgy tűnik, az SNP a voksok 40%-ra számíthat, mandátumokat hódítva el a közös brit állam fenntartását hirdető Munkáspárttól és Konzervatívoktól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×