eur:
389.73
usd:
364.76
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Varsó hallani sem akar az új német tervekről

Varsó hallani sem akar az új német tervekről

A német kormány 2020-tól további feltételhez kötné az kohéziós alapok folyósítását, mégpedig aszerint, hogy az adott tagállam valóban betartja-e a jogállamiság normáit. Az intézkedés Lengyelországot érzékenyen érintené. A lengyel kormány tevékenységét már hosszú ideje figyelemmel kíséri az Európai Bizottság, főként az igazságszolgáltatásban és a médiában tett vitatott lépései miatt.

Varsó meglepődve fogadta a berlini tervet, amely szerint újabb feltételt szabna az uniós pályázati források lehívásához. Lengyelország ugyanis nagymértékben kihasználja az Európai Unió adta lehetőségeket.

Az Európai Bizottság úgy véli, a jelenlegi konzervatív lengyel kormány az alkotmánybíróságon és a közszolgálati médiumokban tett lépéseivel a jogállamiság elveit sérti.

Beata Szydlo hallani sem akar Németország terveiről. Úgy fogalmazott, a javaslat ellentétben áll az unió alapszerződéseivel.

 „Varsó készen áll új költségvetési megoldások megvitatására, de nem a nemzeti érdekek feladása árán“

– mondta a lengyel kormányfő. Rámutatott: Lengyelország évi mintegy 58 milliárd eurót fizet be az Európai Unió költségvetésébe, amely ezért sem lehet kirekesztő Közép-Európa iránt.

 Robert Fico szlovák miniszterelnök ugyancsak ellenzi az új szabály bevezetését.

„Ne játsszunk olyan veszélyes fegyverrel, mint az uniós alapok.

Egyértelmű az állásfoglalásunk a kérdésben: ez egy érték, egy szabályos pénzügyi eszköz, melynek nem szabadna politikai zsarolás tárgyát képeznie“ – hangsúlyozta Varsóban a szlovák kormányfő.

Robert Fico elismerte, hogy egyes uniós tagállamok többet fizetnek be a közös költségvetésbe, mint amennyit kapnak, mindazonáltal - mint mondta - az Európai Unió a szolidaritásról szól, és mindenki javára válik, ha az unió egészében növekedik az életszínvonal.

 Mindkét miniszterelnök utalt a visegrádi csoport országaiban tapasztalt gazdasági növekedésre. Fico szerint a V4-ek az unió gazdasági motorja, Szydlo pedig a gazdasági fejlődés bajnokainak nevezte a visegrádi négyeket, amelyek dinamikája nélkül az Európai Uniónak nélkülöznie kellene a pozitív gazdasági adatokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×