INFORÁDIÓ
2021. augusztus 4. szerda
Dominika, Domonkos

eu

2021.07.30. 08:05

Ha autót akarunk, segíteni kell a chipgyártóknak

Sokba kerül az európai kormányoknak, ha azt szeretnék, hogy jelentős kapacitással rendelkező chipgyártó építsen itt gyárat – márpedig ez lehet a technológiai kilábalás útja.
2021.07.25. 10:22

Sajátos dilemmát vet fel a távmunka az Európai Unióban

Munkaszervezési, politikai, elvi és demokrácia-elméleti kérdéseket egyaránt felvetnek azok az egyeztetések, amelyeket az Európai Bizottság és az Európai Parlament munkacsoportjai a járvány utáni munkarendről – a távmunka valamilyen arányú tartós intézményesítéséről – folytatnak ezekben a napokban.
2021.07.22. 15:47

Potenciális büntetőeszközét félti az EU

Az Európai Unió gyorsan nemet mondott arra a brit felvetésre, hogy mondják fel a brexitegyezmény Észak-Írországra vonatkozó részét. A protokoll értelmében ellenőrizni kell a brit főszigetről a tartományba szállított árukat, hogy nyitott maradjon az északír–ír, azaz brit–EU határ.
2021.07.21. 21:28

Máris reagált az EU a britek északír terveire

London szerint működésképtelen a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi protokoll, aminek jelentős átírására egy 28 oldalas új javaslattal állt elő.
2021.07.21. 12:35

Kelet-európai női politikus lehet a NATO következő főtitkára

Egy év múlva vezetőváltás lesz a NATO élén, úgyhogy a tagállamok között megindult az előzetes tájékozódás a lehetséges utódról. Úgy tűnik, kiemelt szemponttá válhat, hogy a szövetség is megválassza első női vezetőjét, és erős a nyomás, hogy ezúttal a jelölt kelet-közép-európai legyen.
2021.07.20. 13:59

Az USA, az EU és a NATO is Kínát okolja a Microsoft elleni támadásért

Peking rágalomnak nevezte a Microsoft Exchange-kibertámadásokkal kapcsolatos vádakat. Egy amerikai vádirat szerint a hekkerek korábban olyan érzékeny technológiákkal kapcsolatos információkat is elloptak, mint az önvezető autók, a kereskedelmi légi járatok szervizelése, valamint egyes fertőző betegségekkel kapcsolatos kutatások.
2021.07.19. 19:15

Lengyel és német alkotmánybíróság az EU-ról – hasonlóságok és különbségek

A lengyel alkotmánybíróság múlt heti döntése óta különösen gyakori a visszautalás a német alkotmánybíróság tavaly májusi döntésére, emlékeztetve arra is, hogy az utóbbi ugyan nagy figyelmet keltett, de nem váltott ki olyan szélsőséges reakciókat, mint most a lengyel testületé. „Kettős mérce” vagy más az ok?
2021.07.19. 14:10

Maradnak a terrorizmus elleni uniós korlátozó intézkedések

A terrorizmus elleni küzdelem jegyében az Európai Unió Tanácsa további hat hónappal megújította a terrorszervezetek tagjait, valamint a velük összeköttetésben álló természetes vagy jogi személyeket és szervezeteket felsoroló uniós jegyzéket – közölte az uniós tanács hétfőn.
2021.07.16. 10:06

Így áll az Orbán Viktorral felálló, új európai jobboldali tömörülés

Új egységfront körvonalazódik az európai politikai koordinátarendszer jobboldali részén, az együttműködés kezd hivatalos formát ölteni, amelynek része a Fidesz is. Orbán Viktor és konzervatív szövetségesei közös deklarációval szálltak be az Európai Unió jövőjéről szóló vitába.
2021.07.15. 17:52

A lengyel alkotmánybíróság döntése után itt az új fogalom: Polexit

Apokaliptikus képet festettek az első sajtójelentések a lengyel alkotmánybíróság EU-bírósági döntést megtagadó ítéletéről, egyaránt vélelmezve Lengyelország leendő kilépését az unióból, és azt, hogy a folyamat gyógyíthatatlan sebeket ejthet az EU kohézióján.
2021.07.15. 14:08

Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárásokat indított Magyarországgal szemben a közelmúltban elfogadott törvény miatt, amely a 18 éven aluliak számára tiltja, illetve korlátozza az olyan tartalomhoz való hozzáférést, amely "a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást" népszerűsítik vagy jelenítik meg, valamint egy LMBT-vonatkozású gyerekkönyvben kötelezően feltüntetendő felelősségkizáró nyilatkozat miatt.
2021.07.14. 17:42

Az unió alapjait rázhatja meg a lengyel alkotmánybíróság döntése

Olyan óriási a tét és annyi az érv, hogy a lengyel alkotmánybíróság csütörtökre napolta döntését a lengyel miniszterelnök azon kérdéséről, vajon kimondható-e, hogy a nemzeti jog érvényességét elsődlegesnek kell tekinteni az európai uniós joghoz képest. Szakértők szerint EU-szinten is beláthatatlan folyamatokat generálhat, ha a válasz igenlő, amire pedig van esély.
2021.07.14. 15:12

Alaposan megszedi magát a járványon a Moderna

Egy holland szervezet tanulmánya szerint az amerikai Moderna jelentős jövedelemre tesz szert azzal, hogy érdekeltségeit alacsonyan adózó európai és amerikai helyen jegyezte be, egyszerre vágva zsebre adófizetői támogatást a fejlesztésért és kerülve meg a profit érdemi arányos részének visszajuttatását adó formájában.
2021.07.14. 07:48

Diplomáciai bonyodalmat okozott a szlovén miniszterelnök

A soros EU-elnökséget ellátó ország kormányfőjeként Janez Janša azt a benyomást keltette, hogy az unió nevében tett a hétvégén erőteljes, az iráni kormányt elítélő nyilatkozatot, ami ellen Teherán azonnal tiltakozott. Az EU külpolitikai főképviselője utóbb kénytelen volt leszögezni: Janez Janša külpolitikai ügyekben csak Szlovénia nevében beszél.
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018