INFORÁDIÓ 
2020. november 24. kedd
Emma

huawei

vodafone

mobilszolgáltató

nagy-britannia

5g

Recepciós a Huawei kínai távközlési vállalat kiberbiztonsági központjában, a Kuangtung tartománybeli Tungkuanban 2019. március 7-én. A magántulajdonban levő Huawei jelenleg a világ második legnagyobb okostelefon-gyártója és a vezető a távközlési berendezések piacán.

A brit Vodafone-nak nem tetszik a Huawei korlátozása

Nem tetszik a Vodafone mobilszolgáltató brit cégének a Huawei kínai mobil- és hálózati eszközgyártó ellen várható tiltás. A mobilszolgáltató szerint Nagy-Britannia több száz millió fontot veszíthet, ha a kínai céget kizárják az 5G-s mobilhálózat létrehozásából.

Bizonyíték nincs, erős gyanakvás van – mindez elég az Egyesült Államoknak és közeli szövetségeseinek, hogy korlátozni próbálja a világ egyik legnagyobb mobil- és kommunikációs hálózati eszközgyártója, a Huawei tevékenységét a piacaikon.

Az amerikai kongresszus lapja, a Hill például nyíltan megjegyezte: bár nincs konkrét bizonyíték, igazolt a Huawei elleni fellépés, amelynek részeként Trump elnök fontolgatja, hogy megtiltja az amerikai cégeknek a Huawei és ZTE-termékek használatát. Az egyik indok egy olyan kínai törvény, amely előírja, hogy a cégeknek "nem szabad elutasítaniuk az információszolgáltatást a hírszerzési és kémelhárítási ügyekben". Az sem tetszik, hogy Kína saját cégeit támogatva és a nyugati versenytársak kizárásával erősítette meg saját iparát.

A brit székhelyű Vodafone nemzetközi mobilszolgáltató szerint azonban túlzó reakció kizárni a Huaweit a nagy-britanniai 5G-s mobilhálózat létrehozásából.

Ez azzal járhat, hogy a szigetország elveszíti vezető pozícióját Európában – mondta Scott Petty, a vállalat technológiai főigazgatója.

"A totális brit tilalom jelentős hatású lenne. Az 5G első változata még jelentősen támaszkodik a mostani, 4G-s hálózatra.

Ha kizárják a Huawei-t, azt jelenti, hogy el kell távolítanunk az eszközeiket – adótornyaink 32 százalékáról van szó"

– magyarázta az illetékes. "Ez több száz millió fontba kerülne, ami nyomán jelentősen le kéne fékezni az 5G telepítését."

A Vodafone brit cégének vezető ügyvédje és külkapcsolatok igazgatója, Helen Lamprell közben arra sürgette a brit kormányt: szolgáltasson bizonyítékot a Huawei állítólagos gyanús tevékenységéről, hogy a mobilszolgáltatók maguk tudják eldönteni, együtt akarnak-e vele működni.

A cég technológiai főnökének, Scott Pettynek nyíltan nekiszegezték a kérdést egy sajtóbeszélgetésen: látták egy nyomát olyan eszköznek vagy szoftvernek a Huawei-termékekben, amelyek a kínai kormánynak tudnak információt átadni?

"Nem, nincs semmi bizonyíték erre"

– mondta.

Ennek ellenére például a cseh kormány informatikai kockázatnak minősítette a Huawei-termékeit, az Egyesült Államok közeli szövetségese, Lengyelország pedig kémkedéssel vádolt meg Huawei-alkalmazottakat és felvetette, hogy a NATO szintjén kell foglalkozni a vélt fenyegetéssel.

Közben maga a Huawei beperelte az amerikai kormányt, mert szerinte akadályozza a szabad versenyben Trump elnök rendelete, amely megtiltja az amerikai állami intézményeknek és az alvállalkozóiknak is, hogy a kínai cég termékeit használják.

A vállalat információs ellenkampányt is indított a külföldi közvélemény meggyőzésére és ennek részeként a héten Brüsszelben megnyitotta kiberbiztonsági átláthatósági központját, amivel azt akarja demonstrálni a kormányok és felhasználók felé, hogy komolyan veszi a hálózati biztonságot és hogy eszközeit nem használják államilag elrendelt kémkedésre.

Nyitókép: MTI/AP/Kin Csöung
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018