eur:
368.30
usd:
344.53
bux:
48193.83
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Recepciós a Huawei kínai távközlési vállalat kiberbiztonsági központjában, a Kuangtung tartománybeli Tungkuanban 2019. március 7-én. A magántulajdonban levő Huawei jelenleg a világ második legnagyobb okostelefon-gyártója és a vezető a távközlési berendezések piacán.
Nyitókép: MTI/AP/Kin Csöung

A brit Vodafone-nak nem tetszik a Huawei korlátozása

Nem tetszik a Vodafone mobilszolgáltató brit cégének a Huawei kínai mobil- és hálózati eszközgyártó ellen várható tiltás. A mobilszolgáltató szerint Nagy-Britannia több száz millió fontot veszíthet, ha a kínai céget kizárják az 5G-s mobilhálózat létrehozásából.

Bizonyíték nincs, erős gyanakvás van – mindez elég az Egyesült Államoknak és közeli szövetségeseinek, hogy korlátozni próbálja a világ egyik legnagyobb mobil- és kommunikációs hálózati eszközgyártója, a Huawei tevékenységét a piacaikon.

Az amerikai kongresszus lapja, a Hill például nyíltan megjegyezte: bár nincs konkrét bizonyíték, igazolt a Huawei elleni fellépés, amelynek részeként Trump elnök fontolgatja, hogy megtiltja az amerikai cégeknek a Huawei és ZTE-termékek használatát. Az egyik indok egy olyan kínai törvény, amely előírja, hogy a cégeknek "nem szabad elutasítaniuk az információszolgáltatást a hírszerzési és kémelhárítási ügyekben". Az sem tetszik, hogy Kína saját cégeit támogatva és a nyugati versenytársak kizárásával erősítette meg saját iparát.

A brit székhelyű Vodafone nemzetközi mobilszolgáltató szerint azonban túlzó reakció kizárni a Huaweit a nagy-britanniai 5G-s mobilhálózat létrehozásából.

Ez azzal járhat, hogy a szigetország elveszíti vezető pozícióját Európában – mondta Scott Petty, a vállalat technológiai főigazgatója.

"A totális brit tilalom jelentős hatású lenne. Az 5G első változata még jelentősen támaszkodik a mostani, 4G-s hálózatra.

Ha kizárják a Huawei-t, azt jelenti, hogy el kell távolítanunk az eszközeiket – adótornyaink 32 százalékáról van szó"

– magyarázta az illetékes. "Ez több száz millió fontba kerülne, ami nyomán jelentősen le kéne fékezni az 5G telepítését."

A Vodafone brit cégének vezető ügyvédje és külkapcsolatok igazgatója, Helen Lamprell közben arra sürgette a brit kormányt: szolgáltasson bizonyítékot a Huawei állítólagos gyanús tevékenységéről, hogy a mobilszolgáltatók maguk tudják eldönteni, együtt akarnak-e vele működni.

A cég technológiai főnökének, Scott Pettynek nyíltan nekiszegezték a kérdést egy sajtóbeszélgetésen: látták egy nyomát olyan eszköznek vagy szoftvernek a Huawei-termékekben, amelyek a kínai kormánynak tudnak információt átadni?

"Nem, nincs semmi bizonyíték erre"

– mondta.

Ennek ellenére például a cseh kormány informatikai kockázatnak minősítette a Huawei-termékeit, az Egyesült Államok közeli szövetségese, Lengyelország pedig kémkedéssel vádolt meg Huawei-alkalmazottakat és felvetette, hogy a NATO szintjén kell foglalkozni a vélt fenyegetéssel.

Közben maga a Huawei beperelte az amerikai kormányt, mert szerinte akadályozza a szabad versenyben Trump elnök rendelete, amely megtiltja az amerikai állami intézményeknek és az alvállalkozóiknak is, hogy a kínai cég termékeit használják.

A vállalat információs ellenkampányt is indított a külföldi közvélemény meggyőzésére és ennek részeként a héten Brüsszelben megnyitotta kiberbiztonsági átláthatósági központját, amivel azt akarja demonstrálni a kormányok és felhasználók felé, hogy komolyan veszi a hálózati biztonságot és hogy eszközeit nem használják államilag elrendelt kémkedésre.

Címlapról ajánljuk
Gátrobbantás - Nem véletlen, hogy erre most került sor

Gátrobbantás - "Nem véletlen, hogy erre most került sor"

Ukrajna szerint Oroszország robbantotta fel a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának gátját a Dnyeper folyón. Az InfoRádiónak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint is orosz érdek húzódhat meg az esemény mögött.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Új impulzusra várnak a befektetők, bizonytalan mozgások a tőzsdéken

Új impulzusra várnak a befektetők, bizonytalan mozgások a tőzsdéken

Tegnap egy mérsékeltebb hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, a nap végére Európa és az USA is lefordult. Utóbbiban részben az is szerepet játszott, hogy az Apple a napon belüli történelmi csúcs után esni kezdett, miután a cég bemutatta új AR-headsetjét, amelynek ára 3500 dollár - magasabb, mint amire sokan számítottak. Ezt követően ma az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, és Európában is folytatódnak a bizonytalan mozgások, így csak minimális elmozdulásokat látni. Ugyanez mondható el az Egyesült Államokról is, ahol a kezdeti esést később mérsékelt emelkedés váltotta fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×